Polise ?sanal' terapi

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet teşkilatı, personelinin ruh sağlığınayönelik eğitimin yanı sıra sanal ortamdan da stresle mücadelenin yollarını öğretiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Dairesi Başkanlığı'nın internetteki duyurusunda, aktif silahlı görev, düzensiz çalışma saatleri, görevin riskleri ve sorumlulukları ile her tür suç olgusu ve suçlularla iç içe olmanın poliste strese yol açtığı kaydediliyor. Ankara Emniyeti de, polislere ?iletişim çatışmaları ve empati?, ?depresyon?, ?stres ve başa çıkma yolları?, ?varolmak, gelişmek, uzlaşmak? adlı kitapları okumalarını tavsiye ediyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Dairesi Başkanlığı, polislerin ruh sağlığına yönelik eğitimin yanı sıra sanal ortamdan da stresle mücadelenin yollarını öğretiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ?www.egm.gov.tr? internet adresinde yaptığı duyuruya göre, sorunlarını çözmekte zorlanan polisler [email protected]? adresine mail yoluyla ulaşarak sorunlarını aktarabiliyor. Site aracılığıyla polislere stresle baş etmenin yolları da öğretiliyor.

Sitede, polislik mesleğini yapanlarda; ?aktif silahlı görev, düzensiz çalışma saatleri, nöbet ve vardiya sistemleri, görevin riskleri ve sorumlulukları, ast-üst çatışmaları ile her tür suç olgusu ve sürekli suçlularla iç içe olmaktan kaynaklanan stres bozukluklarının sık görülebileceği belirtilerek, stresle mücadele için neler yapabilecekleri anlatılıyor.

?STRES DEYİP GEÇMEYİN?

Uzmanlara göre, stresli bir polis için ?düzenli olmak?, ?yazılı planlar yapmak?, ?İşleri uygun kişilere paylaştırmak? ve ?zaman cetveli kullanmak? gibi yöntemler etkili oluyor. Herhangi bir sorunda kişinin problemi kendi başına çözebilmesi için ?problemi saptama?, ?seçenekleri gözden geçirme?, ?her iki seçeneğin avantaj ve dezavantajlarını gözden geçirdikten sonra bir çözüm yolu seçme?, ?eyleme geçme? ve ?sonuçları değerlendirme? adımlarından oluşan 5 basamaklı yöntemi takip etmesi tavsiye ediliyor.

?SEN YERİNE BEN...?

Stresin olumsuz düzeyde ve uzun süre yaşandığında birçok zararlı sonuçlara neden olabileceği belirtilerek, vücutta hazımsızlık, astım, yorgunluk, kalp-damar hastalıkları, baş ağrıları, kalp krizleri, cilt bozuklukları, felçler, yüksek tansiyon, kanser, ülser, gastrit gibi şikayetlere neden olabileceği, önlem alınmadığı takdirde ise ölümle sonuçlanabileceği kaydediliyor.

Stresle mücadelede etkili olan yöntemler arasında iletişimin ilk sırada yer aldığı belirtilen duyuruda, etkili olabilecek diğer yöntemler ise şöyle sıralanıyor:

Stresli olacağını tahmin ettiğiniz bir duruma girmek üzereyken önce kendinizi hazırlayın. O sırada yaşadığınız korku, kaygı, tedirginlik, kızgınlık vb. duygular üzerinde odaklaşmak yerine, dikkatinizi, elde etmeyi arzuladığınız sonuç üzerinde yoğunlaştırınız.

Herhangi bir etkileşimden neler elde etmek istediğinizi önceden düşünürseniz, etkileşim başladığında daha sakin olur, istediğiniz sonuçlara daha kolay ulaşırsınız.

Sorunu nasıl söze döktüğünüz çok önemlidir. ?sen'li (yüklemi sen olan) cümlelerden kaçınmaya çalışın. ?Sen'li cümleler insanları, genellikle aşağılama eğilimindedir; karşısındakinin neler düşündüğü, neler hissettiği konusunda yorumlar içerir.

?Ben'li cümleler ise sorumluluğu kişinin kendi üstünde tutar. Kişinin görüşlerini, duygularını açıkça ortaya koymaya yardımcıdır. Bu nedenle karşı tarafın savunmaya geçmesi pek olası değildir. Taraflardan bir suçlamaya ya da eleştirmeye kalktığında, düşünce ve duygularını belirtmiş olan taraf, ?Ben öyle hissediyorum' dediğinde tartışma kesilir?

?YILMAYIN, YENİ YOLLAR ARAYIN?

Doğru soru sormanın stresi azaltma ve sorunu çözmede etkili olduğunu belirten uzmanlar, beden ve ruh sağlının korunması için düzenli yemek, egzersiz, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulma ile sevgi ve hoşgörünün faydalı olacağını ifade ediyorlar.

Sitede ayrıca stresi olan kişilerin engeller karşısında başarısız, sorunlar karşısında çaresiz kaldıkları durumlarda ezilmemeleri ve yılmamaları gerektiği belirtilerek, yeni çözümler ve yeni yollar aramaları öneriliyor.

POLİSE KİTAPLI TERAPİ

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği uygulama çerçevesinde, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen ?Rehberlik ve Danışma Servisi?nde ise emniyet mensuplarına sanal ortamda danışmanlık hizmeti veriliyor.

İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla faaliyete geçirilen birimde 1 emniyet amiri, 2 komiser psikolojik danışman, 1 komiser yardımcısı ile 3 polis memuru, polislerin ?çalışma ortamının bireyin psikolojik ve sosyal yönü üzerindeki etkilerinin araştırılması, mesleki ve sosyal hayata uyumunun arttırılması? için görev yapıyor.

Sorunları olan polislere kaynak gösterilen sitede, ?İletişim Çatışmaları ve Empati?, ?Depresyon?, ?Stres ve Başa Çıkma Yolları?, ?Ben Değeri Tiryakiliği?, ?Varolmak, Gelişmek, Uzlaşmak? ve ?Ana-Baba ve Çocuk? gibi kitapları okumaları tavsiye ediliyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber