Bakanlığa bağlı 674 hastanenin 131'inde hasta haklarına dikkat ediliyor

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Demirel, hasta hakları kurullarında bugüne kadar görüşülerek çözüme kavuşturulan dosya sayısının 1250, yerinde çözülen talep sayısının ise 4600 olduğunu bildirdi.

Hastaların haklarının ihlal edilmediği, mahremiyete uyulduğu, hastanın hekimini ve kurumunu seçebildiği bir sağlık hizmeti sunumunu hedeflediklerini ifade eden Demirel, uygulamanın amacının, sağlık tesislerinde yaşanan hasta hakları ihlalleri ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan sorunların önlenmesi olduğunu söyledi.

Şikayet ve talep başvurularının ilk olarak hasta hakları birimlerine yapıldığını belirten Demirel, başvuruların, ''doğrudan müracaat, Alo 184 Bilgi Hattı ve bakanlığın internet sitesindeki Hasta Hakları Şikayet Formu doldurularak'' yapılabildiğini kaydetti.

Başvuruların 22 gün içerisinde sonuçlandırılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Demirel, başvurular değerlendirildikten sonra şikayet sahibine sonuç hakkında bilgi verildiğini ifade etti.

Hasta hakları kurullarında bugüne kadar görüşülen başvuruların yüzde 57'sinin çalışan lehine, yüzde 23'ünün ise çalışan aleyhine sonuçlandığını bildiren Demirel, çalışanın suçlu bulunması durumunda kurumun, personel hakkında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre işlem yaparak, uyarma, kınama, aylıktan kesme gibi cezalar verebildiğini belirtti.

Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı 674 hastane olduğunu, ancak sadece 131 hastanede hasta hakları uygulamalarını devam ettirdiklerini dile getiren Demirel, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri gerçekleştiği takdirde, otomatik olarak bu hastanelerde de uygulamaya geçeceklerini belirtti.

Demirel'in verdiği bilgilere göre, hakkında şikayet başvurusu yapılan çalışanların başında yüzde 46 ile uzman hekimler gelirken, uzman hekimleri yüzde 11 şikayet oranıyla hemşireler izliyor.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber