Organik besin karmaşası

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Aralık 2008 14:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

GÜNÜMÜZDE sağlıklı beslenmek adına ortaya atılan fikir ve görüşler her gün artarak devam ediyor. Bireylerin yoğun iş hayatı ve zamansızlığına bağlı olarak besin hazırlama, pişirme ve hatta besini tüketmek için bile ayırdıkları vakit de azalıyor. Zamansızlığa bağlı ihtiyaçtan yola çıkarak, özellikle besin endüstrisinde üreticilerin geliştirdiği veya geliştirmeye çalıştığı standardizasyonlann hedef tüketici tarafından anlaşılamıyor veya yanlış anlaşılıyor olmasına bağlı olarak, doğru besini bulma çabası yemek yeme davranışlarında bozukluklara sebep oluyor.

AMBALAJA ALDANMAYIN

ORGANİK tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amaç; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Bir besine organik denilebilmesi için o yiyecek veya içeceğin bağımsız bir kurum tarafından sertifikalı olması gerekir. İsminde "organik" kelimesinin geçebilmesi için, örneğin "Organik Domates Çorbası", içeriğinin en az yüzde 95'inin organik olması ve etiketinin hangi içeriklerin organik olmadığını söylüyor olması gerekir. Bu organik olmayan içerikler sadece organik versiyonları olmadığı için kullanılabilir.

GEBELER DİKKAT EDİN

BESİNLERLE alınan zararlı öğeler, gebe ve emzikli annelerden bebeklerine geçebiliyor. Bu nedenle organik, ekolojik ya da biyolojik olarak isimlendirilen besinler ve içecekler bu riskleri elimine eden sağlık ürünleri olarak tanımlanana bu ürünlerin beslenme açısından risk altındaki gruplar olarak nitelendirilen gebe-emzikli anneler ve büyüme çağındaki çocuklar için yeri daha ayrıcalıklı olabilir.

BEBEKLERE İKİ YIL ŞART

BEBEK büyüme ve gelişmesinde yaşamın ilk 2 yılı oldukça önemlidir. Bebekler ilk 1 yılda doğum kilolarının 3 katına çıkarlar ve boylan yüzde 50 daha uzar. 6.aydan sonra bebek beslenmesi hızla zenginleşmekte meyve sebze, et, peynir, yoğurt gibi gıdalar anne sütü ile birlikte kullanılmaya başlanmaktadır. Günümüzde çeşitli katkı maddeleri ile her mevsim, her meyveyi ve sebzeyi bulabilmekteyiz. Bu gıdalardaki katkı maddeleri ve hormonlar uzun süreli kullanımda vücutta birikerek sağlık problemi oluşturmaktadır. Vücuttan atılamadığı zaman kimyasal maddeler birikir ve yaşam süresi ortalama 70 yıl olan bir bebek için ileriye yönelik ciddi sağlık sorunları doğabilir.

Selahattin Dönmez/ Diyestisyen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber