İzmir Büyükşehir Belediyesine tazminat şoku

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Aralık 2008 11:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İZMİR'in en önemli projelerinden biri olan Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi'nin kazandığı ihalesi, işe başlamasından sonra iptal edilen eski müteahhit firma Gestaş A.Ş., İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı. Büyükşehir Belediyesi, yılbaşından önce hizmete sokmayı hedeflediği Merkez için, yaptığı masrafları için eski müteahhit firmaya 360 bin 131 YTL ödeyecek.

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Piriştina'nın 18 Nisan 1999 Yerel Seçimleri öncesi vaadleri arasında yeralan Kültür Merkezi'nin projesi 2002 yılında yarışmayla belirlendi. Birinci seçilen Mimar Tevfik Tozkoparan'ın projesine göre hazırlanan ilk ihale, ülkedeki ekonomik kriz ve Büyükşehir Belediyesi'nin metro gibi öncelikli projelerine kaynak aktarımı gerekçe gösterilerek iptal edildi. Daha sonra açılan ihale ise kaybeden Kayalar İnşaat firmasının, kazanan Alke İnşaat'ın SSK prim borcu olduğu gerekçesiyle itiraz etmesi üzerine Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edildi.

Son yerel seçimlerin yapıldığı 28 Mart 2004 öncesi sonuçlanan son ihaleyi, 19 milyon 849 bin YTL teklif veren Gestaş A.Ş. kazandı. İlk ihaleyi iptal ettiren Kayalar İnşaat Şirketi, KİK'e yine itiraz etti. İptal sürecinde 18 Haziran 2004'de inşaatın temel atma töreni için hazırlıklar başladı. Ancak, Piriştina yaşamını yitirince tören ve inşaat çalışmaları ertelendi. KİK, Aziz Kocaoğlu'nun Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği hafta, ihalenin teklif zarfları açıldıktan sonraki bölümünü ?düşük fiyat uygunluk değerlendirmesi' yapılmadığı gerekçesiyle iptal etti. Büyükşehir Belediyesi de Ankara 12'inci İdare Mahkemesi'nde açtığı davayla karara itiraz etti. Mahkeme, 18 ay sonra Büyükşehir Belediyesi'ni haksız buldu. Kültür Merkezi'ni yapmakta kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararını Danıştay'da temyize gitmedi. İhale Komisyonu yeniden toplanarak 2004 yılında yapılan son ihaledeki teklifleri yeniden değerlendirdi. Fiyatlar güncellendi. Firmalara düşük fiyat sorgulaması yapıldı. Ancak, firmaların birçoğu bu uygulamaya yanıt vermedi. İhale Komisyonu, ihaleyi 26 milyon 860 bin YTL teklif veren Kaya İnşaat'ın kazandığını diğer firmalara tebliğ etti. Belediye bürokrasisi nihayet inşaatın başlayacağını düşünmeye başlamıştı ki iki yıl önce düşük fiyat sorgulaması yapılmadığı için sonucu iptal edilen ihaleyi kazanan Gestaş İnşaat Şirketi sonuca itiraz etti. KİK, Gestaş'ın başvurusunu kabul ederek, ihaleyi iptal kararı aldı. Büyükşehir Belediyesi, gerekçeli kararı görmeden itiraz etmeme, konuyu mahkemeye taşımama kararı aldı. Eski koşullar ve proje değişmeden yeni şartname hazırlanarak son ihale yapıldı. Dördüncü ihaleyi Öztaş İnşaat 27 milyon 348 bin 407 YTL 19 YKR bedelle kazandı.

Ancak, kazandığı ihale iptal edilen ve başladığı inşaat durdurulan Gestaş A.Ş tazminat davası açtı. İzmir 5'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada Gestaş A.Ş. inşaat sözleşmesinin imzalanmasından, durdurma kararına kadar yapılan prefabrik şantiye binası, kontrollük binası, beton, şep, seramik ve kaplama imalatları, ambar, mutfak, yemekhane için yapılmış taban betonları, çevre tanzimi, malzemeler, şantiye elektriği için TEDAŞ'la yapılan sözleşme masrafı, KİK payı, noter masrafları gibi belgeli harcamalar için 360 bin 131 YTL talep etti. Ayrıca, işin yapılamaması ve diğer ihalelere girilememesinden kaynaklı 200 bin YTL ve teminat masrafı, dava tarihine kadar olan komisyon ücreti için ise 10 bin YTL olmak üzere toplam 570 bin 131 YTL tazminat istedi.

5'inci Asliye Ticaret Mahkemesi, bilirkişi raporunu dikkate alarak, başka ihalelere girilememesinden dolayı zarar etmenin talebini gerçekçi bulmadı. Şirket'in zararının imalat, masraflar, teminat mektubu harcamaları olduğunu belirtti, imalat masrafları tutaranın da 360 bin 131 YTL olduğuna karar verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin faiziyle birlikte 360 bin 131 YTL'yi Gestaş'a ödemesine karar verildi. Büyükşehir Belediyesi'nin karara itiraz edeceği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber