Cep'ten yayılan radyasyona karşı cihaz geliştirdik

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2008 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonları, bilgisayarlar ve diğer elekt- rikli cihazların oluşturduğu radyasyonun (manyetik alan), kanser riskini artırabileceği yönündeki iddialar bu konudaki araştırma çalışmalarına da zemin teşkil ediyor.

Elektronik cihazların insan sağlığı üzerindeki etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen yeni bir ürün geliştirildi. Avusturyalı Bicotec firması tarafından üretilerek satışa sunulan akıllı plastik, su moleküllerinin sıkıştırılarak plastiğe monte edilmesiyle ortaya çıktı. Avrupa'da 30 üniversite tarafından onaylanan ürünün, özellikle AB'ye üye ülkelerdeki çocuk yuvalarında kullanılması zorunlu hale getirildi. Cihaz, en son Alman otomobil devi BMW'nin çalışanlarının cep telefonlarına ve bilgisayarlarına uygulandı. Alpha Prevent adlı akıllı plastiğin üreticisi Bicotec Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Homann, 1 milyon dolar bütçe ayırarak üç yıldır çalışmalarını yürüttükleri yeni teknolojinin enerjiye ihtiyaç duymadan çalıştığını söyledi. Homann, "Ürün, yüksek vericilerden ve diğer manyetik dalga yayıcılardan yayılan dalgalardan dolayı bozulan doğal manyetik ortamı denkleştirmek için yataklara da uygulanıyor." dedi.

Bugüne kadar telsiz, cep telefonu, Wi-fi gibi cihazların sadece termik etkilerinin insan sağlığını tehdit ettiği düşünülüyordu. Yasal değerler dahilinde bir cep telefonu 6 dakikada vücut ısısında bir derece etki yapmıyorsa zararsız kabul ediliyordu. Ancak, 2004 yılında Nobel ödülü verilen çalışmaya göre cep telefonundan yayılan manyetik etkinin zaman içinde daha tehlikeli olduğu ve hücre yapısında değişikliğe yol açtığı tespit edildi. Asıl tehlikenin ani yüksek manyetik dalgalara maruz kalmak değil, doğal manyetik alanı bozulmuş alanlarda uzun süre bulunmaktan kaynaklandığı belirtildi. Örneğin, wireless doğal manyetik alan sapmasına neden oluyor; fakat çok kısa süre için bu manyetik alanda bulunmak ciddi zararlar vermeyebiliyor. Ama gün boyu bu ortamda durulması halinde kullanıcı ciddi tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Bu şekilde başta kanser olmak üzere birçok kalıcı hastalık ortaya çıkıyor. Bicotec Yönetim Kurulu Başkanı Homann, ürünün çalışma şeklini şöyle anlattı: "Alpha Prevent dışarıdan enerjiye ihtiyaç duymuyor. Özel bir malzeme olan 'akıllı plastik' üzerine belli bir işleme tabi tutulan atomun parçası olan elektrospinler düzgün bir şekilde yerleştiriliyor. Cihaz manyetik alanları yok etmiyor, ortamı dengeleyerek kullanılan cihazın zararını yüzde 97 azaltıyor. Plastik bu özelliğini uzun yıllar koruyabiliyor. Ancak plastiğin kendisini zamanla deforme edebileceğinden 5 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor." İsrail'de Sağlık Bakanlığı tarafından resmî yazı ile tavsiye edilen plastiğin Türkiye'de 14 Euro'dan (yaklaşık 28 YTL) satılacağını belirten Siser Teknoloji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç ise uzmanlaşmış elektronik ürün satan mağazalarda satış yapacaklarını aktardı.

Zeliş Y. Arslan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber