Asgari Ücreti Tespit Komisyonu toplantısı sona erdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2008 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari Ücreti Tespit Komisyonu toplantısı sona erdi

- Önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere 2. kez bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısı sona erdi.

Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret, Türk-İş genel merkezindeki toplantının ardından yaptığı açıklamada, bir önceki toplantıda 2008 yılındaki ekonomik ve sosyal faaliyetlerle ilgili TÜİK, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı'ndan bilgileri istediklerini ve bu kurumların raporları kendilerine ilettiğini ifade etti.

Toplantıda raporları değerlendirdiklerini anlatan Şöhret, tarafların uzmanlarının raporların ayrıntılarını değerlendireceklerini ve bir sonraki toplantıda bunların görüşüleceğini söyledi.

Şöhret, komisyonun bir sonraki toplantısının 22 Aralık'ta TİSK Genel Merkezi'nde yapılacağını bildirdi.


Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. kez toplandı

Ankara - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2009 yılı asgari ücret miktarını belirlemek üzere 2. kez toplandı.

Türk-İş Genel Merkezi'ndeki toplantıya, Hükümet adına Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret, işveren kesimi adına TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk ve işçi kesimi adına da Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul katıldı.


DİSK'ten TÜRK-İŞ'e "asgari ücret" çağrısı

İstanbul - DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, asgari ücretin belirlenmesinde emekçilerin kriz karşısında korunması gerektiğini belirterek, "Türk-İş, kendi belirlediği açlık sınırının altındaki bir belirlemeye imza atmamalı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çekilerek emekçilerin birlikte tutum almasını sağlamalı" görüşünü dile getirdi.

Asgari ücretin ülkedeki milyonlarca çalışan için yaşamsal öneme sahip olduğunu, "ancak iktidar ve işveren temsilcilerinin, asgari ücretin belirlenmesinde ülke sosyal ve ekonomik koşullarını hiçbir zaman dikkate almadığı" görüşünü savunan Çelebi, "Resmi Gazete'de yayımlanan 2009 programına göre, halen brüt 638,7 YTL olan asgari ücret, 1 Ocak 2009'da yüzde 4 zam görecek. Bu zam, asgari ücretlinin brüt maaşında 25,55 YTL artış sağlayacak. Ancak yılbaşından itibaren YTL'deki 'yeni' ifadesi kalkacak ve tekrar TL'ye geçilecek. Bu şekilde Ocak-Haziran döneminde asgari ücretlilere brüt 664,25 TL ödenecek" dedi.

Çelebi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Türk-İş Türkiye'de açlık sınırını 738 YTL olarak açıklamıştır ve bu rakam brüt 638 olarak ifade edilen asgari ücretin çok altındadır. Dolayısıyla Türk-İş kendi belirlediği açlık sınırının altındaki bir belirlemeye imza atmamalı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çekilerek emekçilerin birlikte tutum almasını sağlamalı, işçi sınıfını 'konu mankeni' olma pozisyonundan çıkarmalı, bu meşrulaştırmaya ortak olmamalıdır."

Çelebi, asgari ücret konusunun zaman yitirilmeden sağlıklı bir zeminde tartışılmasını ve insan onurunu ayaklar altına alan bugünkü yöntemin terk edilerek, günümüzün yaşam standartlarını göz önüne alan yeni bir değerlendirme yönteminin belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Çelebi, "Asgari ücretin üzerindeki vergi yükü kaldırılmalıdır" önerisinde de bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber