Dekan atamasına ?akademik manifesto'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)

AKDENİZ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hayrettin Ökçesiz, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) Ankara Üniversitesi'nde görevli Prof.Dr. Erdal Tercan'ı geçen 24 Kasım'da fakülteye dekan atamasına karşı yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Akdeniz Üniversitesi'nde öğretim üyelerinden en fazla oyu alan Prof.Dr. Mustafa Akaydın yerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geçen Ağustos ayında rektör olarak atanan Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin 8 Ağustos'ta göreve başlamasıyla birlikte birçok dekan istifaya zorlandı. Son olarak Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Meral Sağır Öztoprak, Kasım ayının ilk haftasında istifa etti. Rektör Prof.Dr. Kurtcephe, dekanlık görevine vekaleten Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Muharrem Certel'i atadı. YÖK, 24 Kasım tarihinde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görevli öğretim üyesi Prof.Dr. Tercan'ı, kadrosu Ankara Üniversitesi'nde kalmak kaydıyla, dekan olarak atanması kararını onayladı. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, bu atamaya karşı yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay'da dava açtı.

?Akademik Manifesto' adını verdiği 5 sayfalık dava dilekçesinde YÖK'ün ideolojik ve tarafgir bir tutum sergilediğini öne süren Prof.Dr. Ökçesiz, dilekçesinde, ?Bu dava aynı konumdaki meslektaşlarımın ve öğrencilerimin onurunu savunmak için açılmıştır. Her ne kadar bu atamalar, kanuna uygun görünse de hukuka uygun değildir. Kanun, rektöre rasgele, keyfince üç profesörün ismini yazarak YÖK'e gönderebilceğini, YÖK'ün de bunlardan birini sorgusuz sualsiz atayabilceğini elbette söylüyor olamaz. Atamaların dayandırıldığı 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 16'ncı maddesi eğer bunu söylüyorsa bu kanunun Anayasa'nın üniversitelerin bilimsel özerkliği ilkesine aykırıdır ve iptali gerekir? ifadelerine yer verdi.

Prof.Dr. Ökçesiz, Akdeniz Üniversitesi'ne Emekli Binbaşı Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe'nin rektör olarak atanmasından sonra dekanların birer birer istifaya zorlandığına da dikkat çekti.

Prof. Dr. Ökçesiz'in dava dilekçesinde şöyle denildi:

?Kendi ekibimle yöneteceğim' zihniyeti hukuk şemsiyesi altında korumaya alınamaz. Bir rektörün ekibi olmaz. O, meslektaşlarımı bu ve buna benzer sözlerle rencide etmek hakkına sahip değildir. Fakülteler, doğası gereği bilimsel ve idari özerk yapılardır. Bir rektörün ekibinden olmak asla bilemsel liyakatın ölçütü değildir. Rektörler, her zaman kendisi gibi düşenmek zorunda olmayan meslektaşlarını yönetimden uzak tutmakla ülkenin bilimine ve geleceğine ne denli zarar verdiklerini artık kavramış olmalıdır.?

Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay'a gönderilen dava dilekçesini Prof. Dr. Ökçesiz, ?Akademik terbiyeyle dahi açıklanması güç bu işlemin yürütmesinin durdurulmasını talep ediyorum? diye bitirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber