Atalay: 8 bin 647 polise disiplin cezaları uygulandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2008 08:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bu yıl yapılan soruşturmalar sonucunda, 8 bin 647 polise çeşitli disiplin cezaları verildiğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının ve bağlı kuruluşların bütçesi üzerinde milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Atalay, emniyet teşkilatında eğitimi çok önemsediklerini vurgulayarak, 2003 yılında yüzde 21 olan yüksekokul ve üniversite mezunu polis oranının, 2008'de yüzde 75'e çıkardıklarını bildirdi.

Muhalefet milletvekillerinin "mafya türü çeteleşmelerin şehirleri sardığı" yönündeki eleştirileri hayretle dinlediğini belirten Atalay, "Biz bir süre kapkaç ile yaşadık. Şimdi unutuldu. Nereye gitti? Bu, bir özel projeyle gitti. Biz çalışıyoruz. Şu anda şehir suçlarının genelinde çok ciddi azalma var" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, birleştirici, herkesi kucaklayan bir konuşma yaptığını da vurgulayan Atalay, "AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana şunu söylüyoruz; bırakın bölmeyi, AK Parti Türkiye'nin, kardeşlik projesidir, bütünleştirme projesidir. Bütün vatandaşları kucaklayan, şemsiyesi altına herkesi almak isteyen, hiçbir ayrım gözetmeyen bir projedir. AK Parti, bunu büyük oranda başarmıştır. Tahammülsüzlük buradan geliyor. Bizim Kürtlere hakaret etmeyeceğimizi herkes bilir. Teröristle vatandaşımızı sonuna kadar ayıracağız. Birileri zorlasa da birileri tahrik, provoke etse de hukuktan, demokrasiden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

"Güvenlik birimlerinin, vatandaşlara, haksız bir şekilde işkence yapmasına nasıl razı olabiliriz?" diye soran Atalay, işkence ve kötü muamelenin bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Muhalefet milletvekillerinin, "polislere kimlik soramıyoruz?" diye laf atması üzerine Atalay, "Öyle bir şey varsa bana bildirin. Soramıyorsanız bu yanlış...Bildirin bana kimmiş, o kimlik sormasına engel olan. Bunun dışında bulunan varsa, cezasını görür. Böyle bütün mensuplarımızı suçlamayalım" diye konuştu.

İnsan haklarıyla ilgili yayımladığı yeni genelgeye de değinen Atalay, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu konuda hiçbir müsamaha yoktur. Güvenlik birimlerini seviyoruz, her imkanı temin ediyoruz ve arkalarındayım. Ama içlerinde yanlış yapanı cezalandırmazsak, bütün bu kurumlarımız suçlanır. Bunu güvenlikçi arkadaşlarıma söylüyorum; yanlış yapanı, hukuka uygun davranmayanı, vatandaşa haksız yere eza, cefa edeni temizlemeliyiz. Biz bu inançtayız. Bunu temizlemek, bu kurumlara da hizmettir. Kurumlar temizlenmiş olur. Onun için bu konuda birbirimize yardımcı olalım, yanlış varsa birlikte giderelim. Biz insanımızı seviyoruz. Biz insanımıza insanca hizmet vermek için uğraşıyoruz. 2003 yılında hakkında işkence ve kötü muameleden dava açılan sayısı 205, 2007 yılında bu sayı 56'ya düştü. 2008 yılının ilk 6 ayında ise 13'tür. Öyle artış falan yok. Yalnız ne var, vatandaşımızda, basında duyarlılık var. Duyarlılığın artmasından da memnunuz. Bir yerde yanlış varsa, iyi tepki gösterilsin ve üzerine gidilsin. Suç oranı yüksek değil. 2008 yılında poliste soruşturmalar sonucunda 8 bin 647 personele çeşitli disiplin cezaları uygulanmıştır. Bu konularda gayet dikkatli çalışıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber