Hisse senetleri %5,09 değer kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2008 17:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 5,09 oranında değer kazandı.

Dünya ekonomilerinde küresel krizin etkisi ile büyüme hızının düşmesi merkez bankalarının sıfır faize doğru eğilimini artırdı.

ABD merkez bankası FED yüzde 1 olan politik faizini son toplantıda beklentilerin ötesinde 0,75 puan indirerek yüzde 0,25 seviyesine çekti. Bu karara takiben Japonya merkez bankası BOJ yüzde 0,03 olan faizini yüzde 0,01 seviyesine indirdi.

ABD dolarının faiz indirimleri ile dünya paraları karşısında değer kaybı sürerken avro/dolar paritesi 1,47 seviyelerine kadar yükseldi. Avrupa bölgesinde de özellikle İngiltere'nin faizlerinde agresif indirim beklentilerinin etkisi ile parite haftanın son gününde 1,40 seviyelerinin altına geriledi.

ABD merkez bankası FED'in ekonomiyi tekrar harekete gecirmek için faiz silahını sonuna kadar kullandığını savunan uzmanlar, bundan sonraki adımlarında FED'in piyasaya bol miktarda likitide enjekte ederek bankaların kredi vermedeki sorununu azaltacağını tahmin ediyor.

Geçen hafta otomotiv sektörüne yardım paketinden istenilen kararın çıkmaması ile bazı şirketler üretimlerini kısmen durdurma kararı aldı.

Avrupa ve ABD ekonomilerinin yavaşlamasının Türkiye ekonomisini de etkisi altına almaya başladığına işaret eden uzmanlar, T.C Merkez Bankası'nın enerji fiyatlarının düşmesi ile enflasyon bacağında kısmen rahatlamasının faiz indiriminde elini güçlendirdiğini ve kısa vadeli faizleri 1,25 puan indirerek yüzde 15,00 seviyesine çektiğini vurguluyor.

Borsa, haftaya yüzde 2,65'lik artışla başladı. Endeksin yükselişi salı ve çarşamba günleri de devam etti. Hisse senetleri salı günü ortalama yüzde 3,11,çarşamba günü de ortalama yüzde 1,40 değer kazandı. Haftanın son iki günü gelen satışlarla endeks geriledi. Hisse senetleri perşembe günü ortalama yüzde 1,38 ve cuma günü de ortalama yüzde 0,72 oranında değer yitirdi.

Uzmanlar, İMKB'de önümüzdeki hafta için olumlu beklentilerin artığına işaret ederek, yurt içinde kısa vadeli önemli bir beklentinin bulunmaması dolayısıyla ABD'de otomotiv sektörü için açıklanan destek planının yaratacağı etkiler ve ekonomik veri akışı başta olmak üzere yurt dışındaki tüm gelişmelerin yakından takip edileceğini kaydediyor.

Endeksin yurt dışı piyasaların olumlu etkisiyle 26.200 direnç seviyesinin üzerine çıkmayı başardığını hatırlatan uzmanlar, bu bölgenin üzerinde hedefin 29.500-32.000 aralığı olduğunu, fakat 26.200-27.000 aralığında endeksin zorlandığının görüldüğüne dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber