KİK medyadaki yolsuzluk haberlerinin peşinden koşmayacak, yolsuzluk üretmeyecek sistem kuracak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Aralık 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, misyonunun yolsuzluk üretmeyecek bir sistem kurmak olduğunu belirterek ?Şimdi biz o sistemi kurduk' dedi.

KAMU İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül ?Benim misyonum, sistemi yolsuzluk üretmeyecek şekilde kurmak. Yolsuzlukla mücadele de asıl öyle olur. Yoksa yolsuzluk, peşinden koşularak tam anlamıyla önlemez. Benim de böyle bir misyonum yok. Ama şimdi biz öyle bir sistem kurduk ki, yolsuzluk olmayacak' dedi. Gül, Kamu İhale Kanunu'nda 5812 Sayılı Kanun'la yapılan değişiklikler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek üzere gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Kamu İhale Kanunu'nda yapılan değişiklik uyarınca, kuruma gelen yolsuzluk ihbarlarını ve medyada yer alan iddiaları incelemeyeceklerini söyledi. KİK Başkanı Gül ?Yani yolsuzluk kapıma gelse bakmayacağım mı diyorsunuz' şeklindeki bir soru üzerine ?Evet bakmayacağım. Ben yolsuzluğu ortaya çıkarmayan sistemi kurduktan sonra yolsuzluk kapıma nasıl gelir ki' dedi.

İHBARLARA BAKMAYACAK

KAMU İhale Kanunu'nun getirmeye çalıştığı anlayışın israf ve yolsuzlukları önlemek olduğunu belirten Gül ?İsraf ve yolsuzluklar nasıl önlenir? Peşinden koşarak mı önlemek lazım, yoksa bunların hiç ortaya çıkmayacağı birtakım mekanizmalar mı kurmak lazım? Yolsuzluğu önlemenin esas aracı, şeffaflık ve saydamlıktır. Yolsuzluk, peşinden koşarak tam anlamıyla önlenemez' dedi. Kamu İhale Kanunu'nda yaptıkları değişikliklerle bunları amaçladıklarını, yaptıkları hiçbir şeyin anlamsız olmadığını anlatan Gül, KİK'in artık ihbar, şikayet ve medyaya yansıyan haberler üzerine inceleme yapmayacağını açıkladı.

?PEŞLERİNDEN KOŞAMAM'

KİK'İN asıl görevinin yolsuzlukları oluşturmayacak bir sistem kurmak olduğunu vurgulayan Hasan Gül, şöyle devam etti: ?Yolsuzlukların önlenmesi konusunda bu alandaki herkesin değişik görevleri var. Kamu İhale Kurumu'nun yapısı, yolsuzlukları ortaya çıkarmamayı hedef alıyor. Önemli olan sisteminizi yolsuzluk üretmeyecek şekilde kurmak. Benim misyonum yolsuzlukları ortaya çıkarmamak. Yolsuzlukla mücadele de öyle olur. Yoksa yapılan yolsuzluğun peşinden koşma gibi bir misyonum olamaz. Türkiye'de bir yılda 200 bin kamu ihalesi yapılıyor. Ben bunların kaç tanesinin peşinden koşabilirim? Şimdi biz öyle bir sistem kurduk ki, yolsuzluk ortaya çıkmayacak.'

İhaleler web'den izlenecek

KAMU ihalelerinde yolsuzluk ve usulsüzlükleri elektronik ihalenin çözeceğini belirten Gül, bunun kamu ihalelerine harcanan paradan ve zamandan tasarruf sağlayacağını, elektronik eksiltme sistemiyle kamu ihalelerinde ciddi indirimlere gidilebileceğini anlattı. Gül ?Elektronik Kamu Alımları Platformu'nu kurma yetkisini aldıklarını, bazı bölümlerini birkaç ay içinde devreye sokabileceklerini bildirdi. Gül, Türkiye'de kamu eliyle yapılan tüm ihalelerin önümüzdeki yıldan itibaren Kamu İhale Kurumu'nun web sayfasından yayınlanacağını söyledi.

Dosyaya bakıp yolsuzluk mu bulunur?

KİK'İN bir denetim birimi değil, ihtilafları çözen, şikayetleri inceleyen bir birim olduğunu belirten Gül, ?İş yolsuzluk araştırmasına döndüğü zaman KİK bunun altından kalkamaz' dedi. Gül, KİK'in eskiden beri denetim birimi gibi algılandığını, bu algılamanın yanlış olduğunu belirterek ?Ben sadece dosyaya bakıp yolsuzluk arayabilirim. Şimdiye kadar kim dosyaya bakıp yolsuzluk bulmuş? Böyle bir sihirbazlık olmaz' dedi. ?KİK'e bu görev verilecekse bize müfettiş yetkisi verin, gerekli elemanı verin' diyen Gül, ?Binlerce müfettiş var, onlar bu işi çözemiyorlar da ben 60 uzman, 30 uzman yardımcısıyla mı çözeceğim? Üstelik denetimde mükerrerlik olmaz' dedi.

KIYMET SEZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber