Doğalgazda indirim tartışması

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Aralık 2008 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Doğalgaza geçen ay yapılan yüzde 23'lük zam faturalara yansımaya başladı. Soğukların artmasıyla birlikte artan gaz tüketimi faturaları şişiriyor.

Vatandaşlar faturayı düşürmek için bir taraftan kombileri kısarken, diğer yandan ocak ayında yapılacak indirimi bekliyor. Ancak, Ankara'da Enerji Bakanlığı ile Hazine arasında 'indirim' tartışması yaşanıyor. Enerji yönetimi, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla belirlenen gaz birim fiyatlarının petrol ve dövizdeki gerileme dikkate alınarak ocakta indirimlerin başlatılmasını istiyor. Buna karşılık Hazine kanadı ise 'dolar kurunun yüksek' olması gerekçesiyle indirime sıcak bakmıyor. Son zamla birlikte 1 metreküp doğalgazın fiyatı 1 yeni liraya yaklaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) verilerine göre halen 83,58 yeni kuruş fiyatla en ucuz doğalgazı Denizli, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirneliler tüketiyor. En pahalısı ise 92 kuruşla Adapazarı ve Ankara'da.

Yüksek Planlama Kurulu kararıyla, 1 Temmuz 2008'den itibaren doğalgaz fiyatlarının belirlenmesi için otomatik fiyat sistemi uygulamaya konulmuştu. Koordinatörlüğünü Hazine Müşteşarlığı'nın yaptığı sisteme göre her ay ham petrol, döviz, enflasyon, faiz vb. girdi maliyetleri izlenerek gaz fiyatları yeniden tespit ediliyor. Yeni sistemin de etkisiyle yılın 11 aylık döneminde doğalgaz fiyatları konutlarda yaklaşık yüzde 73, sanayide ise yüzde 75 oranında artış gösterdi. Tepki alan zamlarla ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler, petroldeki düşüşlerin ocak ayından itibaren doğalgaz fiyatlarına yansıtılacağını açıkladı. Zaman, 3 Aralık 2008'de Yüksek Planlama Kurulu kararı gerekçe gösterilerek ocaktan itibaren gaz fiyatlarının marta kadar sabitlenmesi için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Doğalgazda indirimin beklendiği bir dönemde, zammın son anda önlendiği ortaya çıktı. Enerji ve Hazine çevrelerinden edinilen bilgiye göre, dolar kurundaki artış sebebiyle aralıkta fiyatların yüzde 5 artırılması gündeme geldi. Ancak, enerji yönetimi buna karşı çıktı. Enerji Bakanlığı-Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı arasında sinir savaşına dönem zam konusunda enerji yönetimi galip çıktı ve zamdan son anda vazgeçildi. Aynı tartışmanın ayrıca ocak ayında indirim yapılıp yapılmayacağı konusunda yaşandığı ortaya çıktı. Yeni yıla az bir zaman kala Hazine'nin görüşünün ağır basması halinde ocakta doğalgaza indirim yapılmayacak. Enerji Bakanlığı ağırlığını hissettirirse az da olsa indirim söz konusu olacak. Enerji çevreleri, petrolün 40 dolarında altına düştüğüne dikkat çekerek, doğalgaz fiyatlarında indirimi zorunlu görüyor. Enerji çevreleri ayrıca krizle birlikte yükselen dolar kurunun yeniden gerilediğine, kurun 1,7 yeni liradan 1,5 yeni liraya indiğine dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber