Bankalar kredi musluğunu açıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Aralık 2008 10:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Küresel krizin etkisini artırdığı son dönemde, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bir çok kesim tarafından kredi vermemekle suçlanan bankalar, 2008'nin son haftasında kampanyaları hızlandırdı. Türkiye Finans, krizden olumsuz etkilenen KOBİ'ler ve bireysel müşteriler için 500 milyon YTL'lik kredi paketi hazırladı. 500 milyon YTL'lik kaynaktan konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi kullanarak bireysel müşteriler de yararlanabilecek. Fortis, tarım söktörüne 18 aya kadar vade ile 5 milyon YTL kredi kullandıracağı açıklarken, Halkbank, yüzde 1,49'dan başlayan aylık faiz oranı ile Hayallerim 2009 kredisini müşterilerine sunuyor. Vakıfbank ise Özel Yeni Yıl Kredi kampanyası ile kefilsiz kredi kullandıracak.

Denizbank krize rağmen iki ayda 1.1 milyar YTL kredi verdi

Denizbank, 2008'in ilk 11 ayında kullandırdığı 5 milyar 200 milyon YTL'lik kredinin 1.1 milyar YTL'lik bölümünü, kriz başlangıcından sonra eylül-kasım döneminde verdi.

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Denizbank'ın 2008'in ilk 11 ayında kullandırdığı 5 milyar 200 milyon YTL'lik kredinin 1.1 milyar YTL'lik bölümünün, kriz başlangıcından sonra eylül-kasım döneminde verildiğini söyledi. İlk 11 ayda kullandırılan 2 milyar YTL'lik işletme kredisinin 378 milyon YTL'lik bölümünün ve 1 milyar YTL'lik tarım kredisinin de 325 milyon YTL'lik kısmının kriz sonrasında sağlandığını belirten Ateş, bireysel kredilerde de kriz sonrası 408 milyon YTL'lik kredi verildiğini söyledi. Ateş, DenizBank'ın, Dexia'nın grup kârlılığı içindeki payının, 2007 sonunda yüzde 8,9 iken, üçüncü çeyreğinde yüzde 33'ün üzerine çıktığını kaydetti.

Eleman çıkarmayacağız

Dünyanın karşı karşıya kaldığı bu "afet" karşısında kendilerinin de, kredi verirken her türlü tedbiri aldıklarını belirten Ateş, sektörde en düşük problemli kredi oranına sahip bankalardan biri olduklarının altını çizdi. 30 Eylül 2009 tarihi itibariyle Denizbank'ta mevduatın krediye dönüş oranının yüzde 135 olduğuna dikkat çeken Ateş, bunun, ilk 10 banka arasındaki en yüksek oran olduğunu dile getirdi. Kriz yılında hedefleri tutturduklarını 2009'da da beklenen enflasyonun üzerinde büyüme hedeflediklerini ifade eden Ateş, "Bu yıla kadar olanlara göre daha az büyüme hedefi var. Bu tabii krizler ve kötü dönemler karşısında, risk alan her kurumun doğal refleksi. Önümüzdeki sene, işten toplu eleman çıkarma olmayacak" dedi.

2009'da 50 şube açacak

Gelecek yıl 50 şube daha açmayı planladıklarını ifade eden Ateş, bunların önemli bir bölümünün daha alt segmentlere hizmet veren şubeler ve tarıma ağırlık veren yerler olacağını kaydetti. Krizin, belli bir dönem, bütün bilançoları ve bütün ülkeyi etkileyeceğini belirten Ateş, Türkiye'yi bu işten sağlıklı çıkarabilmenin birinci koşulunun finans sektörünü sağlıklı yapıda tutmak olduğunu söyledi. Finans sektörü kuvvetli olmasaydı Türkiye'nin de İngiltere, ABD, Almanya gibi ülkelerin aldığı tedbirleri alması gerekeceğine işaret eden Ateş, "Onun için biz yatıp kalkıp bankacılığımızın sağlamlığına ve risklerin iyi yönetilmiş olmasına dua etmek durumundayız" dedi.

Herkes sıkı duracak

Kriz döneminde hiçbir kamu bankasında satış ve sistemin yüzde 85'ini elinde tutan 10 banka arasında herhangi bir konsolidasyon beklemediğini ifade eden Ateş, "Kriz geçene kadar herkes sıkı duracak. Bir İngiliz deyişi var; kafanı usturaya vurduruyorsan fazla kımıldama, hareket etme" dedi. Sektör açısından 30 Eylül 2008 tarihine kadar kredi geri dönüşlerinde bir sorun yaşanmadığını belirten Ateş, 31 Aralık'tan itibaren belli zorlanmaların olacağını çünkü en iyi firmanın bile bazen likidite sıkıntısı çektiğini söyledi.

Üzerlerinde "kanun tehdidi" bulunduğunu da ifade eden Ateş, "İster kamuda çalışalım ister çalışmayalım netice itibariyle kamu görevlisiyiz. Olağanüstü geçici dönemdeki yanlış hareketi olan bir takım banka yöneticileriyle ilgili alınan tedbir olağanüstü hal koşullarıdır ve bunun, normal hale dönülünce kaldırılması ve bizim de Avrupa bankacılığıyla eşitlenmemiz gerekir, en azından cezai yönden" diye konuştu


Halkbank ve Vakıfbank'tan düşük faizli yeni yıl kredileri

Halkbank, yüzde 1,49'dan başlayan aylık faiz oranlı yeni yıl kredisi Hayallerim 2009'la ücretli çalışanlara Bireysel Krediler İşsizlik Sigortası ve Ferdi Kaza Sigortası emeklilere Ferdi Kaza Sigortası hediye edecek. Halkbank tarafından dün yapılan açıklamaya göre, piyasadaki en uygun koşullu yeniyıl kredisi olma özelliğini taşıdığı ifade edilen Hayallerim 2009 kredisi 12 ay vade ile 5 bin YTL'ye kadar kullandırılıyor. Açıklamada Hayallerim 2009 kredisinin aylık faiz oranının 3 bin YTL'ye kadar yüzde 1,49, 3 bin 1 ve 5 bin YTL aralığında ise yüzde 1,59 olduğu, ayrıca kredinin kefilsiz kullandırıldığı belirtildi.

Son başvuru 30 Ocak

Hayallerim 2009 kredisinin çok avantajlı koşullarla müşterilere sunulan bir yeniyıl hediyesi olduğunu belirten Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, "Yeniyıla iyi bir başlangıç yapmak, müşterilerimizin bireysel ihtiyaçlarına en uygun çözümleri oluşturmak ve yeniyıl sevincini ikiye katlamak amacıyla Hayallerim 2009'u hizmete sunduk. Bu kredimizle müşterilerimizin hayallerinin gerçeğe dönüşmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi. Hayallerim 2009' dan faydalanmak isteyenler, 22 Aralık 2008-30 Ocak 2009 tarihleri arasında tüm Halkbank şubelerine başvuru yapabilecekler.

Halkbank'ın 2007 sonunda 18 milyar 121 milyon YTL olan toplam kredileri, bu yılın eylül sonu itibari ile yüzde 34,6'lık büyüme ile 24 milyar 397 milyon YTL'ye çıktı. Banka'nın kredilerden sağladığı faiz gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,8'lik artışla 2 milyar 672 milyon YTL'ye ulaştı. Bankanın net ücret ve komisyon gelirleri yüzde 35'lik artışla 281.3 milyon YTL'ye çıktı. Halkbank bı yılın dokuz aylık dönemini 911 milyon YTL net kârla tamamladı. Halkbankın aktif büyüklüğü 47.5 milyar YTL oldu.

Vakıfbank kefil istemiyor

Öte yandan Vakıfbank, Özel Yeni Yıl Kredi kampanyası düzenledi. Vakıfbank'tan dün yapılan açıklamada, yeni yıl kredisinde kefil ve hayat sigortası zorunluluğunun bulunmadığı belirtildi. Krediden yararlanmak isteyenlerin başvuru formu, kimlik belgesi, gelir belgesi ve adresi teyit eden belge ile Vakıfbank şubelerine başvurmaları gerektiği kaydedildi. Açıklamada, 1000 YTL ile 2500 YTL arasındaki krediye, 3 ile 9 ay arasında değişen vadelerle yüzde 0,99 faiz oranı ve 199 YTL BSMV dosya ücreti, 2501 YTL ile 5000 YTL arasındaki krediye, 3 ile 10 ay arasında değişen vadelerle yüzde 1,49 faiz oranı ve 249 YTL BSMV dosya ücreti, 5001 YTL ile 7500 YTL arasındaki kredi içinse 3 ile 11 ay arasında değişen vadelerle yüzde 1,79 faiz oranı ve 299 YTL BSMV dosya masrafı alındığı ifade edildi.


Türkiye Finans'tan 500 milyon YTL'lik kredi paketi

Türkiye Finans, dünya genelinde yaşanan krizden olumsuz etkilenen KOBİ'ler ve bireysel müşteriler için 500 milyon YTL'lik kredi paketi hazırladı. Türkiye Finans tarafından dün yapılan açıklamada, "Reel sektöre, reel destek" anlayışı ile hareket eden bankanın yılbaşına kadar kullandırmayı planladığı 500 milyon YTL'lik kaynaktan KOBİ'lerin yanı sıra konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi kullanarak bireysel müşteriler de yararlanabilecek. Ankara OSTİM Sanayi Bölgesi'nde Türkiye Finans ve Ekonomist işbirliğiyle düzenlenen "Reel Sektör Buluşmaları" toplantısında bir açıklama yapan Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, banka olarak her dönem KOBİ'lerin destekçisi olduklarını vurguladı.

Haftada 100 milyon YTL

Krizin etkilerinin hissedilmeye başlamasından bugüne kadar piyasalara her hafta ortalama 100 milyon YTL'lik kredi kullandırdıklarına dikkat çeken Nacar, bununla da yetirmediklerini ve son günlerde yaşanan likidite sorununa çözüm sunmak amacıyla yıl sonuna kadar 500 milyon YTL'lik bir kredi paketini daha reel sektörün kullanımına sunduklarını kaydetti. Nacar "Bu kredi ile firmaların yaşadıkları sorunları bir nebze olsun hafifletmeyi, işçi çıkarma gibi bizleri üzen haberlerin azalmasını, firmaların rahatça üretim yapabilecekleri bir ortamın oluşturulmasına destek olmayı ümit ediyoruz" dedi.

Kredi blok değil

Farklı sektörler için farklı paketler ve avantajlar hazırladıklarını ve bunu da reklam kampanyasıyla kamuoyuyla paylaştıklarını vurgulayan Nacar, "Burada KOBİ'lerimize açık bir davette bulunuyoruz. Bu kredi paketi ile piyasaya moral ve destek vermeyi amaçlıyoruz. Üretime devam eden Türkiye'nin önü açık olacaktır" dedi. 500 milyon YTL'lik kredinin blok olarak değil ihtiyaç duyan KOBİ'lere parça parça kullandırılacağını ifade eden Nacar, bu yöntem ile çok daha fazla firmaya destek olmayı amaçladıklarını vurguladı. Krediden faydalanmak isteyen KOBİ ve bireysel müşteriler Türkiye genelindeki 170 Türkiye Finans şubesinden bilgi alıp başvuruda bulunabilecek.


Fortis'ten tarım sektörüne 5 milyon YTL kredi

Fortis, tarım söktörüne 18 aya kadar vade ile 5 milyon YTL kredi kullandıracak. Fortis'in S.S. Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne sağlayacağı krediye ilişkin protokol dün İzmir'de imzalandı. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre kredi, birliğe bağlı 15 kooperatife Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği ile kullandırılacak. Kredi tutarının yüzde 80'inde KGF'nin kefaleti bulunuyor.

Destek sürecek

Kredi protokolünün imza töreninde konuşan Fortis Perakende Bankacılık Şube Satış Yönetimi'nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, "Tarım sektörünün, özellikle dünya ve ülke ekonomisinin içinden geçtiği bu zorlu dönemde desteklenmesi için örnek bir adım atmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Birliğe sağladığımız ve finans sektöründe bir ilk olan kredimiz, kooperatiflerin günümüz ekonomik koşullarına karşı güçlü durmalarına önemli bir katkı sağlayacak" diye konuştu. Tarım sektörüne büyük önem verdiklerine dikkat çeken Karabiber, söz konusu sektöre verdikleri destekleri gelecek yıllarda da sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber