Kimse araç muayenesinin bu kadar zorlaşacağını tahmin edemedi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Aralık 2008 10:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kimse araç muayenesinin bu kadar zorlaşacağını tahmin edemedi. Eskiden muayene istasyonuna bile gitmeden yapılan muayene için şimdi istasyonlara birkaç kez gitmek zorunda kalınıyor. Aracına güvenmeyenler muayene için özelleştirilmeyen istasyonlara gidip günlerce kuyruk bekliyor.

Daha önce Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen muayene istasyonları özelleştirilmiş, yılın başında Doğuş Grubu, Akfen ve TÜV SÜD ortaklığıyla kurulan TÜVTURK şirketi ilk muayene istasyonunu Elazığ'da açmıştı. Yeni araç muayene istasyonları kasım ayının ortasında İstanbul'da hizmet vermeye başladı. Uluslararası standartlarda hizmet sunan TÜVTURK yeni istasyonları, İstanbul Çatalca, Kavaklı, Silivri, Pendik, Sultanbeyli, Mimarsinan, Esenyurt, Orhanlı, Hadımköy, Dudullu, Haraççı ve Şile ilçelerinde olmak üzere toplam oniki noktada açmıştı.

150 istasyona ulaştı

TÜVTURK Türkiye genelinde 61 ilde 150 sabit araç muayene istasyonu sayısına ulaştı. Yıl sonunda 77 ilde, 15 Şubat 2009'da ise 81 ilde faaliyete geçerek özelleştirme tamamlanacak.

Yeni muayene istasyonları hastane gibi hizmet veriyor. Bu nedenle araçlar istasyonlarda saatlerce bekliyor. Üstelik araçların neredeyse yarısı muayeneden eli boş dönüyor. Ancak Türkiye'de her yıl bir kasaba nüfusundan fazla insan hayatını trafik kazalarında kaybediyor. Yeni modern araç muayene istasyonlarıyla kusurlu araçların yollarda tehlike saçması engellenecek. Almanya, İngiltere ve Fransa gibi pek çok Avrupa ülkesinde de araç muayene hizmetleri özel sektör tarafından veriliyor.

İstanbul'da durum kötü

19 aralık 2008 çarşamba saat 09:30 itibarıyla hizmete açılan istasyonlarda yapılan muayene sonucunda 773 bin 281 araç muayene edildi. Bu araçların 25 bin 447 (yüzde 3.2) adedinin emniyetsiz, 284 bin 121 (yüzde 36.7) adedinin ise ağır kusurlu olduğu ortaya çıktı. 422 bin 511 (yüzde 54.6) araç hafif kusurlu bulunurken araçların sadece 41 bin 198 (yüzde 5.2) adedi kusursuz bulundu. 14 kasım tarihinden 19 aralık'a kadarki yaklaşık bir aylık sürede İstanbul'da ise toplam 57 bin 677 aracın ilk muayenesi yapıldı. Bu araçlardan 37 bin 456 adedinin muayenesi onaylanırken, 20 bin 221 adedinin yani yüzde 35'inin muayenesi araçların ağır kusurlu veya emniyetsiz olmaları nedeni ile onaylanmadı.

Bugüne kadar çekici, kamyon, tanker, minibüs, otobüs cinsinde toplam 106 bin 632 araç muayene edildi. Büyük araçların yüzde 53'ünün ilk muayeneleri kusurları nedeniyle onaylanmadı.

Gezici istasyon açılacak

TÜVTURK araç muayene istasyonlarında cumartesi günü de dahil olmak üzere haftanın 6 günü 08.30 ile 16.30 saatleri arasında araç kabul ediliyor.

İstanbul'daki 12 sabit istasyona ek olarak 1 gezici araç muayene istasyonu da hizmete girecek. TÜVTURK'ün trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamasının en önemli nokta olduğuna dikkat çeken yetkililer, ?Türkiye'de trafikte seyreden sağlıklı araç sayısının az olmasının trafik kazalarına yol açtığını görüyoruz. TÜVTURK'ün uluslararası standartlarda araç muayenesi ile trafik ve araç güvenliğinin artmasını ve böylece kusurlu araçlardan dolayı oluşan trafik kazalarını minimize etmeyi hedefliyoruz? diyor.

20 yıl işletecek

TÜVTURK proje kapsamında 550 milyon dolarlık ihale bedeli dışında, yaklaşık 350 milyon dolarlık fiziki yatırım ve 100 milyon dolar finansman ve proje geliştirme olmak üzere toplam 1 milyar dolar yatırım gerçekleştirmiş olacak. Ayrıca, 20 yıllık işletme süresi boyunca araçların muayene edilmesinden elde edilecek gelirden yaklaşık 7.3 milyar doları Hazine payı olarak, 2.7 milyar doları da KDV olarak Maliye Bakanlığı'na aktarılacak. Yani hükümet 10 milyar dolarlık kazanç sağlayacak.

Ülke genelinde özel istasyonların faaliyete başlamasıyla birlikte istasyonlarda yaklaşık 1800 kişiye yeni iş imkânı sağlanmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber