Baba-oğulun öldürülme olayına 100 avukattan suç duyurusu

Haber Giriş : 01 Aralık 2004 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kızıltepe'de baba Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesiyle sonuçlanan operasyon hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Savcılığa başvuran yaklaşık 100 avukat, operasyonu yapan güvenlik güçleri hakkında yasalar, BM ve AİHM ilkeleri çerçevesinde etkin soruşturma ve yargılama istedi.

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde 21 Kasım'da terörist oldukları gerekçesiyle kamyon şoförü 30 yaşındaki Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesi ile sonuçlanan operasyonla ilgili Diyarbakır ve Batman Barosu'na kayıtlı yaklaşık 100 avukat, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusundan sonra adliye çıkışı arkadaşları adına açıklama yapan avukat Tahir Elçi, Kaymazlar'dan önce Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'nde de bir çobanın yaşamının yine güvenlik güçlerinin kurşunları ile sona erdiğini ileri sürdü.

Elçi, kısa aralıklarla yaşanan iki olayın, Türkiye'nin, AB'den müzakere tarihi almayı beklediği 17 Aralık'tan kısa bir süre önce gerçekleşmesinin üzüntü verici olduğunu belirtti.

YARGISIZ İNFAZ

Elçi, şöyle dedi:

?Görev başındaki hükümet demokratikleşme ve insan hakları konusunda büyük iddia sahibidir. Ancak, bu iki olayda ve gerekse günlük olarak karşılaştığımız insan hakları ihlalleri hükümetten bu konuda bir perspektif sahibi olmadığını göstermektedir. Diyarbakır ve Batman Barosu olarak çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Ahmet Kaymaz ve Uğur Kaymaz'ın öldürülmesi ile sonuçlanan olayın yargısız infaz olduğu konusunda çok ciddi bulguların bulunduğu anlaşılmaktadır.?

Avukat Tahir Elçi, Avukatlık Yasası'nın kendilerine verdiği yetkiye dayanarak olaya müdahil olarak katılmak istediklerini vurguladı. Elçi, şöyle dedi:

?Diyarbakır ve Batman Barosu üyesi 100'ü aşkın avukatın imzasını taşıyan şikayet dilekçesini savcılığa verdik. Olayda sorumluluğu bulunan tüm güvenlik personeli, görevlerinden tedbiren uzaklaştırılmalıdır. Yetkililer, AİHM'e sunulan dostane çözüm deklarasyonlarında taahhüt edildiği gibi ve Birleşmiş Milletler'in hukuk dışı, keyfi infazların etkili bir şekilde soruşturulması ilkesi çerçevesinde olayda kasıt kusur ya da ihmalleri bulunan güvenlik personelleri hakkında etkin tarafsız ve bağımsız bir soruşturma yürütülmelidir.?

GÖRGÜ TANIKLARININ CAN GÜVENLİĞİ

Avukat Elçi, olayda görgü tanıklarının güvenli bir ortamda ifadelerinin alınması ve sonrasında güvenliklerinin sağlanmasını istedi.

haberx

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber