e-devlet yakında cep telefonundan hizmet verecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Ocak 2009 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

7 gün 24 saat erisim

e-Devlet Kapısı Projesi'ni hayata geçiren TUrksat'tan müjde var. Genel Müdür Dalbay, hizmetlerin yakında cep telefonu üzerinden de alınabileceğini söyledi. e-Askerlik, e-Tüketici de yolda

Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda verilmesini sağlayan e-Devlet Kapısı Projesi'ni hayata geçiren Türksat'ın Genel Müdürlüğünü yürüten Özkan Dalbay, e-Devlet Kapısı'nın, dinamik ve yeni gelişmelere açık bir yapıda olduğunu belirterek, bir kaç ay içerisinde e-Devlet hizmetlerinin cep telefonları üzerinden de alınabileceği müjdesini verdi. Dalbay, ?Vatandaşlarımız mobil cihazlar üzerinden de hizmet alabilecek, e-askerlik, e-tüketici gibi hizmetler de e-Devlet Kapısı'ndan verilmeye başlanacaktır? dedi. Dalbay, mobil imza ile vatandaşların PTT'ye giderek şifre almadan sistemden yararlanabileceğini kaydederek, Türkiye'nin artık bürokratik devletten, mesai sınırı olmadan 7 gün 24 saat hizmet veren elektronik devlete geçtiğini söyledi.

AKŞAM'a konuşan Dalbay'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Kurum olarak uydu ve kablo TV faaliyetleri yanında, e-Devlet Kapısı çalışmalarıyla da görevlendirildiniz. Bu çalışmalarda gelinen aşama nedir?

e-Devlet Kapısı, 18 Aralık'ta Başbakanımızın katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Türkiye'de bilgi toplumuna geçişte önemli bir aşama olan e-Devlet Kapısı, açılış ile sonlanacak bir proje olmayıp, dinamik ve sürekli yenilenip, gelişmeye uygun bir yapıya sahiptir. Vatandaş, iş ve devlet ana başlıkları altında bilgilendirme hizmeti sunan, kamu kurumlarının veritabanlarının güvenli ortamda birbirlerine bağlandığı E-Devlet Kapısı'na, her geçen gün yeni e-devlet hizmetlerinin eklenmesini öngörüyoruz. e-Devlet Kapısı'nı vatandaşın devlete ulaşacağı en kısa yol olarak tanımlayabileceğimiz gibi, kamunun elektronik ortamda, vatandaşa daha hızlı, daha şeffaf ve daha verimli hizmet sunması olarak da görebiliriz.

Turkcell mobİl İmza entegre edİldi

e-Devlet Kapısı'nda bugünkü aşamaya nasıl ulaşıldı?

e-Devlet Kapısı Projesi, bilgi toplumu yolunda atılmış önemli adımlardan biridir. Projenin teknik altyapısının oluşturulması ve işletilmesi görevi, Bakanlar Kurulu kararı ile 2006 yılında TÜRKSAT'a verildi.

2 Ocak 2008'de e-Devlet Kapısının ilk aşaması olan e-Devlet Portalı test amaçlı olarak kamu kuruluşlarına açıldı. 4 Nisan 2008'de elektronik imza, Turkcell ile yapılan işbirliği ile de mobil elektronik imza e-Devlet Kapısı'na entegre edildi. 12 Haziran 2008'deki e-Türkiye İcra Kurulu Toplantısı'nda elektronik imza ve mobil elektronik imza kullanılarak 4 adet hizmetin e-Devlet Kapısı üzerinden sunumu test olarak gerçekleştirildi. Aynı tarihte, e-Devlet hizmetlerindeki tahsilatların elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak ödeme modülü Garanti Bankası ile yapılan işbirliği ile e-Devlet Kapısı'na entegre edildi. 7 Ekim 2008'de İstanbul'da düzenlenen CeBIT Bilişim Eurasia Fuar'ında e-imza ve mobil e-imza kullanılmak suretiyle 14 adet e-Hizmet, e-Devlet Kapısı üzerinden fuar katılımcılarının kullanımına açıldı.

e-Devlet Kapısı'nda ne tür hizmetler sunuluyor?

e-Devlet Kapısı'ndan iki tür hizmet sunulmaktadır. Bunlar bilgilendirme hizmetleri ve kısaca

e-Hizmetler olarak adlandırılan elektronik hizmetlerdir. www.turkiye.gov.tr'de kimlik doğrulama sistemine giriş yapmadan sadece bilgilendirme hizmetlerinden yararlanılarak kamuya ilişkin güncel bilgilere ulaşılabilir. Sistem üzerinde vatandaşlara yardımcı olacak ve yol gösterecek sesli-görüntülü yardım içerikleri de hazırlanarak hizmete sunuldu. e-Hizmetler ise, elektronik ortamdan ulaşılabilecek kamu hizmetleridir. Buradan sistemde mevcut bütün hizmetlere ulaşabilir, devlet daireleri ve kamu kuruluşlarına ilişkin işlemler internet üzerinden yapılabilir.

PTT'ye gitmeye gerek olmadan mobil imza ile girilebilir

Sitedeki hizmetlerden nasıl yararlanılabilir?

e-Devlet Kapısı'ndan sunulan e-Hizmetlerden yararlanabilmek için öncelikle e-Devlet Kapısı'na giriş yapılması gerekiyor. Bunun için üç farklı yöntem kullanılabilir: Şifre, elektronik imza ve mobil elektronik imza. Vatandaşlarımız PTT şubelerinde kimliklerini ibraz etmek suretiyle imza karşılığında e-Devlet Kapısı şifrelerini alarak www.türkiye.gov.tr üzerinden sunulan hizmetlerden yararlanma imkanına sahiptirler. Elektronik imza ve mobil elektronik imza kullanıldığında ise PTT şubelerine gidip şifre almadan da e-Devlet Kapısı'na giriş yapılabilmekte ve kimlik doğrulama sistemi kişiyi tanıyor.

Mobİl cİhazlardan

e-devlet hİzmeti

e-Devlet hizmetlerinde ne gibi yeniliklerle karşılaşacağız?

e-Devlet Kapısı, dinamik ve sürekli yenilenip, gelişmeye uygun bir yapıya sahiptir. Birkaç ay içerisinde e-Devlet Kapısı'nda vatandaşlarımız mobil cihazlar üzerinden de hizmet alabilecek, e-askerlik, e-tüketici gibi hizmetler de e-Devlet Kapısı'ndan verilmeye başlanacak. Kamu yönetiminde yeni bir dönemin başlangıcını ifade eden e-Devlet Kapısı ile vatandaşlarımız evlerinden, işyerlerinden, mesai saati sınırlaması olmadan 7 gün 24 saat hizmet alma imkanına kavuşuyorlar. Kırtasiyeciliği ortadan kaldıran, işlemleri hızlandıran, kamu hizmetlerini elektronik ortamda vatandaşın ayağına götüren bu yapı ile bürokratik devletten elektronik devlete geçişte çok büyük bir mesafeyi de kat etmiş olacağız. Proje, kamu yönetiminde hız, şeffaflık ve kalite artışı sağlayacak. Çok başarılı e-Devlet uygulamalarına imza atan kamu kurumlarımız, söz konusu projelerin birbirleriyle entegre çalışması açısından e-Devlet Kapısı'nın açılmasıyla büyük bir imkana da kavuşmuş olacaklar. e-Devlet Kapısı'nda sağlanan güvenli altyapı, kimlik doğrulama sistemi, e-imza ve mobil e-imza entegrasyonu, merkezi ödeme sistemi ve benzeri özellikler, kamu hizmetlerinin gittikçe artan oranda elektronik ortamda sunulmasını sağlayacak.

Dünya çapında duyulacak

Vatandaşların e-Devlet hizmetlerinden daha fazla yararlanması için ne gibi çalışmalar yapılacak?

e-Devlet Kapısı ile ilgili olarak, kamuoyunu bilgilendirme ve bilinç oluşturmak amacıyla da çalışmalar yürütüyoruz. e-Devlet Kapısı'nın teknik altyapısının kurulması aşamasında Türksat A.Ş. tarafından hazırlanan broşürler, kataloglar, fuar ve etkinlikler yoluyla da bilgilendirme çalışmaları yürütüldü ve bundan sonraki süreçte de yürütülmeye devam edilecek. Bu alandaki bir diğer önemli çalışma, 12-13 Mart 2009 tarihleri arasında Ankara'da düzenleyeceğimiz ?Uluslararası e-Devlet Konferansı'dır. Bu alanda dünya çapında önemli çalışmalar yürütmekte olan akademisyenler ve uzmanların katılımıyla gerçekleşecek etkinlik ülkemiz e-Devlet çalışmalarının da dünya çapında duyurulması için bir fırsat oluşturacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber