Eroğlu: İstanbul'un içme suyu kaliteli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2009 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, hem küresel iklim değişikliği hem de küresel ekonomik krizin dünya gündemini oluşturduğunu belirterek, "Su olmazsa hayat mümkün değil" dedi.

Eroğlu, Türkiye'nin ev sahipliğinde 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak "5. Dünya Su Forumu"na ilişkin Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında, sözlerine, "Su gibi aziz olun" diyerek başladı.

Eroğlu, su konusunun son yıllarda küresel iklim değişiklikleri nedeniyle dünya gündeminde ön sıralarda yer aldığını dile getirerek, "Hem küresel iklim değişikliği hem küresel ekonomik kriz dünyanın gündemini oluşturuyor. Su olmazsa hayat mümkün değil" dedi.

Dünya Su Forumu'nun İstanbul'da yapılabilmesi için uzun süre uğraş verdiklerini dile getiren Eroğlu, foruma 130'a yakın bakan, 20-30 devlet başkanı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile 20 bine yakın kişinin katılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Eroğlu, İstanbul'un su sorununa ilişkin bir soru üzerine, İSKİ Genel Müdürü olduğu dönemde 1 Ocak 1995'den itibaren kentte su kesintisi olmayacağını ilan ettiğini, bunun halen sürdüğünü ve İstanbul'da kesinti uygulanmadığını kaydetti.

Melen Projesi'nin İstanbul'un sigortası olduğunu ifade eden Eroğlu, kentin 2040 yılına kadar tüm içme suyunun planlandığını belirtti.

Eroğlu, İstanbul'da günde 2 milyon metre küp su kullanıldığını hatırlatarak, Melen'in tüm aşamalarının tamamlanmasının ardından yılda 1 milyar 100 milyon metreküp suyun Melen'den alınabileceğini, bunun da İstanbul'un bir yıllık su ihtiyacının 2 katı olduğunu anlattı.

Türkiye'de suyun kullanımı

Bir gazetecinin, "Türkiye, suyu akıllıca kullanıyor mu?" sorusuna Eroğlu, "Türkiye, suyunu bana göre akıllıca kullanıyor" yanıtını verdi.

Türkiye'nin 81 ilinin içme suyu, sanayi ihtiyaçlarını planladıklarını, hatta gelecek nüfus tahminlerine göre de ihtiyaçları belirleyip planları buna göre yaptıklarını anlatan Eroğlu, bunun yanı sıra "Sulama Eylem Planları"nı da hazırladıklarını ve Türkiye'nin su ile ilgili tüm planlarının 2040-2050'e kadar var olduğunu vurguladı.

Eroğlu, bu alanda yapılan çalışmalardan örnekler de vererek İzmir'de su sıkıntısı çekilmemesi için Gördez Barajı'nda su tutulmaya başlandığını, 17 Ocakta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından İzmir'de yapılacak açılışla kentin içme suyu sorununa çözümüne katkı sağlanacağını kaydetti.

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin gerek şehircilik, gerek çevre, gerekse su kaynakları açısından her alanda iyiye gittiğini belirterek, "İstanbul'un içme suyu, Avrupa'daki bütün şehirlerin içme suyundan daha kalitelidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber