DTP'li belediyede milyonluk yolsuzluk iddiası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Ocak 2009 12:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ADANA'nın merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Yakapınar Beldesi Belediyesi'nde çete kurup 1 milyon TL'ye yakın yolsuzluk yaptıkları iddia edilen bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yeğeni eski belediye Başkanı DTP'li Osman Keser ile birlikte 10'u tutuklu 17 kişi hakkında 2'şer yıldan 40'ar yıla kadar değişik hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Keser'in, dayısının adını kullanarak çeteyi güçlendirdiği belirtildi.

İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri, yolsuzluk iddiaları üzerine, İçişleri Bakanlığı'nın izniyle geçen ekim ayında Yakapınar Belde Belediyesi'ne operasyon düzenledi. Operasyonda, Abdullah Öcalan'ın ablası Havva Keser'in oğlu, Yakapınar Belediyesi'nin görevden alınan eski Başkanı Osman Keser, Belediye Başkanvekili Burhan Aras ile birlikte 17 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden Keser ile birlikte Belediye Başkanvekili Burhan Aras, belediye meclis üyeleri Mehmet Şerif Elmas, Mehmet Ali Turan, Mustafa Çırrık, İhsan Tepe, Hasan Özyan ile belediyede alım satım komisyonunda çalışan İbrahim Akdağ, belediye şoförleri Salih Arslan ve Nebi Şahin tutuklandı. 7 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

APO'NUN YEĞENİ OLMASI ÖRGÜTÜ GÜÇLENDİRMİŞ

Cumhuriyet Savcısı yaptığı soruşturma sonunda, Keser ile birlikte 17 kişi hakkında, 2008 ve öncesinde ?Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, bu örgüte üye olmak, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, görevi kötüye kullanmak, zimmet, ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Savcının hazırladığı iddianamede, bölücübaşı Öcalan'ın yeğeni Osman Keser'in çete liderliğini, belediye başkan vekili Aras'ın da yardımcılığını yaptığı belirtildi. Keser'in yasadışı PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yeğeni oluşunu, liderliğini ve örgütsel yapıyı güçlendiren bir unsur olarak kullandığı ifade edilen iddianamede, Osman Keser'in resmi belediye başkanlığı unvanı olmamasına rağmen Burhan Aras aracılığıyla belediyeden faydalanarak suç organizasyonunu yönetip, görevlilere talimatlar verdiği öne sürüldü. Örgüt üyelerinin Keser'e ?Osman Başkan' diye hitap ettiği, ortak bir havuzda toplanan paraların örgüt üyelerine dağıtıldığı kaydedildi. İddianamede, çete üyelerinin belediyenin mal ve hizmet alımındaki ihalelerde yolsuzluk yaptıkları, birinci derecede sit alanı ilan edilen yerlerde kaçak yapılaşmaya izin verip buralara hizmet götürüldüğü, belediye araçlarını kişilere kullandırdıkları, akaryakıt alımı ve ilaçlama işlemlerinde usulsüzlükler yaptıkları da detaylı olarak anlatıldı.

Savcı, çete lideri olduğu iddia edilen Keser hakkında, ?Örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırmak ve görevi kötüye kullanmak' suçlarından 28 yıl, Belediye Başkanvekili Aras hakkında 40 yıl, diğer sanıklar hakkında ise 2'şer yıldan 22'şer yıla kadar hapis cezası istedi. Önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlayacak olan sanıklardan Keser, tutuklandığı nöbetçi mahkemede, kendi döneminde yolsuzluk olmadığını iddia etti.

SUÇLAMALARI REDDETTİLER

Bir cenazede yaptığı konuşma nedeniyle tutuklanıp hakkında 'yasadışı örgütün propagandasını yapmak' suçundan dava açıldığını ve İçişleri Bakanlığı'nca görevden alındığını belirten Keser, ?Hakkımdaki dava devam etmektedir. Tahliye oldum. Yapılan yolsuzluklar varsa bile ben görevde olmadığımdan iştirakim söz konusu değildir. Benim dönemimde bir yolsuzluk olmamıştır? dedi. Belediye Başkanvekili Aras ise Türkiye'nin en borçsuz belediyesi olduklarını iddia ederek, ?Suçlamaları kabul etmiyorum. İçişleri Bakanlığı'nın müfettişleri hesaplarımızı ayrıntısıyla inceledi. Bir usulsüzlük saptanmadı? diye konuştu. Meclis üyeleri de suçlamaları kabul etmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber