Anne sütünü içmeyen çocuklar huysuz oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2009 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yeni doğan bir bebeğe, anne sütü gelmiyor diye mama yedirilmesi onu huysuzlaştırıyor.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Mahmut Abuhandan, bir bebeğin anne sütünü en iyi şekilde içmesinin bebek ve annenin duruşuna bağlı olduğunu söyledi.

Abuhandan, "Bebeğin sütü yuttuğunu anne duymalıdır. Bu hareketinden dolayı hem anne ağrı hissetmez ve hem de bebek rahat ve huzurludur. Bunlar olmuyorsa bebeğin veya annenin pozisyonunda bir yanlışlık vardır." dedi.

Bebeğin ilk aylarda anne sütünü iyi emebilmesi için rahat pozisyonda olması gerektiğini belirten Abuhandan, "Toplumumuzda bebekler anne sütünden erken ayrıldı veya annenin sütü gelmiyor şeklinde bir kanı var. Bu yanlıştır. Her türlü durumda annenin sütü birkaç gün içinde mutlaka gelir ancak yeni doğan bebeğin anne göğsünü ağzına iyi alamadığı veya kavrayamadığı gerekçesiyle yeterince ememiyor. Bunun sonucunda bebeğin etkisiz emdiği durumlarda memeler boşalmaz, sürekli şiş ve gergindir. Emzirme anne için ağrılı olup rahatsızlık verir. Meme başı ezilmiş görünümde olup kızarıktır. Ucunda çatlak görülür. Memeden yeterli süt alamayan bebek çok ağlar, aç kaldığı için sık veya uzun süre emmek ister. Giderek huzursuzlanır, memeden kayar, emmeyi reddeder, kendini çeker. İleriki yaşlarda da anne sütünü yeterince içmediğinden dolayı çocuk huysuz olur. Oysa anneler bunu sütüm yok diyerek geçiştiriyor. Gerçekte anneler böyle durumda bebeğini yanlış emzirme pozisyonundadır." dedi.

Bir bebeğin en iyi emzirme yönteminin yine anne tarafından bilinebileceğini vurgulayan Abuhandan, şunları söyledi: "Bir bebeğin sütü memeden çekişini yine anne anlar. Bebeğin emme hareketi yavaştır ve sütü yuttuğunu anne duyabilir. Böylelikle hem anne ağrı hissetmez, hem de bebek rahat ve huzurludur. Bebeğin tüm vücudu anneye bitişik ve başı diktir. Ağız ve çene, memeye bitişiktir. Bebeğin ağzı geniş olarak açıktır, meme ucu etrafındaki koyu halka neredeyse hiç görünmez. Süt üretiminin olması için bebeğinizin her öğününde her 2 memeden de emmesi gerekir. Bir sonraki emzirme öğününde son emzirmede bıraktığınız meme ile başlayın. Her 2 göğüsten 10'ar dakikalık bir emzirme yeterli beslenmeyi sağlar."

Abuhandan , bebeğin emzirilmeden önce günde bir kez sabahları sabunlu su ile meme ucunun silinmesi gerektiğini belirterek, meme ucunun ıslak bırakılmaması, gaz beziyle veya tülbent parçasıyla kapatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber