Milli Eğitim Bakanlığı Basını Da Yanılttı

10 gündür medyada, Milli Eğitim Bakanlığının, okul müdürlerine beş yıllık bir sınır getirmeyi amaçlayan bir yönetmelik değişikliği yapacağına dair haberler okumaktayız. Değişiklik sonunda 02.12.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Ancak, yönetmelik değişikliği dikkatle incelendiğinde okul müdürlerine beş yıllık bir sınır getirildiğine dair haberlerin yanıltıcı olduğu rahatlıkla görülecektir. Gerçek şudur: Bakanlık, beş yıl süreyle görev yapan okul müdürlerinden, sadece gerekli gördüklerinin görev yerlerini değiştirebilecektir.

Haber Giriş : 03 Aralık 2004 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKUL MÜDÜRLERİNE BEŞ YILLIK SINIR GETİRİLDİ Mİ?

Konuya ilişkin 27. maddeye eklenen üçüncü fıkra şu şekildedir: "Bulundukları eğitim kurumu müdürlüğünde en az beş yıl süreyle görev yapanların bu süreye ait çalışmaları dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde atamaya yetkili makamlarca görev yerleri aynı veya bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilir." (02.12.2004 tarihli R.G.)

Bu değişikliğe göre: Milli Bakanlığında atamaya yetkili amirler, gerek görmesi halinde okul müdürlerinin görev yerlerini değiştirebilecektir. Bu değişiklik ya aynı ya da bir üst eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde yapılabilecektir. Bu konudaki taktir hakkı da yine Milli Eğitim Bakanlığındaki atamaya yetkili amirlere aittir.

Burada arzu edilmeyen ama olabilecek olan uygulama şudur: Siyasi iktidarlar değiştiğinde bazı okul müdürleri değişecek bazıları ise değişmeyecektir. Oysaki ya okul müdürülerine beş yıllık sınır tam anlamıyla getirilmeliydi ya da "değiştirilebilir" gibi idareye taktir hakkı tanıyan ibare yerine "değiştirilir" gibi idareye taktir hakkı tanımayan bir ibarenin kullanılması gerekirdi.


EĞİTİM KURUMU MÜDÜRÜLERİNE YAPILACAK ATAMALARDA MÜLAKATIN YANINDA SÜRE SINIRLARI DA KALDIRILDI...

22. MADDE DEĞİŞTİRİLDİ
YENİ HALİ:

"Madde 22 - Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda;
a) Atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde,
b) Atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde
duyuru yapılır.
Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının isimleri, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
Adaylar, en fazla 3 eğitim kurumu müdürlüğüne EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valilikte olanlar için valiliklere başvuruda bulunurlar.
EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan beş aday atamaya yetkili makama sunulmaya hak kazanır.
Bu adaylardan uygun görülmesi halinde birinin ataması atamaya yetkili makamca yapılır."

ESKİ HALİ:
"Madde 22 - Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda;
a) Atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde,
b) Atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde
mülakat tarihinden en az bir ay önce duyuru yapılır.
Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının isimleri, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
Adaylar, en fazla üç eğitim kurumu müdürlüğüne EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklere başvuruda bulunurlar.
EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan beş aday mülakata alınmaya hak kazanır.
Mülakat komisyonunca EK-3'teki Mülakat Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan adayın ataması en geç 3 ay içerisinde atamaya yetkili makamca yapılır."

YAPILAN DEĞİŞİKLİK
Yapılan bu değişiklikle; atama yapabilmek için en az bir ay önce duyuru yapılır hükmü kaldırılmıştır.. Böylelikle kuruma bir an önce müdür atanabilmesinin önü açılmıştır. Yine burada ilgili Danıştay kararınca mülakatla ilgili hükümler kaldırılmış ama yeni atamaların ne zaman sonuçlandırılacağı konusunda bir hüküm getirilmemiştir. Eski madde de yer alan "3 ay içinde sonuçlandırılır" hükmü kaldırılmıştır. Bunun kaldırılmış olması işlemlerin gecikmesine yol açabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber