Memurlar ve yeşil kartlılarda katılım payı uygulamasının iptali için dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2009 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İzmir Tabip Odası tarafından, Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ ile 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun ilgili maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması istemiyle Danıştayda dava açıldığı bildirildi.

İzmir Tabip Odasından yapılan açıklamada, Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ ile devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile yeşil kart sahiplerine katılım payı ödeme zorunluluğu getirildiği hatırlatıldı.

2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 28. maddesinde yapılan düzenlemeyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu'nun 4-C bendinde yer alan sigortalılar ile 3816 sayılı yasa kapsamında bulunan yeşil kart sahiplerine, ayakta tedavilerinde, protez, ortez ve tıbbi malzeme kullanımlarında, yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde katılım payı ödeme yükümlülüğü getirildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dava konusu tebliğin dayanağı olan Bütçe Kanunu'nun 28. maddesinde yer alan hükümler, Anayasa'nın 161. maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Bütçe Kanunlarına, bütçe uygulaması dışında bir hüküm konulamayacağı TC Anayasası'nın 161. maddesinde düzenlenmiştir. İzmir Tabip Odası ile 3 hekim tarafından, Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğin yürütmesinin durdurulması ve iptaliyle, dayanağı 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 28. maddesinin Anayasaya aykırı olması nedeniyle yürütmesinin durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması istemiyle Danıştayda 8 Ocak 2009 dava açılmıştır."

Açıklamada, dava konusu düzenlemelerin, Anayasa Mahkemesinin 5510 sayılı yasa hakkında verdiği iptal kararındaki gerekçelere aykırı şekilde düzenlendiği savunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber