Sosyete kızlar, doğu illerine 12 öğretmen evi yapıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Ocak 2009 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyetenin 6 yardım meleği öğretmenleri 'ev'lendiriyor

SİNAN ÖZEDİNCİK 11.01.2009

Ünlü işadamlarının kızları Elif Dürüst, Şirin Yalçın, Edvina Özyeğin, Aylin Tahincioğlu, Hande Gamgam ve Fazıla Bahar topladıkları 1 milyon 200 bin lira bağış ile Doğu'da 12 öğretmen lojmanı yaptırıyor..

Aralık Derneği 2004 yılı Eylül ayında faaliyetlerine başladı. Bugüne kadar seminerler için derneğe yaklaşık bin kişi geldi. Bu seminerlerin hepsinde katılımların 3/1'i burslu. Derneğin yönetim kurul üyesi Elif Dürüst; "Seminerlerimizden elde edilen gelir çok büyük gelir kaynağımız değil, biz projelerimizi sponsorların desteği ile gerçekleştiriyoruz. Ancak seminerlerden elde ettiğimiz gelirler derneğimizin amacına uygun olarak belirlemiş olduğumuz yardıma muhtaç çocuklarımızın gençlerimizin okul masraflarında vb. konularda kullanılıyor" diyor. Dernek içerisinde düzenlenen seminerlere gelenlerin yanı sıra, farklı sosyal sorumluluk projeleri ile derneğe gelemeyen, imkanı olmayanların ayağına giderek, hem onların hayatlarına birer aralık açmak hem de toplumsal duyarlılık yaratmak istiyor.

'EVİNE HOŞ GELDİN ÖĞRETMENİM'

Aralık Derneği bu kez de eğitime yönelik bir sosyal sorumluluk projesinin startını verdi. Gerçek birer kahramanlık örneği göstererek zor şartlar altında görevlerini yerine getiren öğretmenlerimizin hikayelerini hepimiz az çok duyuyoruz. Okullarına gidebilmek için kilometrelerce yol yürüdüklerini, karla kapanmış yollarda mahsur kaldıklarını, güven sıkıntısı içinde yaşadıklarını, kimi zamanda başlarını sokacak bir ev bulamadıklarını hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada Aralık Derneği, öğretmenlerin yaşadığı bu sıkıntılardan yola çıkarak 'Evine hoş geldin öğretmenim' sloganından hareketle öğretmenlere okullarının hemen yanında lojman yapılmasını sağlayacak kampanya için ülkemizde eğitimle ilgili bir çok proje gerçekleştirmiş Hüsnü M.Özyeğin Vakfi ile bir araya geldi. "Lojmanların yapımında kullanılmak üzere milyon 200 bin YTL bağış toplandı. Bu bağışlar ile lojmanların yapımına başlandı. Bugüne kadar Ağrı Doğubayazıt ilçesi Somkaya ve Bardaklı, Iğdır Tuzluca İlçesi Molla Kamer köylerindeki lojmanlarımız bitti teslim edilmek üzere bunların teslimi ile üç lojmanı bitirmiş olacağız, dördüncü lojmanımızın yapımına Urfa Suruç İlçesi Eğrice Köyü'nde başlayacağız. Bu dört lojmanın yapımından sonra doğudaki hava koşullarından dolayı bahar aylarına kadar ara vermek durumundayız hava koşullarının düzelmesiyle birlikte diğer lojmanlar için yer tespiti yapıldıktan sonra çalışmalara devam edilecektir. 2009-2010 öğretim yılı başlamadan bütün lojmanlarımız bitmiş ve teslim edilmiş olacaktır." Diyen Edvina Özyeğin; "Her bir lojmanımızın anahtar teslimine kadar yapılan harcamalar ile yaklaşık maliyeti 100 bin YTL" diye sözlerine ilave etti.


Dernek 4 yılda bin kişiye ders verdi

2004'de Teşvikiye'de Elif Dürüst, Şirin Yalçın, İskender Savaşır, Zeynep Koçak ve Oya Fidanoğlu tarafından kurulan Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği, edebiyat, sanat tarihi, müzik, felsefe, psikoloji, tarih, fotoğraf, resim, psikiyatri gibi birçok başlık altında seminerler, kurslar ve tartışma grupları düzenliyor. Amaç, farklı kültürel birikimleri, hayat tecrübelerini, gelir seviyelerini, yaş gruplarını bir araya getirerek değişik alanlarda kişilerin ve toplumun kültürel zenginleşmesine katkıda bulunmak. Aralık Derneği'nde hafta içi ve hafta sonu olmak üzere çok geniş bir seminer/kurs yelpazesi var. Her biri alanlarında uzman eğitmenler minimum 1 ay süren paket programlar halinde dersler veriyorlar.


'Doğu illerine 12 öğretmen evi yapıyoruz'

* Siz 4 yılda kaç kişiye ulaştınız, yardım anlamında? Yaklaşık olarak 4 yılda 20 bin kişiye ulaştık. Bir şekilde yardım ettik.

* Öğretmen evi projenizi anlatır mısınız? Beş arkadaşımla bir araya gelip gece düzenledik. 1 milyon 200 bin YTL bağış elde ettik. Bu geceyi yapmayı düşünmeden önce hepimiz bir araya geldik. Şirin Yalçın, ben, Edvina Özyeğin, Aylin Tahincioğlu, Fazıla Bahar ve Hande Gamdam... Hepimiz bir araya gelip iyi bir miktar fon oluşturacağımızı biliyorduk. Zamanında Aralık Derneği'nin projeleri kapsamında Güneydoğu'ya gitme fırsatı bulmuştuk. Çok sık geziyorduk. Toplum merkezlerinin olduğu yerleri gezdik, köylerin içine kadar girdik. Anadolu'da yaptığımız projeler için ihtiyaçları birebir görebiliyorduk. Bir araya gelip toplayacağımız fonla karşılanabilecek bir faaliyet bulmak istedik. Herkesin farklı bir düşüncesi vardı ama en iyi şekilde yapabileceğimiz projeyi bulduk. Bu da öğretmen evi projesiydi. Birçok şehirde okulların olduğunu öğrencilerin geldiğini, ancak öğretmenleri ulaşamadığı için, eğitim devam etmediğini gördük.

* 5 yıldır bu dernek ile yoğun bir şekilde uğraşıyorsunuz. "Dışarıda sizler için zengin bayanlar, eşleri oyalansın diye onlara bu derneği kurmalarına yardım etti, oyalanıyorlar" söylentilerini çürüttünüz. Bu duruma gelmeyi nasıl başardınız? Sosyal sorumluluğu olan insanlar olduğumuza da inanıyorum. Bu dernek kurulmadan önce Çağdaş Eğitim Vakfı'nda İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Bir anda oluşmuş bir şey değildi. Bu sorumluluğa sahiptim. Zaten kendimiz bu konularda eğitim almaya başlamıştık. İngilizce İktisat okudum. Maltepe Üniversitesi Psikoloji yüksek lisansı yaptım. Boş insanlar değiliz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber