Belediye başkanları ve 39 kişiye tutuklama

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Ocak 2009 12:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

İZMİR'de, ?İmar kanununa muhalefet', ?suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', ?ihaleye fesat karıştırma' ve ?rüşvet' suçlamasıyla gözaltına alınan 74 zanlıdan aralarında CHP'li 2 belediye başkanının da bulunduğu 39 kişi tutuklandı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından geçen salı günü düzenlenen operasyonla, Güzelbahçe Belediye Başkanı CHP'li Ertan Avkıran, aynı partili Menderes İlçesi'ne bağlı Değirmendere Beldesi Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren, bazı belediye meclis üyeleri, encümen üyeleri, Kemalpaşa İlçe Özel İdare Müdürü Cemil Akbaş, restoran sahipleri ve müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 120 zanlı eş zamanlı baskınlarla gözaltına alındı.

300 MİLYON TL'LİK RÜŞVET ÇARKI İDDİASI

Gözaltındaki zanlıların, ?İmar Kanunu'na muhalefet', ?suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', ?ihaleye fesat karıştırmak', ?rüşvet almak', ?usulsüz ruhsat vermek', ?görevi kötüye kullanmak', ?görevi ihmal', ?irtikap', ?devleti zarara uğratmak', ?silahla yaralamak' ve ?azmettirmek' suçlarına karıştıkları öne sürüldü.

Zanlıların kameralarla yapılan takiplerde, ?işlerin kolaylaştırılması' adı altında toplam 300 milyon TL'yi bulduğu iddia edilen rüşvet çarkının da ortaya çıkarıldığı öne sürüldü. Usulsüz yapılan ihale ve gayrimenkul satışlarıyla milyon TL'lik haksız kazanç sağlanıp, devletin zarara uğratıldığı iddia edildi.

Suçlamalar arasında, 2005 yılı Eylül ayında, Güzelbahçe Belediyesi'nin eski Hesap İşleri Müdürü 46 yaşındaki Güler Başkurt'un, 3 kurşunla bacağından vurularak yaralanması da yer aldı.

Bunun yanı sıra Başkan Ertan Avkıran'ın, ihale ve ruhsat konularında dönen rüşvet çarkında karşılaştığı zorlukları aşmak için daha önce çıkar amaçlı suç örgüt kurmak suçundan tutuklanıp serbest kalan Abidin Bilgin ve adamlarını devreye soktuğu da iddia edildi. 7 ay süren takipte, başkan Ertan Avkıran'ın makam odasında yaptığı görüşmeler ise yerleştirilen ?böcek' kamerayla tespit edildi.

30 SAATLİK YARGILAMA

Gözaltındaki zanlılardan, aralarında işadamı İstemi Gürel'in de bulunduğu 46'sı, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Diğer 74 zanlı sorgulanmalarının ardından dün saat 06.30'da adliyeye sevk edildi. Emniyet Müdürlüğü çıkışında görüntü alan gazetecilere tepki gösteren Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, ?Yazıklar olsun, beni ve ailemi rezil ettiniz. Araştırmadan, sormadan yazıyorsunuz. Ben 10 yıldır hizmet ediyorum? diyerek tepki gösterdi.

Adliyeye sevk edilen zanlılardan 8'i savcılık sorgusu ardından serbest kalırken, 66'sı tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Bugün saat 10.30'a kadar süren yargılama ardından aralarında Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Değirmendere Belde Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren'in de bulunduğu 39 zanlı tutuklandı. 27 zanlı ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber