Kısa Çalışma ödeneği yeniden düzenlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2009 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Ekonomik krizin varlığına açıklık getirilmeden, genel ekonomik kriz gerekçesiyle yapılan "kısa çalışma" başvuruları ile zorlayıcı sebeplerle bağdaşmadığı halde, nakit darlığı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı gibi sebeplere dayalı yapıldığı tespit edilen başvurular, Türkiye İş Kurumu tarafından reddedilecek.

"Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

31 Mart 2004 tarihli "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Yönetmeliği" yürürlükten kaldıran yönetmelikle, İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya iş yerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, talebinin uygunluğunun Bakanlıkça tespiti ile işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

Yönetmeliğe göre, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerinde kısa çalışma yapılmasını talep eden işveren, Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya yazılı bildirimde bulunacak.

İnceleme esnasında; kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgiler, işveren tarafından Kurumca belirlenen formatta hazırlanarak, manyetik ortamda Kuruma, yazılı olarak da Bakanlık iş müfettişine teslim edilecek.

İşverenin kısa çalışma talebi, öncelikle Kurum tarafından sebep ve şekil yönünden değerlendirilecek.

Genel ekonomik krizin varlığını, işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının iddia etmesi veya bu yönde kuvvetli emarenin bulunması halinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı duruma açıklık getirecek.

Ekonomik krizin varlığına açıklık getirilmeden, genel ekonomik kriz gerekçesi ile yapılan başvurular ile zorlayıcı sebeplerle bağdaşmadığı halde, nakit darlığı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı gibi sebeplere dayalı olarak yapıldığı tespit edilen başvurular Türkiye İş Kurumu tarafından reddedilecek.

Genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle yapılan başvuruların uygunluk tespiti, Bakanlık iş müfettişleri tarafından ivedilikle yapılacak. Talebin uygun bulunması halinde kısa çalışmanın başlama ve bitiş tarihleri ile kısa çalışma yapacak işçilerin listesine son şekli verilerek, Bakanlık iş müfettişince düzenlenen rapor ekinde yazılı olarak Kuruma gönderilecek. İnceleme sonucu, Kurum tarafından işverene, işveren tarafından varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına ve iş yerinde yazılı olarak ilan edilmek suretiyle işçilere bildirilecek.

KIsa Çalışma Ödeneği

İşçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için işverenin kısa çalışma talebinin Bakanlıkça uygun bulunması, işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması ve kısa çalışma ödeneği talebinde bulunması gerekecek.

Günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı, işsizlik ödeneğinin miktarı kadar olacak. Kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre ödenecek. Kısa çalışma ödeneğinin süresi, üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadar olacak. Ödeneğin süresi; hak edilen işsizlik ödeneği süresini aşamayacak. Kısa çalışma ödeneği, iş yerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için verilecek. Zorlayıcı sebeplerle iş yerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler bir haftalık süreden sonra başlayacak.

İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için ödenecek sigorta primi, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılacak. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçi, işsizlik sigortasından yararlanmak için İşsizlik Sigortası Kanunu'nda öngörülen koşullar gerçekleşmeden işsiz kalırsa, kısa çalışma ödeneği aldığı süre düşüldükten sonra, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar işsizlik ödeneğinden yararlanacak.

Kurum birimi, işçilerin başvurusunu, izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandıracak. Kısa çalışma ödeneği, işçinin kendisine, aylık olarak her ayın sonunda ödenecek. Kısa çalışma ödeneği nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir veya temlik edilemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber