Büyükşehirler arasında toplu taşıma ücretleri karşılaştırması

Haber Giriş : 03 Aralık 2004 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de günde milyonlarca vatandaşın yararlandığı toplu taşımada en ucuz il Konya; en pahalısı ise İstanbul.

İHA muhabirinin Türkiye'deki büyükşehirlerde uygulanan toplu taşıma bilet fiyatları ile ilgili araştırmasına göre, en ucuz il olan Konya'da ortalama bilet ücreti 600 bin lira iken, bu miktar en pahalı il olan İstanbul'da 1 milyon liraya ulaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde toplu taşıma hizmetleri Akbil (Akıllı Kart) metro, tramvay ve hafif metro ile İstanbullular'a sunuluyor. Vatandaşların en çok kullandığı Akbil uygulaması,1995 Nisan ayında IDO ve Ulaşım A.Ş.'de başlatıldı. Akbil uygulaması, 1995 Ekim ayında çift katlı İETT otobüslerinde denendi ve l996-97 yıllarında yaygınlaştırılarak tüm İETT otobüsleri, tünel, tramvay ile Denizcilik İşletmeleri şehir hatlarında uygulanmaya devam ediliyor. İstanbul'da tam Akbil 900 bin, indirimli Akbil 550 bin, tam bilet 1 milyon lira, indirimli bilet 650 bin lira oldu. Metro ve tramvay ücretleri ise Jeton 1 milyon lira, tam Akbil 900 bin lira, indirimli Akbil 550 bin lira olarak satılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 'Bursaray' 15 Haziran 2002 yılında faliyete geçti. Belediye olarak hazırlanan 'Bukart' hem belediye'ye ait otobüslerde hem de Bursaray'da kullanılıyor. Bukart'ta tam bilet 750 bin lira indirimli bilet 500 bin lira olarak satılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi 'EGO Kart' uygulamasının bir benzeri'de Belçika ile aynı olup, Ankara'da otobüs, metro ve Ankaray olarak 3 adet taşımacılık sistemi hizmet ediyor. Ankara'da vatandaşların yüzde 65'i metro ve Ankaray'ı tercih ederken geri kalan kısım ise otobüsleri kullanıyor. Başkentte metro ve Ankaray'ın elektronik sistemi Kanada ile aynı düzeyde. Vatandaşlar 45 dakikada EGO kartı ile 3 kez ayrı taşımaya binerek ücretsiz seyahat etme imkanları buluyor. EGO kart biletleri tam 900 bin, indirimli 600 bin liradan satılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu taşımacılık hizmetleri metro, otobüs ve vapur olarak hizmet veriyor. Diğer büyükşehirlere nazaran İzmir'de 'kısa, orta ve uzun yolculuk sistemi gerçekleşiyor. Kısa yolculuk yapanlar tam bilete 850 bin, indirimli bilete 425 bin, orta yolculuk yapanlar tam bilete 950 indirimli bilete 475 bin ve uzun yolculuk yapanlar tam bilete 1 milyon, indirimli bilete ise 500 bin lira olarak ücret tarifesi uygulanıyor. Metro ve vapurlar ise 750 bin lira.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada sadece otobüs hizmeti veriliyor. Vatandaşlar 5 milyon lira vererek bir defaya mahsus Toplu Taşım Kartı ile yolculuk yapabilecek. Kayseri'de toplu taşımacılıkta özel halk otobüsleri yüzde 65, belediye otobüsleri yüzde 35 ile hizmet veriyor. Otobüslerde tam bilet 900 bin lira, öğrenci ise 750 bin lira olarak hizmet veriyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada büyük çoğunluğunu belediye otobüsleri ve tramvay işletmesi hizmet veriyor. Vatandaşlar genelde belediye otobüslerini tercih ediyor. Bilet uygulamasında tam bilet 600 bin lira, indirimli bilet 500 bin lira olarak hizmet veriyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada sadece otobüs hizmeti veriyor. Adana Belediyesi tarafından 01.01.2002 tarihinden itibaren 'Belkart' sistemine geçildi. Bu sistem sayesinde sahte bilet taşıyanları ortadan kaldırdı. Otobüslerde tam çift bilet 1 milyon 200 bin lira, indirimli çift bilet 800 bin lira olarak hizmet veriyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber