Şahin'e af planı saat gibi işlemiş

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Ocak 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aldığı özel eğitimlerle hızla yükselen Şahin'in ismi hep skandallarla anıldı. Susurluk'ta yargılanırken, davanın hakimi değiştirildi. Şahin'i hapisten kurtaran Adli Tıp raporunu veren doktoru da Ağar atamıştı.

ERGENEKON terör örgütü soruşturmasında tutuklanan Emniyet Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin'in Susurluk'un ardından aldığı hapis cezasını yatmaktan kurtaran isim yeni bir tartışma başlattı. Ergenekon terör örgütü operasyonunda tutuklanıncaya kadar ?Dokunulamayan adam' olan Şahin'i adının karıştığı tüm olaylara rağmen Susurluk kazasının ardından tekrar aktif hale kimlerin getirdiği merak konusu oldu.

BASKIYA DİRENEN HAKİM KARAGÜL YANDI

SUSURLUK skandalının patlak vermesinin ardından hep susan İbrahim Şahin, yargılandığı mahkemede hakime ?Bana biraz süre verin size herşeyi anlatacağım' dedi. Mahkemede konuşacağı gün olan 27 Mart 2000'de trafik kazası geçirdi ve hafızasını kaybettiğini iddia etti. Şahin'in yargılandığı Susurluk davasına bakan Hakim Sedat Karagül karar vermek için Şahin'in iyileşmesini beklemeye karar verdi. Karar için Şahin'in iyileşmesini beklemekte ısrar eden Hakim Karagül, ani bir kararla İstanbul Cumhuriyet Savcılığına atınınca emekliliğini istedi.

HAKİMİ DEĞİŞTİ KURTULDU

SUSURLUK hakimi Sedat Karagül'ün yerine atanan Hakim Metin Çetinbaş yaklaşık 3.5 yıldır devam eden dava dosyasını 3 ayda karara bağladı. Şahin'e çete kurmak suçlamasıyla 6 yıl hapis cezası verdi. Metin Çetinbaş şimdi ise Ergenekon sanıkları Kemal Alemdaroğlu, Güler Kömürcü ve Zekeriya Öztürk'ün avukatı oldu. 2000 yılında kaza geçiren İbrahim Şahin, önce Bursa Uludağ Üniversitesi'nden ön rapor aldı ve cezaevine girmekten geçici olarak kurtuldu.

SEZER TARAFINDAN AFFEDİLDİ

CEZAEVİNE girmekten tamamen kurtulmak isteyen Şahin, geçirdiği trafik kazasının üzerinden tam 2 yıl geçtikten sonra 2002yılında Adli Tıp Kurumu'ndan ?Duyma ve hafıza sorunu yaşadığı' şeklinde rapor aldı. İşkence görenlere sağlam raporu vermekten sabıkalı doktorun imzasını taşıyan bu raporu kullanan avukatları Şahin'in iyileşemediğini belirterek 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e cezanın affedilmesi için başvurdu. Sezer de raporları dikkate alarak Şahin'in 486 günlük cezasını affetti.

İMZALAYAN DOKTORU DA AĞAR ATADI

İBRAHİM Şahin'i cezaevine girmekten kurtaran Adli Tıp Raporu'nun altında ise ilginç bir ismin imzası vardı. Raporun altında imzası bulunan Nur Birgen'i Adli Tıp Kurumu'na atayan kişi ise dönemin Adalet Bakanı olan ve geçtiğimiz aylarda Yargıtay tarafından Susurluk davasıyla ilgili yargılanmasına karar verilen Mehmet Ağar'dı. İşkence gören sanıklara ?sağlam' raporu vererek işkenceyi gizlediği iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan, Tabipler Birliği tarafından 6 ay meslekten men cezası verilen Birgen, buna rağmen hiçbir ceza almadığı gibi terfi ettirilmişti.

Susurluk Hakimi: Sami Türk baskı yaptı

İBRAHİM Şahin'in geçirdiği kazanın ardından karar vermek için beklemeye karar verdikten sonra görevden alınan Susurluk Hakimi Sedat Karagül, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün davayı karara bağlaması için kendisine baskı yaptığını iddia etti. Karagül ?Davayı karara bağlayacaktım ancak İbrahim Şahin bana ?bana süre verin, yer yerinden oynayacak' dedi. Duruşma günü trafik kazası geçirdi. ?Konuşabilir mi, konuşamaz mı' diye rapor istedim. O günün başsavcısı aracılığı ile Bakan Türk baskı yaptı. ?Bakanın emri var. Davayı karara bağla' dedi. Ben direnince defterimi dürdüler' dedi.

Çarkın: Cezamız idamdı

SUSURLUK davasında İbrahim Şahin'le birlikte yargılanan eski Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın da, Sedat Karagül'ün ardından atanan Metin Çetinbaş'ın verdiği karara çok şaşırdığını yıllar sonra itiraf etti. Çarkın ?Bizi 3.5 sene yargılayan Hakim Sedat Karagül'de ben adaleti gördüm. Sonra bu heyet görevden alındı. Keşke o adamdan idam cezası alsaydık. Son 15 gün Mesut Yılmaz hükümetinin atadığı başka bir heyet geldi. 4 yıl ceza aldık. Oysa neyle yargılanıyorduk' dedi.

Sıradışı bir yükselişi oldu

DERİN çete yapılanmasının ortaya çıktığı Susurluk skandalının kilit isimlerinden biriyken şimdi terör örgütü Ergenekon'un ?yöneticisi' olduğu iddiasıyla tutuklanan eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in yaşamı boyunca ?Dokunulamayan adam' olması, akıllara ?Şahin kim tarafından korunuyor' sorusunu getirdi. 1976'da Sinop'ta polisliğe başlayan İbrahim Şahin, 1978'de Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda ve Erzurum'da ?Dağ komando' olarak subaylık yaptı. 12 Eylül öncesinde, askerlik sonrası Abdullah Çatlı'nın memleketi, Ağca'nın yurtdışına çıkmasını sağlayan pasaportun hazırlandığı Nevşehir Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. 1982 darbesinin ardından Ankara'da ?Özel tim' eğitimi aldı. 1982'de Bitlis'e tayin oldu. 1983'de Genelkurmay Özel Harp Dairesi'nde özel harekát kursu, 1984'te Almanya'da GSG-9 komando kursu aldı. Şahin'in Almanya'dan dönüşünün hemen ardından PKK'nın Eruh baskını oldu ve 84'ten 88'e kadar Doğu'daki operasyonları yönetti. 1988'de ABD'de ?antiterör kursu' aldı. Önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü oldu ardından da Mehmet Ağar'ın Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde vekaleten 1993'de Özel Harekat Daire Başkanlığı'na getirildi.

Hafıza kaybı olanlar böyle ifade veremez

?HAFIZA kaybı raporuyla hapis cezası affedilen İbrahim Şahin'in bugün Ergenekon soruşturması kapsamında verdiği ?ayrıntılı' bilgiler, Şahin'in sağlık durumu ve aldığı raporu daha da tartışmalı hale getirdi. Kaza sonrasındaki bir kaç aydaki tedavi süreciyle kişinin hafıza gücünde farklılıklar yaşanabileceğini ancak birinci yılın ardından artık hafızada bir daha değişiklik yaşanamayacağını belirten İÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Gürvit ?Affa uğrayacak kadar hafıza kaybı raporu alan kişi, böyle ifadele veremez' dedi.

MiT: Şahin'le ilişkimiz sosyal

MİLLİ İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı, ?İbrahim Şahin'in Aktütün saldırısını 20 gün önce MİT'e bir tanıdığıma bildirdim' iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Şahin'in ?sosyal bir ilişki üzerinden' zaman zaman kendilerine bilgi verdiğini doğruladı. Aktütün Karakolu'na ilişkin iddia edildiği tarzda bir bildirimin MİT'e yansımadığı belirtilen MİT açıklamasında, ?İbrahim Şahin ile kurumsal bir temasımız bulunmamaktadır. Aktütün Karakolu'na ilişkin iddia edildiği tarzda bir bildirim tarafımıza yansımamıştır. Şahin bir süre önce Güneydoğu'daki bazı olaylara ilişkin duyumlarını, sosyal bir ilişki üzerinden tarafımıza aktarmıştır. Bilindiği gibi, çeşitli vesilelerle kurumumuza her türlü bilgi değişik kanallar üzerinden intikal etmektedir'' denildi.

Hem yardımcı hem eğitmen

ERGENEKON'un 9. dalgasında tutuklanan İbrahim Şahin'in iki muvazzaf üsteğmen ile sık sık görüştüğü, bazı görüşmeleri sessiz açık alanlarda yaptıkları ve bu görüşmelerin polis tarafından kamera ile kaydedildiği ortaya çıktı. Şahin'in Erenköy'deki evinden çıkan belgeler deşifre edildikçe Ergenekon'un suikast kanadı da bir bir çözülüyor. İddialara göre Ergenekon tepe yöneticilerince suikast timlerinin başına getirilen Şahin'in yardımcılığını tutuklu muvazzaf üsteğmenler Taylan Özgür Kırmızı ve Muhammet Sarıkaya yapıyordu. Kırmızı ve Sarıkaya'nın Şahin'in yardımcılığınının yanı sıra örgütteki diğer görevlerinin de Şahin'in yeğeni özel harekat polisi Oğuz Şahin'inle silahlı eylemlerde kullanılacak olan Ergenekon üyelerine gerilla eğitimi vermek olduğu belirlendi. Polis, İbrahim Şahin'in evinden çıkan belgelerden Gerilla Timleri'ni de deşifre etti. Polisin elde ettiği bilgilere göre örgüt 5 kişiden oluşan her tim için ayrı ayrı plan ve şifreler göndermişti. Polis kriptolu planların içindeki şifreleri çözmeye çalışıyor.

Küçük ve Şahin Silivri Cezaevi'nde

ERGENEKON tutuklusu İbrahim Şahin ve Yalçın Küçük ile bazı şüpheliler dün tutuklu ve hükümlü nakil aracıyla polis ve jandarma eskortu eşliğinde Silivri Cezaevi'ne götürüldü.

HELİN ŞAHİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber