Alkollü içkilerde ÖTV uygulamasına yeni düzenleme hazırlığı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2009 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerde sorun olan alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasını yeniden düzenlemeye hazırlanıyor.

Tam üyelik müzakerelerinde vergi faslının açılması için AB'nin Türkiye'nin önüne koyduğu "alkollü ürünlerden alkol derecesine göre vergi alınması ve Tütün Fonunun kaldırılması" koşuluyla ilgili çalışmalar yeniden başlatıldı.

Bu kapsamda alkollü ürünlerdeki ÖTV'ye ilişkin bir taslak hazırlandı.

Konuyla ilgili kurumların görüşleri alınarak hazırlanan taslakla AB'ye uyum çerçevesinde distile içkilerdeki nispi vergilemeye son veriliyor. Bu ürünlerden sadece maktu ÖTV alınması öngörülüyor.

Taslakta, alkol derecesine göre vergilemenin ilk adımı olarak ÖTV tutarları arasındaki marj da daraltılıyor. Bu çerçevede alkol derecesi yüksek olan viskideki asgari maktu Özel Tüketim Vergisi miktarı içerdiği alkolün her bir litresi için 70,92 TL'den 60 TL'ye düşürülüyor. Alkol derecesi daha düşük olan cin ve votkada halen içerdiği alkolün her bir litresi için 41,42 TL olan asgari maktu Özel Tüketim Vergisi ise 45 TL'ye çıkarılıyor.

Taslakta şarabın vergi tutarıyla ilgili herhangi bir değişikliğe gidilmiyor.

Yeni düzenleme sırasında AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerde en fazla anlaşmazlık konusu olan ve AB'nin "vergilerle korunuyor" suçlamasında bulunduğu rakının vergi tutarında ise görüşmelerin seyrine göre hareket edeceği belirtiliyor.

Hazırlanan taslakta rakı üzerindeki asgari maktu ÖTV tutarı şimdi olduğu gibi içerdiği alkolün her bir litresi için 35,84 TL'de bırakılıyor.

Türkiye yeni vergi rejiminde rakının, Yunanların milli içkisi uzoda olduğu gibi özel statüye tabi tutulmasını istiyor. Bu şekilde rakı ile yüksek alkol derecesine sahip diğer ürünler arasındaki ÖTV uygulamasındaki 1'e 2 dengesinin korunmasını talep ediyor.

AB'nin vergileme faslının açılması için bir diğer şartı olan Tütün Fonunun kaldırılmasına ise Türkiye şu anda sıcak bakmıyor.

Tarım ve Köy İşleri ve Maliye bakanlıklarının yanı sıra Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da (TAPDK) Tütün Fonunun Türk tütün üreticisi açısından büyük öneme sahip olduğu görüşünü taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber