Yurt dışında lisansüstü eğitime gönderilecek 1000 öğrenci

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ocak 2009 13:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığınca, MEB Şura Salonu'nda 'Yurt dışında Lisansüstü Eğitime Gönderilecek 1000 Öğrenci' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığınca, MEB Şura Salonu'nda `Yurt dışında Lisansüstü Eğitime Gönderilecek 1000 Öğrenci? konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve 19 ayrı ülkede lisansüstü eğitim görmek üzere yarın yola çıkacak öğrenciler de katıldı.

Toplantıda öğrencilere seslenen Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, kendisinin, YÖK Başkanı Özcan'ın ve toplantıda bulunan MEB Müsteşar Yardımcısı Abdüssamet Aslan'ın da yurt dışında burslu okuduklarını belirtti.

Bilgi çağında yaşandığına işaret eden ve bu çağın gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Çelik, bilgiye sahip olanların, bilgiyi üretenlerin ve bilgiyi teknolojiye dönüştürebilenlerin ''esas zengin'' olduğunu kaydetti.

Bakan Çelik, küreselleşmeye değinirken insanların küreselleşmeye karşı çıkmakla kendilerini onun etkisinden kurtaramayacaklarını belirtti. Milletini, vatanını en çok sevenlerin, işini en iyi yapan insanlar olduklarını ifade eden Bakan Çelik, şöyle konuştu: "Millet olarak hamasetin, ucuz milliyetçiliklerin peşine takılıp gitmeyeceğiz. Siz iyi master, doktora öğrencisi olursanız, ABD'den, Japonya'dan İngiltere'den, Yeni Zelanda'dan, Hindistan'dan veya Çin'den eğer bu ülkeye faydalı olabilecek, gerçekten bu ülkenin bilimsel gelişmesine katkı sağlayacak donanımla dönerseniz, yeni teknolojiyle donanmış olarak dönerseniz, dünyanın en büyük milliyetçisi sizsiniz. Ama sabahtan akşama kadar milliyetçilik nutukları atmakla siz iyi bir milliyetçi olamazsınız."

MEB'in yurt dışına lisansüstü öğretim öğrencisi göndermesinin "fırsat eşitliği" açısından önem taşıdığını söyleyen Bakan Çelik, "Ben, Sayın YÖK Başkanımız, Sayın Müsteşar Yardımcımız eğer 'pederbank' imkanlarıyla yurt dışına gitmek isteseydik kesinlikle gidemezdik. Eminim ki birçoğunuz da 'pederbank'a kalsaydınız gidemezdiniz" dedi.

Bakan Çelik, başarılı ancak maddi imkanları iyi olmayan öğrencilere devlet tarafından böyle bir imkan sağlanmasının hem sosyal devlet açısından hem de fırsat eşitliği açısından anlam taşıdığını kaydetti.

"Benim babamın oturduğu köyde ilkokul bile yoktu. Eğer devlet bana parasız yatılı imkanı vermemiş olsaydı ben ilkokulu bile okuyamazdım" diyen Bakan Çelik, ilkokulu, ortaokulu ve liseyi yatılı okuduğunu, üniversitede kredi aldığını, yurt dışında burslu okuduğunu anlattı. "Baba parasıyla bunları yapmasının mümkün olmadığını'' dile getiren Bakan Çelik, "İşte Türkiye'de elitizmi elinin tersiyle kenara iten, sadece kişizadelere fırsat tanıyan bir zihniyet değil, halk çocuklarının, herhangi bir vatandaşımızın başarı göstermesi halinde ona imkan hazırlamanın boynumuzun borcu olduğunu düşünen bir zihniyete sahibiz" dedi.

Türkiye'de üniversite sayısının 130'a çıktığına işaret eden Bakan Çelik, bu üniversitelerin öğretim elemanlarına ihtiyacı olduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin kalkınan bir ülke olduğunu kaydeden Bakan Çelik, gelişmiş ülkelerle aradaki mesafenin hızla kapatılması gerektiğini vurgulayarak, öğrencilere şöyle seslendi: "Biz sizi ülkenize dönesiniz diye gönderiyoruz. Ama gidip de tezkere bırakanlar var. Bir daha dönmeyenler var. Onlara da 'canın sağ olsun' diyoruz ama bizim istediğimiz bu değil. Kendi imkanlarıyla veya devlet imkanlarıyla gidip devlete olan borcunu ödeyen, bugün dünyanın değişik üniversitelerinde, dünyanın en iyi üniversitelerinde kürsü sahibi olan, söz sahibi olan, dünya çapında meşhur olan Türk bilimadamları var. Biz onlarla iftihar ediyoruz. Onların varlığı da bizim için son derece önemlidir. Ama tabii biz o varlıkları haklı olarak kendi ülkemizde görmek istiyoruz. Yükseköğretim alanında dünyada muhteşem bir mobilizasyon var. Bilim bir ülkenin sınırı dahilinde tutamazsınız. Bugün 2 milyon öğrenci kendi ülkesinin dışında master yapıyor. Güle güle gidin, dolu dolu dönün. Güle güle gelin, size bağrımız da açıktır, işiniz de hazırdır. Biliyorsunuz size burs verdiğimiz zaman aynı zamanda size iş garantisi veriyoruz. Dolayısıyla bu önemli bir fırsattır."

Öğrencilerden, gittikleri ülkelerde zamanlarını iyi değerlendirmelerini isteyen Çelik, kendisinin yurt dışında bulunduğu sürede şahit olduğu bazı durumlar nedeniyle üzüldüğünü anlattı. Bakan Çelik, "Devletin kendisine verdiği burs için 'bu bana yetmez' diyerek, az bulup maalesef yapması gerekeni bir tarafa bırakan kebapçılık yapan, dönercilik yapan insanlar gördüm. Ülkem adına çok üzüldüm. Aç kaldığı için değil, kirasını ödeyemediği için değil..." diye konuştu.

Bakan Çelik, yurt dışına gönderilecek öğrencilere aylık 1235 dolar burs verileceğini, yol paralarının, kırtasiye giderlerinin karşılanacağını anlatarak, "Anadolu'da bir halk sözü vardır, 'çerçi kızı boncuğa aşıktır' diye. Siz çerçi kızı, çerçi oğlu değilsiniz. Siz bilime talipsiniz. İncik boncuğa talip olmaya gitmiyorsunuz. Şunu unutmayın, siz her biriniz Türkiye'nin büyükelçisisiniz" dedi.

Öğrencilerin herhangi bir sorunları olduğu zaman Bakanlık yetkililerini aramalarını isteyen Bakan Çelik, kendi e-mail adresinin de öğrencilere verileceğini söyledi.

Bakan Çelik, toplantıda bulunan, öğrencilerin gidecekleri ülkelerin büyükelçilik temsilcilerine de "Gençlerimize sorun çıkarmayınız, kolaylık göstermeniz. Özellikle vize almalarında, gidiş-gelişlerinde kolaylık sağlamalarını istiyoruz çünkü biz onları size emanet ediyoruz" diye seslendi.

MEB Müsteşar Yardımcısı Abdussamed Arslan da, kendisinin de devlet bursuyla yurt dışında okuduğunu hatırlatarak, öğrencilerden çok çalışmalarını istedi.

Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık ise, programın düzenlenmesine emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber