Yurtdışı tetikledi, dolar 1,62'yi gördü

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 14 Ocak 2009 22:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Global piyasalardaki bozulmayla dolar bankalararası piyasada 1,6285 TL'ye kadar yükseldi. İMKB'de yüzde 4'lük düşüş yaşandı.

İSTANBUL - Bankalararası piyasada dolar global piyasalarda sabah saatlerinde başlayan olumlu havaya paralel 1,58 lira seviyesine gerilerken, yurtdışı piyasaların bozulmasıyla birlikte yeniden 1.6285 seviyesini gördü.

Doların geniş bir aralıkta global gelişmelerle dalgalandığını belirten yabancı bir bankanın döviz masası yöneticisi, ?Sabah saatlerinde global borsalardaki toparlanmayla yatırımcıların bir miktar döviz satışını gördük. Ancak yabancı yatırımcı tarafından yeni giriş olmadı. Akşam saatlerine doğru global piyasalardaki bozulma ve Euro/dolar paritesindeki aşağı yönlü hareketle birlikte dolar/TL'de yön tekrar yukarı çevrildi? dedi.

Bankalararası piyasada dolar bu sabah ilk işlemlerde 1.5840 lira seviyesinden işlem görürken kotasyonlar 1,62855 lira seviyesine kadar yükseldi. Dolar en son 2 Aralık 2008'de bu seviyeden işlem görmüştü.

DOLAR, EURO KARŞISINDA GÜÇLENİYOR

Öte yandan 2008'in son günlerinde 1.43'lü seviyelere kadar yükselen Euro/dolar paritesi bugün 1,3094'e kadar geriledi. Bankacılar doların Euro karşısında değer kazanmasının da dolar/TL kuru üzerinde yukarı yönlü baskı yaptığını vurguladılar.

İMKB'DE YÜZDE 4'LÜK DÜŞÜŞ

Hisse senedi piyasalarında da sert kayıplar görüldü. Küresel borsalarda sabah yakalanan toparlanma havası sürdürülemedi. Borsalar önce Deutsche Bank'tan gelen bilanço uyarısı ve Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin yedinci ayda da gerilemesiyle düşmeye başladı. Ardından da ABD perakende satış verisinin beklenenden yüksek oranda gerilemeye işaret etmesiyle satışlar hızlandı.

Verinin ardından ABD vadeli işlemlerinde satışlar hızlanırken, Avrupa'da kayıp oranı yüzde 6'yı aştı. Güne yüzde 0.50'ye yakın değer artışı ile pozitif başlayan İMKB ise tüm bu gelişmelerin yansıması ile düşüşe geçti. Ulusal 100 Endeksi günü 1.053 puanlık düşüşle 25 bin 55 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber