Çocuklar dersten fazla televizyon izliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2009 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günde ortalama 3 saatini televizyon izleyerek geçiren bir çocuk, bir yıl boyunca tam bin 95 saatini televizyon başında geçiriyor.

Bu rakamın öğrencinin bir öğretim yılında gördüğü ders saatinden daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, özellikle okul çağındaki çocukların televizyondan olumsuz yönde etkilendiğini söylüyor.

Büyük emekler ve yüksek fiyatlarla ele geçen bir nimetin değerini herkesin takdir edeceğini anlatan Özel İlkbahar İlköğretim Okulu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Emine Güler, "Fakat hiçbir fiyat ödemeksizin doğuştan sahip olduğumuz nimetler, dünyadaki her şeyden daha değerli olmalarına rağmen, layık oldukları itinayı nedense görmezler. Böyle nimetleri kolayca harcamakta ise adeta birbirimizle yarışırız. İşin en garip tarafı da, bu nimetlerin en değerlisinin, en hoyrat bir şekilde israf edilmesidir. Bu nimet sayılıdır, sınırlıdır, her an hızlanan bir tükenişle eriyip gitmektedir ve bir daha geri gelmeyecektir. Zaman tünellerine belki filmlerde, hikayelerde ve rüyalarda girebilirsiniz ama, gerçek hayatta asla. Bir hastalık sonrası sağlığın geri dönüşü gibi, kayıp zamanlar hiçbir zaman tekrar ele geçmez. Zaman denince, onun en büyük düşmanı ister istemez akla geliyor: Televizyon" dedi.

Televizyonun insan ömrüne maliyetinin hesaplanması gerektiğini belirten Rehberlik ve Psikolojik Danışman Emine Güler, günde ortalama 3 saatini TV karşısında geçiren bir kişinin yıl boyunca tam bin 95 saat TV karşısında kaldığını açıkladı.

Günlerin damlaya damlaya hafta, ay ve yıl olduğunu, son olarak da ömrün bittiğine dikkat çeken Emine Güler şöyle devam etti: "Eğer televizyonun günde 3 saatten bir yılda yiyip bitirdiği zamanı hesaplarsak, bin 95 saat eder. Bu da gecesiyle, gündüzüyle 45 gün demektir, televizyon başında geçen 45 gün ve 45 gece. Geriye kalanlar ise dizilerin, gevezeliklerin, daha bir yığın lüzumsuz şeylerin izleri. Belki araya tesadüfen bir iki bilgi kırıntısı da sıkışmış olabilir; ama bununda fiyatı herhalde bin 95 saatlik insan ömrü değildir. Televizyon canavarının pençesinde can veren bu bin 95 saat, bize neler kazandırabilirdi? Bu rakam, bir öğrencinin bütün bir öğretim yılı boyunca gördüğü ders saatlerinden daha da büyük bir yekûndur. Demek ki, en azından kayıp bir öğretim yılı var orta yerde. 1095 saat içerisinde bir yabancı dili iyi seviyede öğrenmek mümkündür. Bu demektir ki, televizyon her yıl bize bir yabancı dil kaybettiriyor. Kitap okumayı tercih ederseniz, ağır bir okuyuşla 25 bin sayfalık kitabı bu müddet içerisinde bitirmeniz mümkündür. Evet sevgili anne babalar çocuklarınızla birlikte okuyun ve sonra da ailenizde kararlar alın. Bakalım siz televizyona harcanan zamanı geri alarak neler kazanacaksınız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber