3 Aralık 'Dünya Özürlüler Günü' özel dosyası

Haber Giriş : 04 Aralık 2004 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 Aralık Dünya Özürlüler günü ülkemizde hangi olaylara sahne oldu?

Dün 3 Aralık Dünya Özürlüler günüydü. Bugün dolayısıyla dünyada ve ülkemizde pek çok noktada kutlamalar yapıldı. Özürlüler , engelliler hatırlandı. Sözler ve müjdeler verildi, eylemler açılışlar geceler ve kurultaylar düzenlendi., yardımlar defileler ve ziyaretler yapıldı. Bu sebeple bu güne değin önemli haberleri sizler için derledik. Bu dosyada, engellilerin sosyal yaşama bakış açılarını, şiddete ve savaşa karşı tavır alışlarını görecek; kimi zaman depresyon ve sefalet içine düşmüş yardıma muhtaç bireylerin, kimi zaman da bulunduğu durumu engelli ve özürlü olmayan diğer insanlardan çok daha iyi değerlendirebilen nice kahramanların öyküleriyle karşılaşacaksınız.

Peki 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününde özürlü ve engellilerin istekleri neydi?

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) verilerine göre, ülkede yaklaşık 9 milyon kişinin sakat olduğu ancak bunların toplum içerisinde, okulda, işyerinde kamu alanlarında görünmeyen bu insanların toplumdan ve devletten bekledikleri yaşam kalitelerinin yükselmesi, sosyal devletin onları kimseye muhtaç etmeyecek şekilde eğitim ve istihdam sorunlarına çözüm getirmesi. Evet onlar yasalarını istiyorlar.

İşte yurdumuzdan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nden çeşitli manzaralar ve önemli gelişmeler:

ANKARA:ÖZÜRLÜLERE HER ALANDA BORÇLUYUZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Özürlüler Kanun Tasarısı'nın takipçisi olduğunu, kanunun en kısa zamanda biteceğini' söyledi. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın 2004 yılı Proje Yarışması ve Onur Ödülleri, Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Erdoğan, törende bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Proje yarışmasının, sosyal hayatın bir bütünlüğe kavuşması bakımından önemli olduğunu anlatan Erdoğan, emeği geçenlere teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, projeye katılan herkesin gönüllerdeki büyük ödülü almayı hak ettiğini de belirtti. ''Sağlık ve eğitim başta olmak üzere her alanda, özürlülere borçumuz ve sorumluluğumuz olduğunu aklımızdan çıkarmayacağız'' diyen Erdoğan, engelli bireylerin, en az diğer bireyler kadar, sağlık, eğitim, iş edinme, sosyal ve siyasal hayata katılma hakları olduğunu kaydetti.

'Yasanın takipçisiyim'

Özürlüler Kanun Tasarısı'nın 'takipçisi' olduğunu bildiren Erdoğan, Türkiye'de Ö-zürlüler Kanunu konusunda sağlıklı bir alt yapı olmadığını, bunun için çalışmalar yaptıklarını da söyledi.

ORDU: MİLLETVEKİLİ TÜRKMEN'DEN ÖZÜRLÜLERİN DURUMU İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Kazım Türkmen; meclise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun cevaplandırması isteğiyle özürlüler hakkında iki soruluk önerge verdi.
Türkmen, verdiği önergede, resmi rakamlara göre, ülke nüfusunun yüzde 12.29'luk bölümünün özürlülerin oluşturduğunu, özürlü vatandaşların en büyük sorunlarının başında da işsizlik geldiğini belirtti. AK Parti hükümetinin seçim beyannamesinde 'Bedensel ve zihinsel özürleri nedeniyle insanlar arasında ayırım yapılmasına kesinlikle izin verilmeyecektir' ilkesine rağmen uygulamaların tam tersi olduğunu ifade eden CHP Ordu Milletvekili Kazım Türkmen, "Hala özürlülerimizin ana sorunu işsizlik olarak önlerinde durmakta, insanca yaşamalarını imkansız kılmaktadır. Yetkili kuruluşların verilerine göre, 657 sayılı kanun kapsamında 6 bin 103, 1475 sayılı İş Kanunu kapsamında 13 bin 912 adet özürlü yurttaşımız için ayrılan boş kadro bulunmaktadır" dedi. Türkmen, önergesinde şu sorulara yer verdi:
"Resmi rakamlara göre ülkemizde 60 bin özürlü vatandaşımız iş beklemekte iken, açık bulunan özürlü memur sayısı 40 bin 940'dır. Bu kadroların doldurulması ne zaman gerçekleşecektir, bu konuda hükümetin bir çalışması var mıdır? 4382 sayılı kanun kapsamında yüzde 3 oranında özürlü çalıştırma zorunluluğu olan özel kuruluşlarda sayısı 13 bin 912 olan boş kadro bulunmaktadır. Bu kadroların doldurulması için çalışma yapılıyor mu?"

KONYA: SELÇUKLU'DA GÖRME ENGELLİLER KÜTÜPHANESİ YAPILIYOR

Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Görme Engelliler Kütüphanesi açıyor.
Dünya Özürlüler Günü nedeniyle açıklama yapan Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen, engelli olmanın bir kusur olmadığını belirterek, "Toplum olarak engellilere gereken ilgi ve desteği sağlamak zorundayız. Başta belediye binası olmak üzere yol, kaldırım, park vb. çalışmalarda engellileri dikkate alarak düzenlemelerde bulunuyoruz. Engellilerle ilgili derneklerle ilişkilerimiz devam ediyor ve belediye çalışmalarımızda engellilere yönelik düzenlemeler konusunda kendileriyle istişare halindeyiz. Engellilere istihdam sağlanmakta ve üretim yapabilecekleri mekanlar oluşturulmasına yönelik planlamalar yapılmaktadır. Ayrıca Rauf Orbay Mahallesi'nde görme engelli hemşehrilerimiz için kütüphane açma çalışması yapıyoruz. Görme Engelliler Kütüphanesi, Konya'da bir ilk olacak ve önemli bir fonksiyonu yerine getirecektir" dedi.
Özürlülerden çuvallı protesto

TRABZON: SAKATLAR DERNEĞİ'NDEN ÇUVALLI PROTESTO

Sakatlar Derneği Trabzon Şubesi, hükümetin kendilerine seçimden önce verdiği sözleri tutmamasını, üyelerle birlikte kafalarına çuval geçirerek protesto etti.
"Amerikan askerlerinin hükümetin başına çuval geçirdikleri gibi hükümet de bizlere verdiği sözleri tutmayarak bizim başımıza çuval geçirmiştir" diyen Akdeniz, dernek üyeleri ile birlikte çevredeki vatandaşların şaşkın bakışları arasında kafalarına un çuvalı geçirerek bir süre bekledi. Daha sonra kafalarındaki çuvalları çıkaran dernek üyeleri bir süre üzerlerini temizlemek için uğraştı. Eylemin sonunda hükümetin 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle popülizm yaparak Özürlüler Yasası'nı meclis gündemine koyduğunu belirterek, içi boş yasa değil ve kendi hazırladıkları yasanın dikkate alınmasını istedi.

BURSA: SÜPER ZEKİ ENGELLİLER

Bursa'da, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nde biraraya gelen zihinsel engelli çocuklar, ilginç hünerleriyle herkesi şaşırttılar. Bursa Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi öğrencileri, As Merkez'de resim sergisi açarken, başka marifetlerini de sergiledi. Engelli öğrencilerden Ömer Faruk Türkmen (13), kültürel bilgisi ile izleyenleri şaşırtı. Cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer bakanların isimlerini ezbere söyleyen Türkmen, kendisine sorulan tüm bakanların isimlerini hiç şaşırmadan sıraladı. Diğer bir öğrenci Mustafa Özkök (13) ise gün bilgisi ile dikkat çekti. Kendisine verilen gelecek ve geçmiş tüm tarihlerin günlerini aynı anda söyleyebilen Özkök'e, 2003, 2004 ve 2005 yılından bazı tarihler verilerek hangi günlere denk geldiği soruldu. Otistik olmasına rağmen soruları hiç duraksamadan Özkök, tüm günleri doğru olarak cevapladı.

Otistik hastalığını taşıyanların çok farklı yönlerinin olduğunu anlatan Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Dönmez, "Bu hastalığı taşıyan çocuklar içlerine kapanık ya da hiperaktif olabiliyorlar. Hayat halkalarını oluşturan becerileri yok. Zeka seviyeleri ölçülemiyor, ama içlerinden çok zeki kişiler de çıkabiliyor. Onların içlerinde farklı bir dünya var. En büyük özellikleri de az kelime ile konuşabiliyorlar ve hepsinin ayrı ayrı bir takıntısı var. İşte buradaki hünerler de bunun tecellisi. 1940'tan önce bu hastalığı taşıyanlara deli deniyordu. 1980'den sonra ülkemizde otistizm şuuru yerleşti ve gerekli çalışmalara başlandı. Şu an Türkiye'de otistik engellilere eğitim veren 4 okul var. Biz de bunlardan biri olarak Bursa'daki 42 öğrencimize gereken itinayı gösteriyoruz" diye konuştu. Öte yandan, yine As Markezi'nin alt katında kurulan zihinsel engellilerin sergisi de büyük ilgi topladı. Basit eşya, taşıtlar, insan portreleri ve ilginç desenlerden oluşan sergiyi Tahsin Yazır açtı. Zihinsel engelli çocukların velilerinin gezdiği sergiye halk da büyük alaka gösterdi. Engelli ressamların aileleri çocukları ile gurur duyduklarını söylediler. İlginç figürlerin resmedildiği sergi ziyaretçi akınına uğradı.

İZMİR: ÖZÜRLÜLERDEN KEFENLİ EYLEM

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü, İzmir'de Mevlana Özürlüler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri tarafından ilginç bir protestoyla kutlandı. Giydikleri beyaz kefenlerle, önceden hazırladıkları tabutlarla eylem yaptılar.

ANKARA: TÜRKİYE'NİN İLK ENGELLİLER İNTERNET KAFESİ ANKARA'DA AÇILDI

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nde, Türkiye'nin ilk Engelliler İnternet Kafesi Ankara'da hizmete açıldı. Görme özürlüler için özel olarak dizayn edilen cafenin açılışını Devlet Bakanı Güldal Akşit ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek birlikte yaptı.
Bahçelievler Metro İstasyonu içerisinde açılan Engelliler Cafe'nin hizmete girmesi nedeniyle bir tören düzenlendi. Düzenlenen törende konuşan Başkan Gökçek, görevde bulundukları dönem içerisinde özürlülere yönelik çok sayıda projeye imza attıklarını belirterek, "Sincan'da Özürlüler Rehabilitasyon Merkezi, Gençlik Parkı'nda Engelliler Merkezi ile Engelliler Ticaret Merkezi özürlülere sağladığımız hizmetlerden sadece bir kaçıdır. Önümüzdeki aylarda bin özürlüye simit tezgahı dağıtacağız. Böylece özürlüler kendi işlerinin sahibi olacak. Bununla birlikte özürlülere akülü araç dağıtacağız ve onlar da oturdukları yerlerden satış yapabilecek" diye konuştu.
Bakan Akşit ise konuşmasında, yeni hizmete açılan Engelliler İnternet Cafe'nin özürlülerin yaşamını kolaylaştıracağını söyledi. Günümüzde teknolojiden en fazla yararlanan insanların özürlüler olmasına rağmen tam tersi durumun gerçekleştiğini anlatan Akşit, "Özürlüler sesli internet bağlantıları ile her türlü imkanın sağlandığı bir ortama kavuştu. Başkan Gökçek ve ekibine bu hizmetinden dolayı teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalarından ardından Bakan Akşit ile Başkan Gökçek Engelliler İnternet Cafe'nin kurdelesini birlikte kestikten sonra bilgisayar başındaki özürlülerle sohbet ettiler. Görme özürlü bir genç ise İHA mikrofonlarına yaptığı açıklamada, Engelliler İnternet Cafe'nin açılışından duyduğu memnuniyeti anlattı. Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi olan Semih Gön, cafede ders kaynaklarını, özürlülerle ilgili yeni çıkan alet ve gereçleri ile özürlüler istihdam programlarını takip edebildiklerini ifade ederek, "Engelliler İnternet Cafe'de sesli bir program bize komutları veriyor. Bu program sanki yanımızda biri varmış gibi bizi yönlendiriyor. Çok rahatça internette dolaşıyoruz" diye konuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Engelliler İnternet Cafe'de 30 bilgisayar, 2 yazıcı, kör alfabesiyle yazılan 70 kitap ve özürlülere yönelik kasetler yer alıyor.

ÇANAKKALE: 1. TÜRKİYE ENGELLİ KADINLAR KURULTAYI

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla Türkiye'de ilk kez düzenlenen "Engelli Kadınlar Kurultayı" Çanakkale'de yapıldı.
Çanakkale dışında Yalova, Kocaeli, Bandırma, Bursa,Tekirdağ, İstanbul, Balıkesir ve Sakatlar Derneği Genel Merkezi'nden toplam 25 kişinin konuşmacı olarak katıldığı kurultay büyük ilgi gördü. Çanakkale Sakatlar Derneği Yönetim Sekreteri Melek Alkış, Türkiye'de ilk kez yapılan bu kurultayı Çanakkale Kadınlar Birliği, Çanakkale Sakatlar Derneği ve Görme Özürlüler Derneği'nin ortaklaşa çabaları ile düzenlediklerini söyledi. Alkış, "Engelli olmak Türkiye'de başlı başına bir sorun. Fakat engelli bir kadın olmak 2 kat daha fazla bir sorun. Engelli bir anne olmak, çocuk dünyaya getirmek gerçekten zor. Engelli kadınların sorunlarını bir bütünlük içinde ortaya koymak için bu kurultayı düzenledik. Kurultayın gelecek yıllarda genişleyerek devam etmesini istiyoruz" dedi.
"Araba Aldım, Kadın Oldum" isimli kitabın yazarı Nazmiye Güçlü ise, bu kurultayın yapılmasında geç kalındığını ifade ederek, "Bu ülkede kadına yönelik bir ayrımcılık var. Kadınlar sürekli eziliyor. Tabii sakatlara yönelik ayrımcılık da var. Sonuçta sakat kadınlar çifte ezilmeye uğruyor. Bu kurultayla sakat kadınların hem sakatlara yönelik ayrımcılığa, hem de kadına yönelik ayrımcılığa karşı mücadele edeceğine inanıyorum" diye konuştu.
Belediye Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen kurultayda, daha sonra konuşmacılar sakat kadınların meselelerini dile getirdi.

BİNGÖL: BEDENSEL ENGELLİLERE TEKERLEKLİ SANDALYE MÜJDESİ

Bingöl'de ihtiyaç sahibi özürlülere tekerlekli sandalye verileceği bildirildi.
Bingöl İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, yürüme engelli vatandaşlara ücretsiz olarak tekerlekli sandalye dağıtılacağı belirtildi. Bedensel Engelliler Dayanışma Derneği'nce, ülke genelinde açılan yardım kampanyasının Bingöl'de Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nce yürütüldüğünün belirtildiği açıklamada, sandalye ihtiyacı olan vatandaşların bulundukları yerin kaymakamlık ve muhtarlıklarına müracaat etmeleri istendi.

MUĞLA: ENGELLİ EMEKLİ YÜZBAŞI ENGEL TANIMIYOR

Geçirdiği trafik kazası sonucu hayatının geri kalanını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kalan emekli Yüzbaşı Ahmet Büyükkeresteci, bedensel engellilerin isteyince normal insanlar gibi tenis bile oynayabileceğini ispat etti.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Marmaris'te de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Marmaris Belediyesi ve Marmaris Omurilik Felçlileri Derneği tarafından ortak hazırlanan kutlama töreni, Amiral Orhan Aydın Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Kutlamalarda en büyük ilgiyi ise emekli Yüzbaşı Ahmet Büyükkeresteci çekti. Hayatında ilk defa tenis raketini eline alan Keresteci, kısa bir dersten sonra tekerlekli sandalyesi ile tenis gösterisi yaptı. Bedensel engellilerin de isteyince normal insanlar gibi birçok şeyi yapabileceğini ispat eden emekli Yüzbaşı, hayatında ilk defa oynadığı tenisten oldukça zevk aldığını söyledi.
Antrenman maçlarından sonra Ahmet Büyükkeresteci, İzmir Omurilik Felçlileri Derneği Tenis öğretmeni Dianna Fowler ile de bir gösteri maçı yaptı. Bu maçı törenlere katılan Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü ve Marmarisliler de ilgiyle izledi.

BOLU:DOĞUŞTAN GÖRME ÖZÜRLÜ YEDİ KARDEŞİN YAŞAM AZMİ

Düzce'nin Gölyaka İlçesi'nde en büyüğü 60, en küçüğü 23 yaşındaki doğuştan görme engelli 7 kardeş, aynı evde yaşam mücadelesi veriyor. Hacıyakuplar Köyü'nde yaşayan Melek (60), Fatma (52), Ali (48), Firdevs (44), Hasan (41), Müberra (27) ve Züleyha Yılmaz (23) adlı kardeşler doğuştan görme engelli. Uzun süre önce annelerini kaybeden görme engelli kardeşlerinin geçimini sağlayan abla Melek Yılmaz, devletten 3 ayda bir aldıkları 170 milyon lira fakirlik maaşı ile yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.
ADANA: ENGELLİ AİLELERİ YOKSULLUK VE DEPRESYON KISKACINDA

Adana'da yapılan bir araştırma, engelli çocuğu olan ailelerin açlık sınırında ve depresyonda olduğunu ortaya çıkardı.
Fehmi Kaya Özel Eğitim Merkezi, Çukurova Üniversitesi ile birlikte 2004 yılı başında Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'nde engelli çocuğu olan 120 aile üzerinde araştırma yaptı. Yüz yüze yapılan görüşmelerde, bu ailelerin güçsüzlük, güvensizlik, anlamsızlık ve değer çatışması içinde oldukları ve çıkış yolu bulamadıkları saptandı.
Engelli ailelerin kısa yada uzun bir dönem önce kırsal alanlardan Adana'ya göç ettikleri ve bulundukları çevreye, kent kültürüne uyum sağlayamadıkları belirlendi. Bu ailelerin yüzde 62'sinin Doğu ve Güneydoğu illerinden geldikleri, yüzde 75'inin 3 ve daha fazla çocuk sahibi oldukları, yüzde 49'unun ilkokul mezunu olduğu, yüzde 7'sinin ise okuma yazma bilmediği tespit edildi.
Engelli ailelerin yüzde 83'ü yoksulluk alt sınırında yaşıyor ve genellikle işsiz yada geçici işçi olarak veya asgari ücretle çalışıyor. Bu ailelerin sadece yüzde 10'u asgari ücret üstünde bir gelire sahip. Ekonomik çıkmaz ve çevreye uyum problemlerinin yanı sıra engelli çocuğa sahip olmadan kaynaklanan psikolojik problemler, bu ailelerin değişmez gündemini oluşturuyor.
Engelli çocuk sahibi anne babalara uygulanan depresyon ve anksiyete ölçeklerinde de şaşırtıcı derecede yüksek oranlar görüldü. Bunların bazıları şöyle:
Yüzde 84'ü sürekli mutsuz hissediyor, yüzde 83'ü sürekli ağlamaklı, yüzde 83'ü sürekli sinirleri bozuluyor, yüzde 95'i kendini üzgün hissediyor, yüzde 94'ü başına kötü şeyler geleceğini düşünüyor, yüzde 24'ü kendini öldürmeyi düşünüyor, yüzde 94'ü her şeyden sıkılıyor, yüzde 58'i karar veremiyor, yüzde 57'si kendini beğenmiyor, yüzde 54'ü geceleri uyumakta zorluk çekiyor

FETHİYE'DE ÖZÜRLÜLERE ÜCRETSİZ MUAYENE

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde özürlüler ücretsiz muayene edildi.
Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla Fethiye Lions Kulübü ve Esnaf Hastanesi işbirliğiyle 10 engelli öğrenci, ücretsiz muayene edildi. Engelli öğrencilerin muayene edilmesi için girişimlerde bulunduklarını belirten Fethiye Lions Kulübü Başkanı Emine Demir, "Özürlüler Haftası münasebetiyle Esnaf Hastanesi'nde, Patlangıç İlköğretim Okulu'nun engelli sınıfında öğrenim gören 10 öğrencimizin genel muayenesini yaptırdık. Rahatsızlığı olan çocuklarımızın tedavisini de yaptıracağız" dedi.

ANTAKYA'DA, ÖZÜRLÜLERE TEKERLEKLİ SANDALYE DAĞITILDI

Türkiye Sakatlar Derneği Antakya Şube Başkanı Sabit Köse, Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini özürlü insanların oluşturduğunu belirterek, oranın bu kadar yüksek olmasının birçok sorunu da beraberinde getirdiğini söyledi.
Hatay Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Sakatlar Derneği'ne bağışlanan 3 tekerlekli sandalye ve 2 koltuk değneği, dernek binasında düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi. Törene, Hatay Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Rıdvan Yıldız, Dernek Başkanı Sabit Köse ve çok sayıda dernek üyesi katıldı.
Dernek Başkanı Sabit Köse, Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini özürlülerin oluşturduğunu belirterek, "Hatay'da yaklaşık bin 300 özürlü insan var. Oranın bu kadar yüksek olması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Çağdaş, özgür ve engelsiz yaşamak bütün insanların olduğu gibi özürlü insanların da en doğal hakkıdır. Bir ülkenin özürlülerine verdiği değer, kaldırımlar, binalar, asansörler, özürlü park yerleri, özürlü tuvaletleri, ulaşım araçları, sosyal aktiviteleri arttırıcı rehabilitasyon merkezi ve özürlü sığınma evleriyle orantılıdır" dedi.
Sadece bir gün ile hatırlanmak istemediklerini kaydeden Köse, "Bizi anlamak zor değil. Her gün gözlerimizi kapatıp, el ve ayaklarımızı kıpırdatmadan 15 dakika iş yapmaya çalışmak bizim ne tür zorluklarla karşılaştığımızı gösterir. Bizlere acımayın, bizleri görün. Elimiz, kulağımız, ayağımız ve gözümüz olun ki sadece tüketen değil ürüten insanlar da olduğumuzu kanıtlayalım" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından bağışlanan tekerlekli sandalye ve koltuk değnekleri Mustafa İpek, Serkan İstanbulluoğlu, Bahar Kaya, Zeynep Aşkar ve Ebru Öfkeli isimli özürlülere Vali Yardımcısı Çakır ve İl Müdürü Rıdvan Yıldız tarafından verildi.

BOLU: ÖZÜRLÜ ÇOCUKLAR VALİYİ ZİYARET ETTİLER

Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle bir grup engelli çocuk, eğitimcileri ile Bolu Valisi Ali Serindağ'ı makamında ziyaret etti.
Dünya Özürlü Günü nedeniyle Bolu'da bir dizi etkinlik düzenlendi. Semiha Şakir Spastik Çocuklar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Emine-Mehmet Baysal Uygulama ve İş Eğitimi Merkezi, Özel İlgim Zihinsel Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrenci ve eğitimcilerinden oluşan bir grup, Vali Ali Serindağ'ı makamında ziyaret etti.
Sadece Dünya Özürlüler Günü'nde değil, her gün engelliler ile ilgilenilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Ali Serindağ, "Unutmayalım ki, her insan engelli adayıdır. Bu nedenle başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere her yerde engellilere yönelik çalışmalar yapmalıyız. Biz sadece bugün değil, her gün engelliler ile beraber olacağız" diye konuştu.
Engelliler için her türlü çalışmayı ortaya koyacaklarını tekrarlayan Ali Serindağ, "Tüm kurum, kuruluşlar ve belediye ile bu konuda ortak çalışma yapacağız. Herkesin katkısını isteyeceğiz" dedi.
Engelliler, daha sonra Becikoğlu İş Merkezi'nde açtıkları standda yaptıkları resimleri ve el işlerini vatandaşların beğenisine sundu. Semiha Şakir Spastik Çocuklar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Emine-Mehmet Baysal Uygulama ve İş Eğitimi Merkezi ile Özel İlgim Zihinsel Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin açtığı stantlarda öğrencilerin yaptığı çalışmalar ve çeşitli ürünler satışa sunuldu.

ANKARA: ENGELLİLERDEN ANLAMLI EYLEM

- ENGELLİLER, ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SİYAH ÇELENK BIRAKARAK FELLUCE OPERASYONUNU PROTESTO ETTİ

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV), Felluce'de düzenlenen operasyonu protesto için ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bıraktılar.
ÖZEV üyesi engellilerden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup ellerinde "Sıra kimde", "İnsanların ölümüne karşıyız", "11 Eylül'ü yapanlarla farkınız ne?", "Özgürlük insanın ölümü mü demek", "Savaşsız bir dünya istiyoruz" yazılı dövizlerle Kennedy Caddesi Atatürk Bulvarı girişine yürüdüler. "Savaşa hayır", "Katil ABD işbirlikçi AKP" gibi slogan atan grup adına ÖZEV Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Çelebi bir basın açıklaması yaptı. Çelebi, ABD'nin uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini belirterek, "ABD göstermelik mahkemelerde göstermelik olarak yargıladığı ve Saddam'a isnat ettiği bütün suçları işlemektedir. Başkan Bush, aynen Saddam ve Miloseviç gibi Uluslararası Mahkemelerde ve Adalet Divanı'nda savaş suçlusu ve masum insanlarının ölümlerinden sorumlu olarak yargılanmalıdır" dedi.
Çelebi, Irak'ta yaşananlardan dolayı kaybedenin dünya insanı ve insanlık olduğunu vurgulayarak, emperyalist politikalarının bütün dünya insanı için daha fazla yoksulluk, daha fazla açlık ve daha fazla engelli demek olduğunu söyledi. Hiçbir amaç uğruna insanlarının 'Yaşam hakkı', 'Sağlık hakkı', 'Eğitim hakkı' gibi en temel haklarının ellerinden alınamayacağını ifade eden Çelebi, insanlık onuru ve erdemine inanan herkesi ABD'yi sadece vicdanlarda değil, sokaklarda ve çeşitli platformlarda da kınamaya çağırdı.
Yapılan basın açıklamasın ardından siyah çelenk ABD Büyükelçiliği'nin Nevzat Tandoğan Caddesi tarafından bahçe duvarlarına bırakıldı. Burada gruba destek veren Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Özürlü kardeşlerimizin bu mükemmel çağrısına beyin özürlü Amerika ve Blair, Sharon başta olmak üzere sponsorlarının kulak vermesini bekliyoruz. Irak'a barış getirmek için girenlerin Irak'ta katliam yaptığını, özürlü sayısını artırmak için dünyayı kana buladığını görmekteyiz" dedi.
Eylem sırasında, Salih Meşinci isimli bir zihinsel engelli genç, bir çevik kuvvet amirine sarıldı. Duygusal anlarının yaşanmasına neden olan Salih Meşinci daha sonra da robocop polislerin malzemeleri ile ilgilendi. Yapılan eylem olaysız sona erdi.

ADIYAMAN: ADIYAMANLI ÖĞRENCİLERDEN ENGELLİ ÇOCULARI ZİYARET

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Adıyaman Özel Merkez İlköğretim Okulu öğrencileri, Özel Yaşam Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki engelli çocukları ziyaret etti.
Adıyaman Özel Merkez İlköğretim Okulu'nda okuyan 30 öğrenci, Özel Yaşam Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gören 50 engelli çocuğu ziyaret etti. Engelli çocuklarla birlikte türküler okuyan öğrenciler, pasta ikramında da bulundu. Adıyaman Özel Merkez İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Enver Dolma, öğrencilerinin engelli çocuklarla aynı havayı solumaları ve onlarla yaşamayı öğrenmeleri için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.
Özel Yaşam Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Tekin Binzet ise, öğrencilerin engelli çocukları ziyaret etmelerinin anlamlı olduğunu belirterek, "Toplumumuzda engelli insanımızın oranı yüzde 12 olmasına rağmen toplumumuz engelli insanımıza yeterince değer vermiyor. Fakat bugün öğrencilerin engellileri unutmayarak ziyaret etmeleri biz yöneticileri ve engelli çocuklarımızı çok mutlu etti" dedi.

ANKARA: GÖRME ENGELLİLERDEN DUYGUSAL DEFİLE

Türkiye Körler Vakfı tarafından düzenlenen ve görme engelliler ile az görenlerin mankenlik yaptığı defile ayakta alkışlandı.
Türkiye Körler Vakfı tarafından düzenlenen 'Yüreğimizle Gördüğümüz Atatürk'ümüz' isimli konser ve defile bu akşam MEB Şura Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz da katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Türkiye Körler Vakfı Genel Başkanı Cenk Aktan, Az Görenler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kurmayı amaçladıklarını belirterek, bu etkinliğin gelirinin bu merkeze aktarılacağını ve eksik olan cihazların alımından sonra merkezin hizmete gireceğini söyledi. Aktan daha sonra Eryılmaz ve etkinlikte emeği geçenlere teşekkür belgesi verdi. Lions Kulüp Türk Sanat Musikisi Korosu'nun verdiği konserinin ardından görme engelliler, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan Atatürk kıyafetlerini sundu. İzleyenlere duygusal anlar da yaşatan defilede, görme engelli mankenlerin kendinden emin tavırları takdir topladı. Atatürk fotoğrafları ve özel müziklerle sunulan defilede mankenler, zaman zaman birbirlerine destek oldular. Sahnede yönünü kaybeden bir görme engelli mankenin yardımına ise görevliler yetişti. Atatürk'ün kıyafetlerini sunmaktan gurur duydukları yüzlerinden okunan görme engelli mankenler ayakta alkışlanırken, özellikle bir mankenin sunduğu 'Biz Herşeyi Sana Borçluyuz' yazan pelerinli kıyafet büyük ilgi gördü. İzleyenler de defilenin sonunda ayağa kalkarak 10. Yıl Marşı ile mankenlere eşlik etti.

ADANA: ADANA'DA ENGELLİLER GECESİ

Adana'da 3 Aralık Özürlüler Günü münasebetiyle, özürlüler için bir gece düzenlendi.
Ülkemizin her köşesinde çeşitli etkinliklerle geçirilen 3 Aralık Dünya Özürlüler günü dolayısıyla Adana'da da dün akşam Pink Organizasyon Salonu'nda bir program düzenlendi.
Gecede, bir açıklama yapan Adana Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Tulgay Hasar, Türkiye Büyük Millet meclisinde iki engelli milletvekili olmasına karşın engellilerle ilgili yasanın bir türlü çıkartılmamasına bir anlam veremediklerini kaydetti.
Bakan Hasar, " Sosyal devlet engellisine sahip çıkan devlettir, acınan değil, çalışan ve üreten olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Gecede yapılan konuşmaların ardından gecede engelli vatandaşlar ve aileleri doyasıya eğlendi.

SAKARYA: SAÜ'DEN ÖZÜRLÜLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenliyor. Etkinlikler çerçevesinde AFA Kültür Merkezi'nde 6 Aralık 2004 Pazartesi günü saat 15.00'da Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından Türk Halk Müziği konseri verilecek.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, insanların özürlü olmalarının çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, özürlülerin normal bir hayat sürmelerinin ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olabileceğini belirterek, "Gerek ilimizde gerekse ülkemizde özürlülere yönelik koruyucu ve topluma kazandırıcı somut adımların atılması hem vatandaşlık görevimiz hem de insan hakları evrensel beyannamesinin bir gereğidir" dedi. Sakarya Üniversitesi'nin büyüyen, büyürken de "toplumla el ele" sloganıyla yoluna devam eden bir üniversite olduğuna değinen Rektör Durman, engelli öğrenci ve vatandaşlarımız için öncelikli projeler geliştirmeye hazır olduklarını söyledi.

BİLECİK: BOZÜYÜK'TEN DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ'NE FARKLI BAKIŞ

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ayten Ünsal, Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla Bilecik'in Bozüyük İlçesi'nde verdiği konferansta, engellilere yönelik tutumun artık değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Halk Eğitim Merkezi salonunda Şehit Zafer İpek İlköğretim Okulu ve Mesleki Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen konferans büyük ilgi gördü. Yrd. Doç. Dr. Ayten Ünsal, her özürlüler gününde basma kalıp laflar edildiğini ve artık bu tutum ve davranışlara bir son verilmesi gerektiğini belirterek, "Şimdiye kadar özürlülüğe sebep olan faktörleri doğum öncesi, doğum anı, doğum sonrası olarak anlattık. Ve bunların ülkemiz için geçerliliklerini, ülkemizin coğrafi, ekonomik, sosyo-kültürel ve politik yapısına dayalı olarak açıklamaya çalıştık. Eğitim ihtiyacımızın karşılanma şekillerini bizim çocuğumuzla ya da kardeşimizle mi, yoksa ayrı mı olsun diye tartıştık. Başarılı olan özürlülerin başarılarını konuşarak hayretimizi ifade ettik" dedi. Dünya Özürlüler Günü'nün gayesinin, engelli insanlara yaşadıkları sıkıntıları tekrar anlattırmak olmadığını ifade eden Ünsal, "Artık bu tutumumuzu değiştirmeye karar vermemiz gerekiyor. Özürlülerle olumlu görüş alışverişini başlatalım. Duygularımızda samimi olalım. Unutmayın ki, her sağlıklı insan özürlü adayıdır" diye konuştu.

Öte yandan Bilecik Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan, Bozüyük Kaymakamı Dursun Balaban ve Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu'nun da dinlediği konferansın sonunda, özürlü çocuğu olan 2 anne yaşadıkları zorlukları ve çevreleri tarafından dışlanmalarını gözyaşları içinde anlattılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber