Vekile maaş+oturum başına prim dönemi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Ocak 2009 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM için hazırlanan yeni içtüzük taslağına göre Genel Kurul oturumlarına ve komisyonlara katılan milletvekillerine prim ödenecek, mazeretsiz katılmayanlara ise para cezası verilecek.

YENİDEN hazırlanan Meclis İçtüzüğü'nde yapılacak değişiklikle Meclis Genel Kurul oturumlarına ve komisyon çalışmalarına katılan milletvekilleri "prim" gibi para alırken, rapor, izin ve görevlendirme gibi mazeret bildirmeyerek Genel Kurul birleşimlerine ve komisyonlara katılmayan milletvekilleri ise para cezasını ödeyecek. Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın girişimi doğrultusunda Meclis'te grubu bulunan 4 partinin temsilcilerinden oluşan komisyonu yeni içtüzük çalışmalarını sürdürüyor. Akademisyenlerin de katkı yaptığı çalışmada, Meclis Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı'nda çalışan uzmanlar da yer alıyor. İngiliz, ABD ve Fransız modellerini inceleyen komisyon bunların içinden TBMM sistemine en uygun olanı seçecek.

KONUŞMA SÜRELERİ

KOMİSYON çalışmasında, İçtüzüğün anayasayla çelişen maddelerini de ayıklayarak gerekli düzenlemeleri yapıyor. Komisyon ve Genel Kurul'da tasarı ve tekliflerin görüşmelerinin daha seri hale gelmesi için içtüzükte konuşma sürelerinden başlayarak pek çok yeni düzenleme getirilmesi de planlanlanıyor.

MESAİ 14.00-20.00 OLACAK

MECLİS Genel Kurulu, İçtüzük gereği Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 15.00-19.00 saatleri arasında çalışıyor. İçtüzük'te yapılacak değişikliğin ardından Meclis'in çalışma saatleri 14.00-20.00 olarak değiştirilecek. Ayrıca Meclis içtüzüğünde var olan ancak uygulanmayan "Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam 45 birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının üç aylığı kesilir" hükmünün de aktif hale getirilmesi planlanıyor.

OTURUM BAŞINA PARA

YİNE bazı ülkelerde uygulanan sistemde olduğu gibi Genel Kurul ile komisyon çalışmalarına katılan milletvekillerine "oturum başına prim" ödemesi uygulamasını da komisyon masaya yatırdı. Partilerden olumlu görüş gelmesi halinde bu yönde bir değişikliğe gidilmesi de planlanıyor. NEVİN BİLGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber