AKP'nin, adaylığını veto planı iddialarına Aytaç Durak'tan tepki

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Ocak 2009 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bünyamin YIL/ADANA,

AKP'den istifa edip, 5'nci kez seçilmek amacıyla MHP'den aday olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, eski partisinin adaylığını veto ettirme planı içinde olduğu iddialarına, ?Diyorlar ki, ?Aday olma, başka yerden de aday olma' Demokrasi bu mu? Halkın iradesinin önüne birileri bariyer mi kurmak istiyor?? diye tepki gösterdi.

Aytaç Durak, 2004 yerel seçimleri öncesinde CHP'den aday adayı olan, ancak aday gösterilmeyince SHP'den aday olan İzmir Konak Belediye Başkanı Ahmet Sarışın hakkında YSK'nın ?Bir partiden adaylık yoklamasına katılan, başka partiden aday olamaz' kararını AKP'nin emsal gösterip, Adana, Şanlıurfa ve Bursa'da mevcut belediye başkanlarını devre dışı bırakma planları yaptığı yönündeki iddialara tepki gösterdi.

AKP'ye yeniden adaylık konusunda resmi bir başvurusu olmadığını, temayül yoklamasından 3 gün önce de istifa ettiğini hatırlatan Aytaç Durak şunları söyledi:

?Yahu kardeşim, sen kendine karış. ?Benden aday olma diyorsan' başım üstüne. Sizin yolunuz ayrı, benim yolum ayrı. Güle güle. Ama niye başka yerden aday olmasına karışıyorlar ki? Demokraside halk iradesi önemli, hele hele yerel yönetimler halkın doğrudan doğruya ismen seçeceğinden fevkalade önemli. Türkiye'nin o olgunluğa erişmiş olması lazım. Erişti de. Göreceksiniz, bazı şahıslar, partilerinden çok daha önde halkın desteğiyle ipi göğüsleyeceklerdir. Bunu engellemek için halkın önüne, iradesine engel çıkartmaya kalkmasın sayın liderler.?


AKP'den istifa edip diğer partilere geçen başkanlara kötü haber


HALKA BIRAKSINLAR

?YSK'nın 2004 yılında verdiği karara emsal olabilecek şekilde hakkınızda bir belge çıkabilir mi? Medyaya yansımayan bir adaylık başvurunuz oldu mu?? sorusunu ise Durak şöyle cevapladı:

?Yarın ne getirir ben de bilemiyorum. Bir şeyler çıkar mı? Çıkar. Bildiğim kadarıyla benimle ilgili herhangi bir yerden aday olup, seçilmeme engel yok. Temayüle katılmadım, ama temayülde benim birinci sırada çıktığım da doğru. Vatandaş yazıyorsa, partililer yazıyorsa ismimi, ona da ?niye yazdınız' demiyorum tabiiyetiyle. Şunu arz etmek istiyorum; diyelim ki yasal birtakım engeller var. Bu yasalar eğer öyle ise, o yasaları değiştirmek lazım. Demokrasinin ruhundan bahsediyorum. Eğer siz yerelleşmeden yanaysanız, özellikle yerel idarelerin başına gelecek belediye başkanlarının önünü kimse kesmeye kalkmasın. Halka bıraksınlar o işi.?

?GÜCÜMÜ HALKTAN DEĞİL SİZDEN ALIYORUM DEMELİYMİŞİM'

AKP'ye yazılı başvurusu olmadığını, ancak Başbakan ile yüz yüze konuştuğunu anlatan Aytaç Durak şöyle devam etti:

?Sayın Başbakan ?Siz 5 sene evvel, bir dönem için partimizden aday olmak istediniz' demişti. Ben gerçekten hatırlamamıştım. Ama sözümü şöyle bağladım; ?Siz diyorsanız, demişimdir' dedim ve çıktım. Demişsem o zaman sayın Başbakan daha iyi bilecek, bilmesi de gerekir. Ben unutmuş olabilirim. O iddia ediyor ki; ?dedin' diyor. ?Demişsem demişimdir efendim' dedim. Çıktıktan sonra da ?herkes yoluna gitsin' dedim. Bir dönemse bir dönem. Benim makam odamda bir tabela var. 1 Mayıs 1984 Türkiye'de hiçbir belediye başkanının diyemediği sözü söylemişim. Seçildiğimin ayında ?Siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmayacağım' demişim. Siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmadığım sürece, halka eşit davrandığım sürece, en büyük gücü de buradan aldığımı Sayın Başbakan'a da arz ettim. Demek ki, ?halktan alıyorum' dememem lazımmış, ?sizden alıyorum' demem lazımmış belki. Bir yanlışlık olmuş olabilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber