Kasım ayında öğretmenlerden gelen sorular ve cevapları

Haber Giriş : 06 Aralık 2004 00:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki sorular 2004 Kasım ayı içinde [email protected] mailine gelmiştir. Gelen tüm sorular öğretmen bölüm sorumlusu Ahmet Kandemir tarafından cevaplanmıştır. Soru sormak isteyen ziyaretçiler soruları ve öğretmenler bölümündeki dosyaları inceledikten sonra [email protected] mailine soru gönderebilirler.


Soruyu soran: ozgur

Soru: Matematik öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Aralık döneminde askere gitmek istiyorum. Askerdeyken eş durumundan atama isteyebilir miyiz? Her kulaktan farklı sesler geliyor. ben bilir kişi olarak size sormak istedim. Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Çalışmalarınızda başarılar.

Cevap: 2003 yılı yer değiştirme kılavuzuna göre başvurabilirsiniz yeni kılavuzda da aynı şeyler yazacaktır muhtemelen

3. BAŞVURULAR
a) Başvurular, bu kılavuz ile birlikte verilecek olan optik okuyuculu Öğretmenlerin Yer Değiştirme Formu kullanılarak, Yer Değiştirme Suretiyle Atama Takviminde (EK-1) belirtilen süreler içinde öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu okul/kurum müdürlüklerine yapılacaktır. Bağımsız müdürlüğü bulunmayan ilköğretim okullarındaki öğretmenler ise başvurularını bağlı bulundukları il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapacaklardır.
b) İmzasız, vekalet olmadan başkası adına düzenlenmiş, gerçeğe aykırı bilgiler içeren formlar ile posta yoluyla ve kılavuz ile birlikte verilen form dışında bir belgeyle yapılan başvurular işleme alınmayacaktır.
c) İlgili mevzuatı çerçevesinde aylıksız izinli olanlardan aylıksız izin süreleri 30/9/2003 tarihinden önce dolacak olanlar, gerekli koşulları taşımaları kaydıyla kadrolarının bulunduğu okul/kurum müdürlüğüne kendileri ya da vekalet verdikleri kişiler aracılığıyla yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Muvazzaf askerlik görevini bu tarihten önce tamamlayacak olanlar da aynı kapsamda başvuruda bulunabileceklerdir.


Soruyu soran: cevahir

Soru: Ben öğretmenliğe 1986 yılında başladım. Kalkınmada öncelikli ilde görev yapmaktayım. 1990 yılı öncesinde göreve başladığım için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 maddesi 3 fıkrasından yararlanamayacağım şeklinde benim başvuruma cevap verildi. Verilen cevap doğrumudur? Yardımcı olursanız çok sevinirim saygılar.

Cevap : Size verilen cevap doğru değildir. Sebebi 150 seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinin,
1. Maddesinde "1.5.1990 tarihi itibariyle görev yapmakta oldukları yer kalkınmada 1'inci derecede öncelikli yöreler kapsamında olmayan ancak fıkrada öngörülen diğer şartları taşıyan personel görev yapmakta oldukları yer kalkınmada 1'inci derecede öncelikli yöreler kapsamına alındığı tarihten sonraki hizmetleri dikkate alınarak belirtilen hükümden yaralandırılacaktır."

1.5.1990 tarihinden sonraki hizmetlerinizin dikkate alınması gerekir bu tarihten önceki hizmetlerinize verilmez bu tarihten sonraki hizmetlerinize almanız gerekir.

Bu tarih bu işlemin uygulamaya başladığı tarihtir. Bu tarihten önce göreve başlayanlar bu haktan faydalanmaz diye bir şey olamaz. Bu konuda 150 seri nolu tebliği incelediğinizde konu gayet açıktır. Bu konuda adı geçen tarihten sonraki hizmetleri dikkate alınır demektedir. Bu tarihten önce göreve başlayanlar faydalanmaz diye bir hüküm bulunamaz zaten anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olur. (Not: 150 seri nolu tebliği için Arama bölümüne 150 yazıp, başlıklarda aramayı seçin)


Soruyu soran: mustafa

Soru: Ankara'da bir lisede müdür yardımcısıyım. İl dışında hizmet içi eğitim kursuna katıldım. Dönüşte o ayki ücretimden ek dersimin kesildiğini gördüm. Hizmet içi eğitime katılan idarecilerin ücreti kesilir mi? Acele cevabınızı bekliyorum. Uygulama yanlışsa ne yapmalıyım teşekkürler

Cevap: http://www.memurlar.net/haber/7705/
MADDE 21- Temel ve hazırlayıcı eğitim kursuna kursiyer olarak katılan aday öğretmenlere, bu sürelerde ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceği hakkında.
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkinEsasların değişik 21 inci maddesinin (c/2) bendinde; 18 inci maddede belirtilen haller dışında, her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenlerin, bir yılda 6 ayı geçmemek üzere bu görevleri süresince aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacakları hükme bağlanmıştır.
Bakanlığımızın 16/6/1999 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.03.1491/4872 (1999/50) sayılı Genelgesinde de belirtildiği gibi bu hükümle; hizmet içi eğitim, kurs ve seminerlere kursiyer olarak katılmak üzere görevlendirilenlerin, bu görevlendirme nedeniyle herhangi bir mağduriyetlerine neden olunmaması bakımından varsa, görevlendirildikleri tarihte kadrolarının bulunduğu okul veya kurumda aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmaları amaçlanmıştır. Yoksa bu görevlerine bağlı olarak ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılmaları söz konusu edilmemiştir.
Bu çerçevede, temel ve hazırlayıcı eğitim kursuna kursiyer olarak katılan aday öğretmenlerin, söz konusu kurslarda görevlendirildikleri tarihte üzerlerinde ek ders görevi bulunması halinde, fiilen yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın kursa devam ettikleri süre içerisinde bu görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekmekte olup, katıldıklara kursa bağlı olarak ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır.

MADDE 21- Resmi ve idari tatil günlerinde hizmet içi eğitim kursuna kursiyer olarak katılan öğretmenlere, kadrolarının bulunduğu okulda üzerlerinde bulunan ek ders görevlerini yapmış sayılarak ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceği hakkında.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 21 inci maddesinin (c/2) bendinde; 18 inci maddede belirtilen haller dışında, her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenlerin, bir yılda 6 ayı geçmemek üzere bu görevleri süresince aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacakları hükme bağlanmıştır. Bakanlığımızın 16/06/1999 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.03.1491/4872 (1999/50) sayılı Genelgesinde de belirtildiği gibi bu hükümle; hizmet içi eğitim, kurs ve seminerlere kursiyer olarak katılmak üzere görevlendirilenlerin, bu görevlendirme nedeniyle herhangi bir mağduriyetlerine neden olunmaması bakımından varsa, görevlendirildikleri tarihte kadrolarının bulunduğu okul veya kurumda aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmaları amaçlanmıştır. Yoksa, bu görevlerine bağlı olarak ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılmaları söz konusu edilmemiştir.
Bu çerçevede resmi ve idari tatil günlerinde yapmış sayılacakları herhangi bir ders görevleri bulunmayan ilgililerin, bu süreler için ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün değildir.
Bu çerçevede ödeme yapmazlarsa Mahkemeye gitmeniz gerekir.


Soruyu soran: basar

Soru: İyi günler ben teknik öğretmenim(bilgisayar). Bulunduğum okulda bazı bilgisayar dersleri elektrik öğretmenine verildi. Böyle bir durum var. Bu bir haksızlık mı müdürün böyle bir tasarruf hakkı varmı? Ben hakkımı nasıl alabilirim? Müdür herhengi bir neden söylemedi ben istedim oldu yani...Bir çeşit krallık var... Bulunduğum yerdeki milli eğitim konunun üzerine gitmedi.yardımcı olursanız memnun olurum

Cevap:
MADDE 6- Elektrik branşında olup, branşında herhangi bir ders görevi bulunmayan ve bilgisayar formatör öğretmeni olarak yetiştirilmiş bulunan bir öğretmenin, Bilgisayar dersini okutmak üzere ek ders ücreti karşılığı görevlendirilip görevlendirilemeyeceği hakkında.

http://www.memurlar.net/haber/7706/
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 6 ncı maddesinde; kapsama dahil okul ve kurumlarda görevli genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate, atölye ve laboratuvar öğretmenlerine ise 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate kadar branşlarında ek ders görevi verilebileceği, ancak, branşlarında ek ders görevi verilmeyen veya kısmen verilebilenlere ihtiyaç halinde istekleri üzerine branşları dışında da ek ders görevi verilebileceği hükme bağlanmıştır.
Bu hüküm çerçevesinde söz konusu öğretmenin; branşında öğretmen ihtiyacı bulunmaması, görevlendirileceği alanda o dersi okutacak ilgili branş öğretmeninin bulunmaması ve görevlendirileceği alanda yeterli olması koşuluyla isteği üzerine branşı dışındaki Bilgisayar dersini, okuttuğu dersin branş öğretmeninin zorunlu ve isteğe bağlı olarak haftada okutabileceği ek ders saati miktarını geçmemek üzere ek ders ücreti karşılığında okutması mümkün bulunmaktadır.

Talim terbiye kurulu kararı 119 sayılı kararı için tıklayın.

Eğer sizin girmeniz gereken derslere elektrikçi öğretmeni girdiriyorsa bu hatalıdır. Öncelikle sizin girebileceğiniz kadar derslere girmeniz buda 40 saattir bu saatten artan ders varsa elektrikçi öğretmenine verebilir.


Soruyu soran: plazma

Soru: Mersin nihal erdem ticaret meslek lisesi bilgisayar öğretmeni veysel pekel'im. Haftada 16 saat bilgisayar dersi+12 saat koordinatörlük olmak üzere toplam 28 saat ders yüküm var. Bilgisayar öğretmeni olduğum için 7'ye 1 saat ders dışı hazırlık ücreti alamam gerekiyor. Benim hesabımca bu 28/7=4 olmalı. Fakat okul idaresi 16/7=2 ve 12/7=1 olmak üzere toplam 3 saat ders dışı hazırlıkla ücretlendirme yapıyor. Girdiğim tüm dersler ticaret meslek lisiesine ait derslerdir. ders dışı hazırlık ücretinin hesaplanması hususunda bilgilendirilmem için; arz ederim.

Cevap:
Bu konuda idare açık hata yapmaktadır.
MADDE 11- İşletmelerde meslek eğitimi görevini yürüten öğretmenlerin ders dışı hazırlık ve planlama görevi ücretinin hesabında, işletmelerde meslek eğitimi için öngörülen ek ders saatlerinin de dikkate alınıp alınamayacağı hakkında. http://www.memurlar.net/haber/7705/

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 15 inci maddesinde; işletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin; öğrenci, çırak ve aday çırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları görevlerin ek ders görevi sayılacağı hükme bağlanmıştır.
u nedenle, öğretmenlere aylık ve ücret karşılığı okuttukları ders saati toplamına göre ödenen ders dışı hazırlık ve planlama görevi ücretinin hesabında, ek ders görevinden sayılan söz konusu sürelerinin de dikkate alınması gerekmektedir.
Bu nedenle ddh ödemesinin parça parça hesaplanarak değil de toplam ders yükü üzerinden ödenmesi gerekir.

Ayrıca

GENELGE
2002/ 79

4. İlgi (b) Esasların 15 inci maddesinde "İşletmelerde Meslek Eğitimi" yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin Öğrenci çırak ve aday çırakların iş yerindeki uygulamalı eğitimim izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin işyerindeki işleyişini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları görevlerin ek ders görevinden sayılacağı ve öğretmenlere bu sürenin ek ders saatleri içinde verileceği hükme başlanmıştır.

Bu hüküm uyarınca mesleki ve teknik öğretim kurumlarında ilgili meslek alanındaki öğretmen norm kadrosunun belirlemesine esas alınan haftalık ders yüküne; o okul veya kurumda
"işletmelerde Meslek Eğitimi" adıyla gösterilen derslerin de eklenmesi gerekmektedir.


Soruyu soran: suleyman

Soru: sayın memurlar net yetkilileri
ben 19/10/2000 tarihinde ilk atama olarak ığdır'a öğretmen olarak atandım. biyolog olduğumdan 8/1 den göreve başladım 21/03/2002 ve 21/11/2002 tarihleri arasında askerliğimi yaptım. 2004 mayıs döneminde isteğe bağlı yer değiştirmelerde tayin istedim. 30/06/2004 tarihinde urfa da yeni görev yerimde göreve başladım. şu an kadro derecem: 7/2 dir. zorunlu hizmet bölgelerinde 2 yılda bir derece alındığı halde benim dört yılım bitti ve 6/1 olmam gerek diye düşünüyorum. kadro terfilerim aşağıda belirtilmiştir.

Kadro Kaydı Listesi
Kadro Tarihi /Veriliş Nedeni /Kadro Der. /Aylık Der./ Aylık Kad./ Onay Tarihi /Onay Sayısı

19/10/2000 İlk Atama 8 8 1 19/10/2000 1

19/10/2001 Stajyerliğin kaldırılması 8 8 2 19/10/2001 0

22/11/2002 83.Madde Görev içinde askerlik 8 8 3 22/11/2002 0

19/06/2003 418 sayılı kanun (zorunlu hizmet) 7 7 1 19/06/2003 0

19/10/2003 Kademe terfi 7 7 2 19/10/2003 0

Cevap: 19/10/2000 tarihinde başlamışsınız eğer rapor falan almışsanız ve stajyerlik süreleri de buna dahil edilmez 19/10/2003 de bir derece değil kademe alırsınız ayrıca 19/10/2003 den itibarende19/10/2005 dede bir kademe alırsınız yapılan işlemler doğrudur.


Soruyu soran: eren

Soru: Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitimi Bölümü Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği Anabilim Dalından mezun oldum ve bakanlık atamam turizm olduğu halde bulunduğum diyarbakır ilinde bilgisayar öğretmeni olarak bir ilköğretim okuluna atamam yapıldı. Sadece bir konuda bilginize ihtiyacım var ilköğretim okullarında bilgisayar öğretmenliği yapanların GENELBİLGİ DERSİ ÖĞRETMENİ OLARAK MI YOKSA ATÖLYE VE LABORATUAR ÖĞRETMENİ OLARAK MI EKDERS ALACAĞINI MERAK EDİYORUM bu arada okulumda üçtane Bilgi Teknoloji sınıfı var ve ben ders işlerken buralardan yararlamıyorum bu duruma bir açıklık getirirseniz sevinirim tabiii bunu açıklayan bir mevzuat maddeside varsa numarasını gönderirseniz iyi olur teşekkürler

Cevap: Böyle bir madde yok bu konuda geniş bir dosya hazırladık. Dosya için şu linke http://www.memurlar.net/haber/12505/ bakınız.


Soruyu soran: yavuz

Soru: Merhaba, ben Yavuz KÖŞ. Sivas - Gürün'de öğretmenim. İlçemizde ekders ödemeleri ayın 7-8-9'unu buluyor. Bunun kanuni bir dayanağı var mı? Yoksa uygulama keyfi mi? Bu konudan ilçedeki bütün öğretmenler şikayetçi. Diğer şehirlerde çalışan arkadaşlarımıza sorduğumuzda ders ücretini bizden önce aldıklarını öğreniyoruz.
Öğrenmek istediğim şu:ders ücretinin ayın kaçında ödenmesi gerektiğine dair bir kanun vs var mı?
Şimdiden teşekkürler.

Cevap: her ayın son günü ödenmesi gerek o yüzden ayın son gününden önce yapılıp bankalara veriliyor ama okul müdürlerin bankalarla gizli anlaşmaları oluyor geç ödemenin sebebi bunlar tabi yasal değil


Soruyu soran: erkek

Soru: Değerli site çalışanarı,
öncelikle soru ve sorunlarımızın çözümü konusundaki göstermiş olduğunuz çabadan dolayı teşekkür ederim.
Ben Anadolu Teknik-Teknik Lise ve Endüstri Meslek lisesinde Anadolu kadrosunda rehber öğretme olarak görev yapıyorum. Okullumuzda 'Tam Gün Tam yıl ' uygulaması yapılmaktadır. Teknik öğretmenlerle diğer Genel kültür dersi öğretmenleri bu uygulamadan faydalanarak hafta sonları ve mesai saatleri dışında haftada 10 saat daha ek ders ücreti almaktadırlar.Okul idarecilerine rehber öğretmeninde görevlendirilmesinin mümkün olup olmadığını sorduğumda olumsuz yanıt almaktayım.Ek ders ücretleri yönetmenliğini incelediğimde bu konuya açıklık getirilmediğini gördüm.Sizlerden ricam bu konuya açıklık getirmeniz; varsa okul yöneticilerine gösterebileceğim belgeler konusunda
bana bilgi vermenizdir.
Saygılarımla....

Cevap: rehberlik öğretmeni nin yüz yüze eğitimde ne yapacağı merak konusu çok merak ettim yönetmelik bizzat derse girilmesi gerektiğini söylüyor. Bu derslerde kültürcülerde görevlendirilemez. Görevlendirilmeniz smz konusu degil


Soruyu soran: handan

Soru: Merhaba: Ben eş durumu özür grubundan bu sene Ankara-Haymana'ya atandım.Branşım sınıf öğretmenliği.Atandığım yerde kadro fazlası olduğum için farklı bir köye matematik öğretmeni olarak görevlendirildim.Daha sonra okullarımıza norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerinin özel eğitim öğretmenliği'ne başvurabileceği ile ilgili resmi yazı geldi.Başvurumu yaptım 3haftalık kurs sonucunda görevlendirme yapılacaktı.Başvurum kabul edildi ve valilikten olurum çıktı.Ancak ilçe milli eğitim müdürümüz bizi göndermiyor. Gerekçe olarakta bize ihtiyaç olduğunu söylüyor.Kadro fazlası öğretmene ihtiyaç varsa kadrolu öğretmenler nerede?Ayrıca bana ihtiyaç varsa ben neden sınıf öğretmeni olarak görev yapamıyorum.Diğer tüm ilçelerden görevlendirilen öğretmenler kurslarına başladılar.Sadece biz başlayamıyoruz.Cevaben ilçe milli eğitim müdürümüz,il milli eğitim müdürü ile görüştüğünü ve sadece bizim hakkımızın iptal edildiğini söylüyor.Ben bu hakkımın kaybolmasını istemiyorum çünkü bana ihtiyaç varsa diğre ilçelerdeki öğretmenlere ihtiyaç yok mu? Lütfen bana bir yol gösterin. Handan İnan
Öğretmen

Cevap: mahkemeler başka yol yok valilik makamı ile görüşmeyi deneyin


Soruyu soran: cankara

Soru: Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunuyum. Yani Teknik öğretmenim. Göreve ilk olarak bir endüstri meslek lisesinde başladım. Burada maaşım beraber göreve başladığımız arkadaşlardan fazlaydı. Ancak şimdi başka bir okulda görev yapıyorum ve maaşım düştü.

Söylenilene göre ben Teknik okullarda görev yaptığım zaman maaşım teknik öğretmenlerle aynı oluyormuş. Diğer okullarda maaşım düşüyormuş. Teknik öğretmenlik kazanılmış bir hak değil mi? Maaşımın düşmesi normal mi? beni aydınlatırsanız sevinirim.

Cevap:Nnormal değil atama kararnamenize ve maaş nakil il muhaberenize göre maşınızın aynı olması gerekir ayrıca hangi okul atandız? meslek lisesi haricinde veya benzeri haricinde bir okul dışında başka okula atanamazsınız.


Soruyu soran: emrullah

Soru: ilk olarak bu site için sizlere teşekkür ederim. Benim sizlere sorum: ben GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİYEL SANATLAR EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ MEZUNUYUM. Benim atamam olduktan sonra gelen kararnamem 9-1 olarak geldi.Ancak bende YÖK. tarafından verilen Teknik Öğretmen olur ünvanı mevcuttur.
Ben bu belge ile başvurdum derece kadememin 8-1'e düşmesi için ancak bana gelen cevap yazısında bunun geçerli olmadığı yazılıydı. Bana yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

Cevap için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber