Geçici bilgisayar öğretici alımında haksızlığa uğrayan aday site açtı

Haber Giriş : 06 Aralık 2004 00:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce sitemizde de yer aldığı üzere Milli eğitim Bakanlığı 2004 yılı içerisinde 4000 Bilgisayar öğreticisi alma yetkisini Bakanlar Kurulundan almış, bu çerçevede Sivas iline 35 bilgisayar öğreticisi kontenjanı ayrılmıştır.

Bilgisayar Öğreticisi alımına ilişkin esaslarda, alımın nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Buna göre ilandan sonra kontenjanlara başvurunun fazla olması halinde öncelik sıralaması getirilmiştir.

Ancak, Sivas İl Milli eğitim Müdürlüğünün bu şartlara riyaet etmediği belirtilmektedir. Bu konuya ilişkin olarak bakanlığın talimatına uymayan ve lisans mezunu olarak kendisi ve arkadaşları dururken ön lisans mezunlarının atandığını iddia eden bir aday bu iddialarını sanal aleme taşımıştır.

Adayın sanal alemde oluşturduğu sayfa için tıklayın.

Sayfanın aşırı ziyaretçi yükünden dolayı açılmayacağını düşünülerek tüm veriler aşağıya kopyalanmıştır.


1) Milli Eğitim Müdürlüğünün 10-11-2004 tarihinde yapmış olduğu geçici süreli Bilgisayar Öğreticiliği alımı ile ilgili kurada genelgeye aykırı hareket edilmiştir.Sonuç itibariyle "Elektronik Mühendisliği" bölümü mezunu olduğum halde geçici süreli Bilgisayar Öğreticiliği kadrosuna yerleştirilemedim.Bakanlığın bu konuyla ilgili yayınladığı genelgede lisans mezunlarına öncelik tanınması belirtildiği halde ön lisans mezunları bu kadrolara yerleştirilmiştir.Kura çekimi esnasında yetkilileri uyarmama rağmen; kura çekiminden 1 gün sonra Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe ile itirazda bulunmama rağmen, konuyu İl Milli Eğitim Müdürümüz'e bizzat aktarmama rağmen bir sonuç elde edememiş durumdayım. Ayrıca konuyu aşağıda yazmış olduğum dilekçe (okumak için tıklayınız) ile Sivas Valiliği'ne de intikal ettirmiş durumdayım.

Lisans mezunlarına öncelik tanınmasını gerektiren genelgenin ilgili maddesi (Diğer maddeler için tıklayınız)

10) Belirlenen kontenjandan fazla başvuru olması durumunda görevlendirilecekler, daha önce İngilizce ve Bilgisayar Öğretmenliği görevi yapmış olanlara öncelik verilmesi şartıyla aşağıdaki öncelik sırasına göre
belirlenecektir.

Yüksek öğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olanlardan;
1- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/l bendinin (a ve b) alt bentlerinde yer alan programlardan mezun olanlar,
2- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/l bendinin (c ve d) alt bentlerinde yer alan diğer programlardan mezun olanlar,
3- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/2'nci bendi (Kuzey
Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki üniversiteler dahil) ile 3'üncü bendinde yer alan programlardan
mezun olup Kararda belirtilen sınavlardan herhangi birisinden başarılı olanlar,
4- Bilgisayar öğreticileri bakımından bilgisayar alanına yönelik lisans mezunu olanlar,
5- Bilgisayar alanında ön lisans düzeyinde mezun olanlar,
6- Öğrenimleri kararda yer almak kaydıyla emekliler.


2) 10-11-2004 tarihinde kura çekimi esnasında biz adaylara yapılan sözlü açıklama sırasında Bilgisayar Öğreticiliği için 33 adayın başvurduğu ve 17 kişi alınacağı belirtilmiştir.Aynı gün yerel televizyon kanallarında kura çekimi ile ilgili yayınlanan haberde (*) 20 adet Bilgisayar Öğreticisi alınacağı belirtilmiştir.Biz adaylara yapılan açıklama ile basın mensuplarına verilen rakam arasında fark bulunmaktadır.

*10-11-2004 tarihli Sipas TV ve SRT ana haber bültenleri.

3) Milli Eğitim Bakanlığı A.P.K. daire başkanlığının 2003-2004 yılı için açıkladığı rakamlara göre Türkiye geneli için "Bilgisayar Öğretmeni" açığı 7584 adettir.Milli Eğitim Bakanlığı bu açığı kapatmak için geçici süreli Bilgisayar Öğreticisi alımı gerçekleştirmiş ve Türkiye geneli için 4000 adet kadro tahsis etmiştir.4000 adetlik bu kadronun 35 adedi Sivas iline verilmiştir.Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise bu kadronun 17 adedini kullanma kararı almış 18 adedini ise kullanmamıştır.Bakanlığın tahsis ettiği kadronun kullanılmamasından hareket ederek şu sonuca varabiliriz : "Sivas ili sınırları içinde şu an itibariyle bütün Bilgisayar Dersleri dolu geçmektedir."

Bu tezin karşısında matematiksel gerçeklerden hareket ederek bir anti-tez üretebilmek mümkündür.Türkiye geneli Bilgisayar öğretmeni açığı 7584, bakanlığın tahsis ettiği geçici kadro sayısı ise 4000'dir.Sivas iline tahsis edilen kadro 35 ise Sivas ili için Bilgisayar Öğretmeni açığını şu formülle yaklaşık olarak söyleyebiliriz.((35x7584)/4000)=66 .Matematiksel olarak hesaplayabileceğimiz bu değer ile Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğünün uygulaması tamamen bir tezat oluşturmaktadır.Tahmini değer ile uygulamadaki rakam arasında büyük bir sapma mevcuttur.Bu konu ile ilgili bilgi edinme yasası kapsamında Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sivas.meb.gov.tr adresli web sayfasında bulunan bilgi edinme formu aracılığı ile gerekli bilgileri istemiş durumdayım.Bilgi edinme isteğim cevaplandırıldığı takdirde tahmini değer yerine gerçek değeri kullanmam mümkün olacaktır.

*Konu ile ilgili önemli not : Milli Eğitim Bakanlığı okullarda Bilgisayar derslerinin boş geçmemesi amacıyla Kadrolu Bilgisayar Öğretmenleri haricinde sözleşmeli Bilgisayar Öğreticiliği ve ek ders ücreti karşılığı Ücretli Bilgisayar Öğreticiliği olmak üzere iki farklı şekilde görevlendirme yapmaktadır. Bakanlığın ilgili genelgesinde öncelikle Bilgisayar Öğreticiliği için başvuran adaylara görev verilmesi gerektiği belirtilmiştir.Buradan şu sonucu çıkarmak mümkündür: Herhangi bir ilde Bilgisayar Öğreticiliği için başvuran adaylara görev verilmeden; Milli Eğitim Müdürlüklerince, ek ders karşılığı Ücretli Bilgisayar Öğreticisi alımı yapmak bakanlığın ilgili genelgesine aykırıdır.Genelgenin ilgili maddesi için tıklayınız (Madde 13)


Bu site kamuoyunu bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır.Konunun muhatapları istedikleri an açıklama yapmak ve kamuoyunu aydınlatmak için bu siteyi kullanabilirler.Milli eğitim yetkililerinin konu ile ilgili açıklamalarını bu siteden yayınlamayı taahhüt ediyorum.Ayrıca Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğünün konu ile ilgili açıklamalarını kendi web sayfalarından yapma ihtimaline karşın sivas.meb.gov.tr linkini sayfama ekliyorum

Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü Web Sayfası : sivas.meb.gov.tr


22.11.2004 tarihinde Sivas Valiliği'ne yazdığım dilekçe

VALİLİK MAKAMI'NA
SİVAS

10-11-2004 tarihinde Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Bilgisayar öğreticiliği alımı için yapılan kurada Milli eğitim bakanlığının ilgili genelgesine aykırı hareket edilmiştir.

Milli eğitim müdürlüğüne 11-11-2004 tarihinde 379-43248 kayıt numarası ile yazdığım dilekçede de belirttiğim gibi olay şu şekilde gerçekleşmiştir.

"Sivas ili için 17 kişilik Bilgisayar öğreticisi ihtiyacı olduğu ve 33 kişilik başvuru yapıldığı belirtilmiştir.17 kişilik bu kontenjandan 9 tanesi genelge gereği geçmiş yıllarda görev yapanlara tahsis edilmiştir.Yani bu 9 aday dolu ve boş kadro şeklinde ikiye ayrılan kaplardan dolu olan kısımdan kuralarını çekmiştir.Daha sonra lisans mezunu olan ve o gün çekilişe katılan 5 adayın da dolu kaptan kuralarını çekmesi gerekirken dolu ve boş kadroların bulunduğu kaplar karıştırılmış,lisans ve ön lisans mezunları bu şekilde kuraya tabi tutulmuştur.Kura çekimi esnasında görevlileri yanlış yaptıkları hususunda uyarmama rağmen uyarım dikkate alınmamış,biz lisans mezunlarına öncelik tanınması gerekirken bu öncelik tanınmamıştır.Genelgenin ilgili bölümü ekte mevcuttur."

11-11-2004 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğüne vermiş olduğum bu dilekçeye Sivas Valiliğinin dilekçe hakkı ile ilgili genelgesinde de belirtildiği üzere en kısa zamanda cevap verilmesi gerekirken bugün 22-11-2004 tarihi itibariyle dilekçeme cevap alamamış durumdayım.Dilekçe hakkı ile ilgili genelgede dilekçelere 30 gün içerisinde cevap yazılması mecburiyeti belirtilmiştir.Fakat içinde bulunduğumuz durum itibariyle biz lisans mezunlarının mağduriyeti her geçen gün artmaktadır.Bir başka husus ise ön lisans mezunu arkadaşlarımızın, yapılan yanlışlıktan dolayı kuranın yeniden çekilmesi halinde maddi ve manevi açıdan zarara uğrayacakları gerçeğidir.

Mağduriyetlerin minimuma indirilmesi için konunun Sivas Valiliği'nce incelenmesini ve sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını istiyorum.Gereğinin yapılmasını arz ederim


GEÇİCİ SÜRELİ İNGİLİZCE DİL ÖĞRETİCİSİ VE BİLGİSAYAR ÖĞRETİCİSİ
ÇALIŞTIRILMASINDA GENEL OLARAK YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER

A) GENEL AÇIKLAMALAR

Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyacının karşılanması amacıyla 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi uyarınca geçici süreli İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi çalıştırılması 2004/ 7891 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygun görülmüştür.

1/10/2004 tarih ve 25600 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Karar uyarınca;

1) 2004-2005 öğretim yılında Türkiye genelinde 5.000 İngilizce Dil Öğreticisi, 4.000 Bilgisayar Öğreticisi çalıştırılabilecektir.

2) Bu kapsamda illerin İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyaç derecesi ve olabilecek potansiyel talep durumu dikkate alınarak her il için kontenjan ayrılmıştır. Bu kontenjan, genelge ekinde belirtilmiştir.

3) Ayrılan kontenjanın sayısal ve nitelik olarak en uygun biçimde kullanılmasından okul, ilçe ve il yönetimleri müteselsilen sorumlu olacaklardır. Bu nedenle, hak ve yükümlülükler bakımından kararda ve sözleşme metninde belirtilen şartlara uygunluk aranacaktır.

4) Hizmet sözleşmeleri, Maliye Bakanlığınca 2004-2005 öğretim yılı için vize edilmiş sözleşme örneği kullanılarak yapılacaktır.

5) Eğitim ve öğretimin olumsuz etkilenmemesi, ücret ödemelerinde aksamaya neden olunmaması bakımından İngilizce Dil Öğreticiliği ve Bilgisayar öğreticiliği için ilân, başvuru, sözleşme imzalanma, görev yeri belirleme gibi her türlü iş ve işlemler gecikmeye meydan verilmeden gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda, ihtiyaç ve ayrılan kontenjan dahilinde sözleşmeler 30 Kasım 2004 tarihine kadar tamamlanacaktır. Ancak ihtiyaç duyulduğunda kontenjan çerçevesinde 30/4/2005 tarihine kadar sözleşme yapılabilecektir.

6) Görevlendirilenlerin ücretleri; görevlendirildikleri okul veya kurumun bağlı bulunduğu Genel Müdürlüğün kurumsal, fonksiyonel, finansal ve 01.4.1.04 kısmi zamanlı çalışanların ücretleri ekonomik kodundan ödenecek, sosyal güvenlik mevzuatına göre kişi kesintileri (02.4.2.01 ekonomik kodu) ile gelir ve damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacaktır.

7) Bu yıl daha önceki yıllardan farklı olarak İngilizce Dil öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi kontenjanı okul ve kurumların bağlı bulunduğu genel müdürlükler bazında belirlenmiştir. Bu bakımdan ücret ödemelerinde
herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için görevlendirme yapılırken bu sayıların aşılmamasına dikkat edilecektir.

8) İngilizce Dil öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticileri işçi sayılmayan geçici personel statüsünde olduklarından 1475 sayılı İş Kanunu ile herhangi bir şekilde ilişkilendirilmeyecektir. Ancak, sosyal güvenlikleri bakımından 506 sayılı Kanuna tabi olacaklardır.

9) İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerine haftada 5 saatten az ve 20 saatten fazla ders görevi verilemeyeceği dikkate alınarak bunlardan en üst düzeyde yararlanabilmesi için ücretleri aynı saymanlıkça ödenen birden fazla okulda görevlendirilebileceklerdir. Ancak ücretleri en fazla ders görevinin bulunduğu ya da milli eğitim müdürlüğünce uygun görülecek bu okullardan birinden ödenecektir.

10) Belirlenen kontenjandan fazla başvuru olması durumunda görevlendirilecekler, daha önce İngilizce ve Bilgisayar Öğretmenliği görevi yapmış olanlara öncelik verilmesi şartıyla aşağıdaki öncelik sırasına göre
belirlenecektir.

Yüksek öğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olanlardan;
1- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/l bendinin (a ve b) alt bentlerinde yer alan programlardan mezun olanlar,
2- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/l bendinin (c ve d) alt bentlerinde yer alan diğer programlardan mezun olanlar,
3- İngilizce Dil Öğreticileri bakımından söz konusu Kararın 2 nci maddesinin A/2'nci bendi (Kuzey
Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki üniversiteler dahil) ile 3'üncü bendinde yer alan programlardan
mezun olup Kararda belirtilen sınavlardan herhangi birisinden başarılı olanlar,
4- Bilgisayar öğreticileri bakımından bilgisayar alanına yönelik lisans mezun olanlar,
5- Bilgisayar alanında ön lisans düzeyinde mezun olanlar,
6- Öğrenimleri kararda yer almak kaydıyla emekliler.

11) İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar öğreticisi olarak görev yapmak üzere başvuruda bulunanlardan görevlendirileceklerin seçimi; yukarıda sıralanan öncelikler çerçevesinde il milli eğitim müdürlüklerince yapılabileceği gibi, ilçe milli eğitim müdürlüklerince de yapılabilecektir.

12) Yukarıda maddeler halinde sıralanan öğrenim veya diğer koşulları aynı olanlardan öncelik sırasının uygulanmasıyla da görevlendirileceklerin seçilememesi durumunda adaylar huzurunda yapılacak kur'a yoluna
başvurulacaktır.

13) İngilizce ve Bilgisayar öğretmeni ihtiyacı olan okullarda öncelikle bu Kararda belirlenen şartları taşıyanlar arasından sözleşmeli personel görevlendirilecek, kontenjan yetersizliği veya başvurunun yetersiz olması durumunda ilgili mevzuatına göre ek ders ücreti karşılığı görevlendirme cihetine gidilecektir.

14) Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında yer verilmeyen Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ve Belge Yönetimi gibi doğrudan bilgisayar alanına yönelik olmayan programlardan veya kararda yer verilmeyen programlardan mezun olanlar ile herhangi bir yüksek öğretim programı mezunu olup İngilizce alanında katıldığı kurslardan başarı belgesi bulunanlar ile bu kapsamda görevlendirilmeyeceklerdir.

Genelgenin tam metnini görmek için tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber