PTT'nin A.Ş.'ye nönüştürülmesine tepkiler

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2009 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ali Erdoğan, PTT'nin anonim şirkete dönüştürülmesine sendika olarak karşı çıkacaklarını belirterek, "Çalışanlar olarak bizim bu tasarıya bu şekliyle 'evet' dememiz mümkün değildir, tasarının bu haliyle Meclis'e gelip yasalaşmaması için her türlü mücadeleyi yapacak, çalışanların haklarını koruyacağız" dedi.

PTT'nin anonim şirket haline dönüştürülmesiyle ilgili tasarı hakkında değerlendirmelerde bulunan Ali Erdoğan, tasarı hakkında henüz tam olarak bilgi sahibi olmadıklarını, ancak bahsedilen şartlarda tasarının PTT'nin özelleştirilmesinin ilk adımı olacağını söyledi. Erdoğan, "Bu tasarı PTT'nin özelleştirilmesinin ilk adımıdır. Bu tasarı yasalaştığı takdirde ilerleyen dönemde PTT A.Ş.'nin tümüyle özelleştirilmesi gündeme gelecektir. Birlik Haber-Sen olarak, çalışanların haklarından taviz vermemiz, PTT'nin

özelleştirilmesine 'evet' dememiz asla mümkün değildir. Sendika olarak tasarının bu haliyle Meclis'e gelmesi durumunda tasarıya karşı çıkarak, yasalaşmaması için her türlü mücadeleyi vereceğiz" şeklinde konuştu.

Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda PTT'nin bir kamu iktisadi teşebbüsü olmaktan çıkarılacağına ve kamu iktisadi teşebbüslerinin sahip olduğu imtiyazlardan yoksun olacağını ifade eden Erdoğan, PTT çalışanlarının işini, iş güvencesini ve haklarını yitirme tehdidiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.

Tasarıda, PTT işyerlerindeki mevcut çalışanlara ne olacağının belirsiz olduğuna dikkat çeken Erdoğan, PTT A.Ş ile sözleşme imzalayacak olan özel ya da gerçek kişilerin, mevcut kamu personeli ile çalışmasının mümkün olmadığını, PTT bünyesindeki işyerlerinde çalışanların büyük ihtimalle ana gövdeye kaydırılarak, ya da havuzda toplanarak başka kamu kurumlarına transfer edileceğini dile getirdi.

İlerleyen süreçte PTT'nin A.Ş olmasından itibaren personel istihdamının İş Yasası uyarınca düzenleneceğini kaydeden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Böylece 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışan personel kalmayacak, mevcut kadrolar boşaldığı takdirde iptal edilecek ve PTT A.Ş.'ye yeni personel alımları İş Yasası uyarınca yapılacaktır. Yani aşama aşama PTT A.Ş.'de hiç devlet memuru kalmayacak tüm personel İş Yasası uyarınca istihdam edilecektir. Bu, er ya da geç, PTT A.Ş.'nin tüm personelinin İş Kanunu uyarınca çalışan işçiler haline getirilmesi demektir. PTT'de çalışan mevcut devlet memurları İş Yasası'na personel statüsüne

geçmek istedikleri takdirde, emeklilik ve ilgili hükümler dışındaki devlet memurluğundan doğan haklarını ve iş güvencelerini kaybedeceklerdir. Ayrıca bu gruptaki personeller artık memur sendikalarına üye olamayacak ve toplu görüşmelerde elde edilen haklardan yararlanamayacaktır. İş Yasası'na geçmek istemeyip mevcut statülerinde devam etmek isteyenlerin, mevcut statülerinin korunacağı yönündeki hüküm gerçekçi değildir. Bu hüküm, mevcut PTT çalışanlarının yasaya olan tepkisini frenlemek amacıyla konulmuş

bir aldatmacadan ibarettir. Çalışanlar, statü değişimine zorlanacak, statü değiştirmeyenler emekli edilmeye çalışacaktır. Ayrıca, kolaylıkla yeni bir yasal düzenleme yapılarak bu hüküm değiştirilebilecektir. PTT bünyesindeki işyerleri özelleştirileceği için bu işyerlerinde çalışanlar ya ana gövde de toplanacak ya da diğer kamu kurumlarına transfer edilecektir. PTT bünyesindeki işyerlerinde çalışan kamu personelinin geleceği belirsizdir, bu gruptaki personel her türlü hak kaybı ile karşı karşıyadır.

Dolayısıyla çalışanlar olarak bizim bu tasarıya bu şekliyle evet dememiz mümkün değildir. Tasarının bu haliyle Meclis'e gelip yasalaşmaması için Birlik Haber-Sen, her türlü mücadeleyi yapacak, çalışanların haklarını koruyacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber