Sözleşmeliden damga vergisi iptal edilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ocak 2009 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Yönetim Kurulu üyeleri Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ı ziyaret ettiler. Yapılan ziyarette sağlık çalışanlarının sorunlarını gündeme getirilerek çözüm istendi. Sendikamız tarafından hazırlanan çalışanların sorunlarını içeren bir raporda Müsteşara teslim edildi.

Sağlık Bakanlığı Hizmetliye Memur Kadrosu Verebilir

Genel Başkanımız Önder Kahveci yapılan ziyarette ilk olarak Sağlık Bakanlığında görevli hizmetli personelin memur kadrosuna atanmasını talep ederek ? Bu arkadaşlarımız bilgisayar başında memur gibi çalışıyorlar. Zaten temizlik v.b hizmetler şirketler vasıtasıyla gördürülüyor. Aralarında üniversite mezunu arkadaşlarımız bile var. Bu kişilere yaptıkları görevin karşılığı olan memur kadrosunun sınavsız olarak verilmesini istiyoruz? dedi.

Müsteşar Aktan Maliye Bakanlığı olarak kendilerinin geçen 35 kişiyi hizmetli kadrosundan memur kadrosuna geçirdiklerini ifade ederek ? Diğer kuruluşlarında bunu yapması için harekete geçeceğiz. Sağlık Bakanlığının hizmetlileri memur kadrosuna almak için bizden kadro talep etmesine gerek yok. VHKİ kadrosuna geçen memurların kadrosu boş, ayrıca 2008'de 15 bin 190 memur Sağlık Bakanlığından emekli olarak veya istifa ederek ayrılmış. Bize sormadan bunu gerçekleştirebilir. Şahsen ben üniversite mezunu birinin yardımcı hizmetler sınıfında olmasını hem devlet hem o şahıs için büyük bir kayıp olarak görüyorum. Bu kişilere bu hakkın tanınmasından yanayım. Sağlık Bakanlığı bunu kendi imkânları ile yapabilir. Bize bir ihtiyaçları yok. Bizden kadro talep etmelerine gerek yok? dedi.

Bunun üzerine Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Müsteşarın bu görüşlerini Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'a ileteceklerini kaydetti. Bundan anlaşılıyor ki Sağlık Bakanlığının hizmetli personele memur kadrosu vermesi için Maliye Bakanlığından kadro talep etmesine gerek yok. Bu hakkın en kısa zamanda verileceğini Ümit ediyorum. Yeni kadro talep edilmesine gerek olmayışı büyük bir sorunu ortadan kaldırıyor? dedi.

Müsteşar Aktan: Sözleşmeli ile Kadrolu Memurun Özlük Hakları Aynı Olmalıdır. Maliye Bu Hakkı Vermeye Hazırdır.

Genel Başkanımız Önder Kahveci ziyarette sözleşmeli personelin sorunlarına dikkat çekerek toplu görüşmelerde sözleşmeli çalışanların sorunlarını gündeme getirerek çözüm mutabakat metnine imza attıklarını hatırlattı.Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan taslakla sözleşmelilerin özlük haklarında iyileştirme yapılmasının düşünüldüğünü ama eş durumundan tayine çok kısıtlı imkan tanındığını dile getirdi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nda 7 farklı istihdam modeli olduğunu kaydederek çalışama barışının zedelendiğini dile getirdi.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ise bunun üzerine farklı istihdam modellerine karşı olduğunu kaydederek ? Kamuda sözleşmeli ve kadrolu olmak üzere iki çeşit istihdam modeli olmalıdır. Özlük hakları ile ilgili olarak aralarında fark olmamalıdır. Sözleşmeli memurda kadrolu memur gibi tüm haklara sahip olmalıdır. Maliye Bakanlığı bu hakları vermeye hazırdır. Belli bir süre bir yerde çalışan sözleşmeli personel rotasyona tabi tutularak başka yerlere gidebilmelidir. Kişi bir yerde emekli olana kadar çalışmak zorunda bırakılmamalıdır. Sistemin sağlıklı bir şekilde işleyebileceği bir mekanizmayı kuralım. Maliye bunu gerçekleştirmeye hazırdır. Ayrıca bu çalışanın performansını da artırır. İnsanlar bir yerde ömür boyu kalmayacaklarını bilirler? dedi.

Sözleşmeliden Damga Vergisi İptal Edilecek

Ziyarette Genel Başkanımız tarafından 4/B'li ve 4924'lü personelden her sözleşme yenilenmesinde kesilen Binde 7.5 oranında olan damga vergisi de gündeme getirilerek bunun alınmaması talep edildi. Müsteşar Hasan Basri Aktan ise bunun vergisel bir konu olduğunu söyleyerek Vergi kanununu 2. maddesinde istisnalar bölümüne yapılacak bir eklemeyle bunun çözüleceğini ifade etti. Bu konu ile bizzat kendisinin ilgileneceğini, vergiler ile ilgili bir tasarı çalışmaları olduğunu söyleyerek ?Bunu o tasarının içine koyarak çözeriz? dedi.

Üniversitelerde Sözleşmelerde Tek Taraflı Fesih Maddesi Kalkacak

Görüşmede sendikamızın açtığı dava sonucunda Sağlık Bakanlığının sözleşmelilerle ile yaptığı hizmet sözleşmesinde Bakanlığa tek taraflı sözleşmeyi fesh etme hakkı tanıyan maddenin kaldırıldığına dikkat çeken Genel Başkan Kahveci ? Yeni sözleşmelerde sağlık Bakanlığı bu maddeyi koymuyor. Bunu da Maliye Bakanlığının onayı ile gerçekleştirdi. Üniversite hastanelerinde görev yapan sözleşmeli personelin ise hizmet sözleşmesinde bu madde hala duruyor. Biz bu konuda da mahkemeye başvurduk ve kazandık. Yargı üniversite yönetiminin tek taraflı fesh hakkını iptal etti. Maliye Bakanlığının sözleşmelerin vizesini verirken bunu yargı kararına göre davranmasını talep ediyoruz? dedi.

Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ?Ortada yargı kararı varken buna aykırı davranmak uygun değildir. Bize gelen üniversitelerde çalıştırılan sözleşmeli personel ile ilgili hizmet sözleşmelilerden bu maddenin kaldırılması için gerekeni yapacağız. Bu konuda sıkıntı yoktur. Biz olumlu görüş bildirerek bu işleme de vize veririz? dedi.

Döner Sermayede Aylık Mahsuplaşma Geliyor

Görüşmede Genel Başkanımız Önder Kahveci döner sermaye ile ek ödeme arasındaki farkın mahsuplaşmasının aylık yapılması istedi. Personelin bu konuda mağdur edildiğini kaydetti. Müsteşar Aktan'da bunun çözülebilecek bir mesele olduğunu bu konuda bir çalışma başlatacaklarını söyleyerek ?Bilgi akışı kurumlardan aylık gelir ise sorunsuz bu çözülür. Hatta bir ilde pilot uygulama ile bunu başlatırız, sorunları giderdikten sonra tüm yurt geneline yayarız? dedi.

Memura İlaç Parası 2010'da Sorunsuz Ödenecek

Memurların önemli bir sorunun da seyyar görev tazminatı, geçici görev yollukları, tedavi yollukları ve ilaç ödemeleri olduğunu dile getiren Kahveci bu paraların ödenmesini çok uzun zaman aldığını bu konuda memurların mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Kahveci ?Bu paraların en kısa zamanda ödenmesini Maliye Bakanlığından talep ediyoruz? dedi.

İlaç dışındaki ödeneklerin bütçe ile belirlendiğinin altını çizen Aktan bunların ödenmesinde bazen sürenin uzayabildiğini ama asla bir yılı geçemeyeceğini söyleyerek ?Çalışanların sıkıntısını elbette çözmek isteriz. Bu paraların kısa zamanda ödenmesini isterim. Bunun için gerekli hassasiyeti göstereceğiz? dedi.

İlaç paralarının ödenmesi ile ilgili olarak 2010 yılı itibariyle eczanelerle SGK'nın anlaşma yapacağını kurumların bu konuda devreden çıkartılacağını söyleyen Aktan ?2010'da ilaç parası diye bir sorun olmayacak. Memurlar ilaçlarını rahatça para ödemeden her yerden alabilecekler? dedi.

Hıfzısıhha'daki Döner Sermaye Adaletsizliği Çözülsün

Toplantıda ayrıca Genel Başkanımız Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığında görev yapan personeller arasında döner sermaye adaletsizliği yaşandığına dikkat çekerek ? Hekim eksenli hazırlanan döner sermaye sistemi nedeniyle Hıfzısıhha merkezinde asıl görevi yapan, biyolog, kimyager v.b görevdeki arkadaşlar doktorlardan çok düşük döner sermaye alıyorlar bu sorunun çözülmesini istiyoruz? dedi.

Aktan ise konu ile ilgili olarak kurumda asıl işi yapanların hak ettikleri oranda döner sermaye almaları gerektiğine dikkat çekerek ? Biz bu konuda yardımcı oluruz. Ama bu konuda öncelilikle Sağlık Bakanlığı ile uzlaşma yapılması gerekir. Diğer konularda dahil olmak üzere Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı ve Maliye bir araya gelip çözüm üretebilir? dedi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'de sorunların çözümü için her türlü işbirliğine ve çalışamaya hazır olduklarını kaydederek bu önemli ziyaret ve düşünceleri için Aktan'a teşekkür etti.

Ziyaretin sonunda Genel Başkanımız Önder Kahveci tarafından Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'a Türkiye Kamu-Sen Nostaljik Radyosu hediye edildi. Radyonun kendisini eski günlere, çocukluğuna götürdüğünü söyleyen Aktan hediye için teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber