İneklere AB standardı: 3 bin veteriner işe alınacak

Haber Giriş : 07 Aralık 2004 06:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği sürecinde önce ?Tarım Strateji Belgesi'ni hazırlayan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, şimdi de ?Hayvancılık Stratejisi'ni belirledi.

Tarım Bakanı Sami Güçlü tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan ?2005-2013 Hayvancılık Sektörü Öngörüleri ve Uygulama Projeleri Raporu' Başbakan Tayyip Erdoğan'dan onay aldı. Rapora göre, hayvan ıslahının gerçekleştirilmesi için 3 bin veteriner hekim alınacak. Hedef, hayvancılığın tarım içindeki payının yüzde 40'a çıkarılması. Sektörün mevcut 9,6 milyar dolarlık ekonomik değerinin, 2013'te 16,4 milyar dolara çıkarılması amaçlanıyor. Üreticiler kararlardan memnun. Hayvancılıkla uğraşan Sebahattin Gınık, ?Belirlenen hedefler uygulanabildiği takdirde çok yerinde. Eğer amaca ulaşılabilirse köylü kalkınır.? derken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın hedefleri fazla iyimser buluyor.

Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten, AB yolunda hayvancılık sektörüne standart ve rekabet gücü kazandırmak amacıyla hazırladıkları ?Hayvancılık Stratejileri Raporu'nu Zaman'a anlattı. Erten, suni tohumlama ve embriyo transfer teknikleriyle hayvan ıslahını sağlayacaklarını belirtiyor. Türkiye'de suni tohumlama oranı yüzde 13. 4,6 milyonluk inek varlığının yüzde 37'si yerli ırk, yüzde 44'ü melez, yüzde 19'u kültür ırkı. Türkiye'de Katma Değer Vergisi'nin yüksekliği, geleneksel anlayış, küçük aile işletmelerinin ağırlığı ve destekleme modelinin uygunsuzluğu yüzünden yapay tohumlamada sorunlar yaşanıyor. Hayvancılıkta yaşanan sağlık sorunlarının önüne geçmek amacıyla 10 milyondan fazla hayvanın aşılanması, ilaçlanması, hijyen ve dezenfeksiyonunun sağlanması hedefleniyor. Hayvan ıslahını gerçekleştirmek amacıyla suni tohumlama oranının yüzde 60'a çıkarılması, 3 bin veteriner hekimin istihdam edilmesi ve hayvanların üstün vasıflı ırka dönüştürülmesi hedefleniyor. Yapay tohumlama tekniği, 400 ve daha fazla ineğe sahip belde ve köylerde uygulanacak. Tekniği uygulayan üreticiden ücret alınmayacak. Suni tohumlama başına 20 milyon lira ödenecek. Hizmet bedeli, proje ekipmanları, sperma ve sarf malzemeleri devletçe karşılanacak. Anadolu esmeri, Anadolu alacası ve İvesi Koyun Geliştirme ile Döl Kontrolü Projeleri ile yürütülen embriyo transferi yöntemi ile vasıflı boğa ve koçların üretilmesi planlanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber