Davos'ta dün yaşanan gelişmeler dünya basınında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2009 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İsviçre'nin Davos kentinde dün yapılan "Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli" oturumunda ve sonrasında yaşanan gelişmeler, dünya basınında geniş yankı buldu.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaptığı ateşli tartışmanın ardından toplantıyı hışımla terk etti" başlığıyla verdiği haberde, "Erdoğan'ın öfkesini, 'Benim için Davos bitmiştir' sözleriyle ifade ettiğini" yazdı.

Gazete, İsrail Cumhurbaşkanının olaydan sonra Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradığını da duyurdu.

"Erdoğan'ın Gazze yüzünden Davos'u terk ettiğini" yazan Guardian gazetesi de "Başbakanın Davos'u terk etmesine İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile girdiği sert tartışmanın yol açtığını" kaydetti.


Erdoğan, Davos'taki paneli terk etti/ Video

Erdoğan, gece 03:00'te kahraman gibi karşılandı

CHP: Erdoğan, Türkiye'nin imajını zedeledi


BBC de konuyla ilgili geniş haberinde, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünde "kahraman gibi karşılandığını" bildirdi.

"Binlerce kişinin Erdoğan'ı havaalanında karşıladığını" belirten BBC, "Erdoğan'ın Gazze konusundaki tavrına geniş destek verildiğini, Başbakanı karşılamaya gelenlerin bazılarının 'dünyanın yeni lideri' yazılı pankartlar taşıdığı" ifade edildi.

Günlük siyaset ve ekonomi gazetesi Financial Times ise "Erdoğan'ın Orta Doğu barışıyla ilgili tartışmayı kızgınlıkla terk ettiği" başlığıyla verdiği haberde, "Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nun bu diplomatik kavgayla sarsıldığını" yazdı.

Belçika basını da konuyla ilgili haberlerinde, "Erdoğan çok kızdı, Peres özür diledi", "Erdoğan'dan Şimon Peres'e: Siz insanları öldürüyorsunuz", "Erdoğan kızarak Davos tartışmasını terk etti" gibi başlıklar kullandı.

İspanya'nın sağ görüşlü ABC gazetesi ise "Uluslararası tansiyon: Gazze diplomasiyi tatsızlaştırıyor" ifadesini ön plana çıkararak verdiği haberinde, "Gerek Davos'ta Erdoğan'ın öfkelenerek paneli terk etmesi gerekse İspanya Ulusal Mahkemesi'nin 22 temmuz 2002 tarihinde Gazze'de yapılan saldırıdan dolayı İsrail hakkında soruşturma başlatması İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıların somut sonuçlarıdır" ifadesine yer verdi.

Lübnan'da Arapça olarak yayımlanan As Safir gazetesi ise konuyla ilgili haberini, "Erdoğan'dan Peres'e: Sen öldürmenin ne olduğunu iyi bilirsin" başlığıyla verdi.

Gazete, dün akşam Davos'ta yaşanan olayın "Türk-İsrail ilişkilerindeki en büyük bomba olduğu" yorumunu yaptı.

Davos'ta dün yaşanan gelişmeler dünya basınında

Ankara - İsviçre'nin Davos kentinde dün yapılan "Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli" oturumunda ve sonrasında yaşanan gelişmeler, dünya basınında geniş yankı buldu.

Alman medyası Davos'taki gelişmelerle ilgili verdiği haberlerinde, "Başbakan Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile tartışmasından sonra oturumu terk ettiğini" belirtti.

"Davos'ta İsrail'e karşı nefret konuşması - Türkiye Başbakanının hışmı" başlığıyla haberi birinci sayfadan veren Bild gazetesi, "Erdoğan'ın oturum sırasında İsrail karşıtı bir nefret konuşması yaptığını" öne sürdü ve Başbakanın "Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz" sözlerine yer verdi.

Haberi birinci sayfadan veren Die Welt gazetesi de "zaman kalmadığı gerekçesiyle tartışmayı sona erdirmek isteyen oturum yöneticisine kızdığını belirten Erdoğan'ın, tartışma sırasında da Peres'i, Gazze'de ölen masum insanlar nedeniyle vicdan azabı duyduğu için konuşmasında sert ifadelere yer vermekle eleştirdiği" kaydedildi.

Berliner Morgenpost gazetesi ise "Erdoğan oturumda Peres'e saldırdı" başlığıyla verdiği haberde, "Erdoğan'ın, konuşmasından sonra Peres'in alkışlanmasını çok üzücü bulduğunu belirterek, insanların hayatını kaybettikleri operasyonların alkışlanmasını doğru bulmadığını söylediğini" ifade etti.

Konuyla ilgili gelişmelere geniş şekilde yer veren İran medyası da "İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in 'Gazze'deki katliamı' savunmasına ve salondakilerin de onu alkışlamasına Başbakan Erdoğan'ın tepki gösterdiğini ve sonunda salonu terk ettiğini duyurdu.

Haberlerde, Başbakanı Erdoğan'ın ayrıca, "Tevrat'ın 'adam öldürmeyin' emrine rağmen İsrail'in masum insanları öldürdüğü" yönündeki ifadesi aktarıldı.

Toplantıda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da hazır bulunduğu hatırlatılan haberlerde, Peres'in daha sonra Erdoğan'ı arayarak özür dilediği ifade edildi.

Haberlerde ayrıca, vatandaşların Türk ve Filistin bayraklarıyla Başbakan Erdoğan'ı Türkiye'de coşkulu bir şekilde karşıladığı ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" şeklinde slogan attıkları kaydedildi.

Macaristan'da da medya konuyla ilgili gelişmelere yoğun şekilde yer verdi. "Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünde kahraman gibi karşılandığını" yazan basın, "binlerce vatandaşın Başbakanını Davos'taki tepkisinden ötürü kutladığını" kaydetti.

İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, Davos'ta dün yaşanan olaydan önce Türk-İsrail ilişkileri hakkında yaptığı değerlendirmede, iki devlet arasındaki ilişkilerin Gazze'ye yönelik saldırılar yüzünden risk altında olduğu yorumunda bulundu.

"Yeni Kötü Titreşimler" başlıklı değerlendirmede, İsrail'in Gazze saldırılarının Türk halkı ve hükümetinin İsrail'e yaklaşımını olumsuz etkilediği belirtildi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i Filistinlilere yönelik baskılarından dolayı sert şekilde eleştirdiği hatırlatıldı.

İki ülke arasında benzeri bir kavganın 2004 yılında Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in öldürülmesinden sonra Başbakan Erdoğan'ın İsrail'i devlet terörü uygulamakla suçlaması üzerine yaşandığı kaydedilen makalede, "O zaman ABD'nin de telkiniyle Türk-İsrail ilişkileri onarıldı. Askeri işbirliğinin devamı sağlandı" ifadeleri kullanıldı.

Makalede, Başbakan Erdoğan'ın bu kez çok daha öfkeli olduğu ve İsrail'i "insanlık suçu işlemek" ile suçladığı belirtildi.

Türkiye'nin son olarak Suriye ile İsrail arasındaki görüşmelere arabuluculuk yaparak takdir topladığı belirtilen makalede, Türkiye'deki İsrail karşıtı ifadelerin sürmesi halinde ABD'deki Yahudi lobisinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının ABD'de kabulüne destek verebileceği görüşü dile getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber