Cumhuriyet altını yatırımcısını yine yanıltmadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Şubat 2009 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ayfer Yıldız

Türk halkının kriz dönemlerinde bile vazgeçilmez yatırım aracı olan Cumhuriyet altını yatırımcısını yine yanıltmadı. Bir ay önce 282 TL olan ?Cumhuriyet'in fiyatı 321 TL'ye çıktı

Yatırımcıların kriz döneminde ?güvenli liman' olarak sığındığı, vatandaşların da ?yastık altı' portföyünde önemli yer tutan altının fiyatı, global dalgalanmanın etkili olduğu dönemde hızlı yükselişe geçti.

Yatırımın yanı sıra Türk halkının günlük yaşamında önemli yer tutan altına, vatandaşlar başta düğün ve özel günler olmak üzere her dönem yoğun ilgi gösteriyor. Hatta ev kadınları ?altın günü' adı altında bir araya geliyor. Bu yüzden de başta ?çeyrek' olmak üzere Cumhuriyet ve yarım altın çeşitlerine talep hep yüksek oluyor.

Global krizin etkilerinin daha fazla hissedildiği dönemde uluslararası piyasalarda altının onsu 1000 dolarlık rekor seviyeye yaklaştı.

Çeyrek 80 TL'ye dayandı

Yurtiçinde de Cumhuriyet altını rekor seviyeye ulaşarak geçen cumartesi itibariyle 321 TL'ye çıktı. Çeyrek altın ise 79.50 TL oldu. Bu artışta altına yurtdışında olan talebin yanı sıra doların tüm dünyada ve Türkiye'de değer kazanması etkili oluyor.

Cumhuriyet altını son bir ayda yüzde 14 değer kazanırken diğer yatırım araçlarından İMKB yatırımcısına yüzde 3.4 kaybettirdiği görüldü. Dolar yatırımcısına yüzde 6.7 kazandırırken euro'ya yatırım yapanlar yüzde 1.6 kaybetti.

Bileziğin gramı 47 TL oldu

2008'i 41 TL'den kapatan 22 ayar bileziğin gramı 47.52 TL'ye, 14 ayar altının gramı ise 24 TL'den 28 TL'ye kadar çıktı. Global krizin ne kadar süreceği ve ülke ekonomilerin durgunluktan ne zaman çıkacağına yönelik belirsizliklerin sürmesi ?güvenli liman' altına yarıyor.

Yurtdışı piyasalarda geçen yıl rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları 17 Mart 2008'de 1000 doları aştı. Analistler, şu anda 923 dolar seviyelerinde bulunan altının onsunun bu yıl 1500 dolara kadar yükselebileceğini ifade ediyor. Altın geçen yıl yatırımcısına yüzde 35 oranında getiri sağlamıştı.

Bu arada, ev kadınlarının kendi arasında düzenlediği altın günlerinin son günlerde altın fiyatlarının artması nedeniyle paraya döndüğü belirtiliyor.

Yastık altı ortaya çıkıyor

Fiyatların yükselişini fırsat bilen bazı vatandaşların, yastık altındaki altınlarını bozdurduğu ifade ediliyor. Altın bozdurulmasıyla ayda ortalama 7-8 ton olan hurda altın dönüşü ocakta 14-15 tona kadar çıktı.

İstanbul Altın Borsası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Aloğlu, son dönemde altın bozduranların artmasıyla Türkiye'nin hurda altın ihracatındaki yükselişe dikkat çekti.

Global krizin etkisiyle altının güvenli liman olma özelliğini sürdüreceğini kaydeden Aloğlu, onsun bu yıl 750-1000 dolar arasında seyretmesini beklediklerini ifade etti.

Goldaş Finans Müdürü Gökhan Aksu da düşük faiz ve ekonominin durgun olmasının yatırımcıları uygun fiyatlardan altın almaya teşvik ettiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber