Bilgisayar görme sendromu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2009 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Nursen Şen, uzun süreli bilgisayar kullanan kişilerde meydana gelen ?bilgisayar görme sendromu?nun günde iki saatten fazla bilgisayar ile çalışan kişilerin yüzde 90'ında ortaya çıkabilen yaygın bir rahatsızlık olduğunu belirtiyor.

?Bilgisayar görme sendromu, esas olarak gözlerin ve beynin kağıt üzerinde yazılı karakterlerle bilgisayarda görülen karakterlere farklı tepki vermesinden kaynaklanmaktadır? diyen Şen, şunları anlattı:

?Gözler kağıt üzerinde yazılı karakterlere yüksek kontrast ve keskin sınırları nedeniyle rahatlıkla uzun süreli odaklanabilirken, bilgisayar ekranında görülen, piksellerden oluşan, merkezden çevreye doğru keskinliği azalan ve sınırları daha belirsiz olan karakterlere sürekli odaklanmakta güçlük çekmekte, görüntüyü net görebilmek için tekrar tekrar odaklanmak zorunda kalmaktadır. Bu sırada gözde odaklanmayı sağlayan kaslarda oluşan yorgunluk, bilgisayar kullanımı sırasında göz kırpma sayısında oluşan belirgin azalma nedeniyle ortaya çıkan göz kuruluğu ile birleşerek bilgisayar görme sendromu belirtilerinin görülmesine neden olmaktadır.?

BELİRTİLERİ NELER?

Gözlerde kızarıklık

Yanma, batma, sulanma

Yorgunluk hissi

Odaklanma güçlüğü

Çift ve bulanık görme

Baş ağrısı

Boyun ve omuz ağrıları

Korunmanın yolları

Bilgisayarın ekranı gözünüzle aynı mesafede ya da birkaç santim daha aşağıda olmalı.

Ekran ile aranızda mutlaka 30-40 santimetre mesafe olmalı. Daha uzak veya yakından bakmak gözlerinizde yorgunluğa neden olur.

Çalıştığınız ortamın aydınlatmasına mutlaka dikkat edin. Parlak ışık gözlerinizi yoracağından bu tür ışıklardan kaçının, mümkünse LCD ekranları tercih edin.

Ofis ortamının havalandırılması göz sağlığınız için önemli. Klimalar göz kuruluğuna neden olabilir. Çalışma ortamının nem dengesi sağlanmalı. Göz kuruluğuna engel olmak için gözyaşı damlası kullanılmalı.

Yılda bir kez göz muayenesi olun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber