BDDK, kredilerdeki masrafları açıklama zorunluluğu getirdi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Şubat 2009 09:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

BDDK tüketicilerin ?sıfır faiz' reklamları ile aldatılmalarını engellemek için kredilerdeki masrafları açıklama zorunluluğu getirdi. BDDK kararın uygulamasını da takibe aldı.

TÜRK bankacılık sisteminde, 2 Şubat tarihinden itibaren gizli faiz dönemi sona erdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), bankaların tüketicileri ?sıfır faiz' reklamları ile aldatmasının önüne geçmek için hazırladığı, kredilerdeki masrafların da açıklanmasına ilişkin düzenlemesi, 2 Şubat tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Uygulamanın ilk gününde, birçok özel bankanın kredilerle ilgili reklamlarında, masraf tutarlarını da açıkladığı görüldü.

FAİZ ARTI KOMİSYON

BDDK'NIN şeffaflık genelgesi, ilk olarak bankaların internet sitelerinde uygulanmaya başlandı. Buna göre, bankalar kendi internet sitelerinde reklamını yaptıkları tüketici, konut ve taşıt kredisi paketlerinde uygulanan faizlerin yanında, alınan komisyonları da ilan etmeye başladılar. Örneğin, bir banka aylık yüzde 1.29'luk faizle kullandırdığı ihtiyaç kredisinden, 129 TL masraf alındığına da reklamlarında yer verdi. Ayrıca, bazı bankaların da, konut kredisi kullananlardan alınacak olan komisyonları ekspertiz ücretlerini ve sigorta poliçe tutarlarını da ?küçük harflerle' duyurduğu belirlendi. HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber