Liseliler uyuşturucu ve alkol ablukasında

Haber Giriş : 08 Aralık 2004 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uyuşturucu Türkiye'yi bir ahtapot gibi sardı. Yapılan bir araştırmaya göre tüm öğrencilerin yüzde 32'si esrar, yüzde 22'si hap, yüzde 6'sı ise morfin gibi uyuşturucular kullanmış.

Sağlık Bakanlığı'nın 7 ilde yaptırdığı araştırmada, Türkiye'de okullarda uyuşturucu madde ve alkollü içecek kullanımının ürkütücü boyutta olduğu belirlendi. Araştırmanın ardından, Milli Eğitim Bakanlığı, okullara uyuşturucu ile mücadele konusunda kitapçık gönderdi. Araştırmaya göre, tüm öğrencilerin yüzde 32'si esrarı, yüzde 22'si ilaç ve hapı, yüzde 6'sı morfini, yüzde 5'i de kokaini deniyor.

İlk defa uyuşturucu madde kullananlar kullanma nedenleri olarak, yüzde 83'ü arkadaş grubuyla, yüzde 28'i merak, yüzde 25'i arkadaş etkisi, yüzde 5'i bilmeden, yüzde 13'ü başka nedenlerle madde kullandığını söylüyor. Madde kullanım oranları sıralamasında İzmir ilk sırada yer alıyor. İzmir'i, Diyarbakır, İstanbul, Konya, Bursa, Ankara, Adana illeri takip ediyor. Araştırmaya katılan her 5 kişiden biri çevresinde bir kişinin madde kullandığını itiraf ediyor. Sigara ve alkollü içeceklerde de büyük bir artışın gözlendiği Türkiye'de, 22-23 milyon sigara tiryakisi, 20 milyon alkol dostu, 5 milyon alkol bağımlısı ve 5 milyon ilaç bağımlısı bulunuyor.

Neler yapılmalı?

Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele konusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarınca ortaklaşa bir kitapçık hazırlandı. Tüm okullara gönderilen kitapçıkta, uyuşturucu maddeler hakkında tek tek bilgiler verilerek, şu önerilerde bulunuldu:

Eğitimde, madde bağımlılığı konusu işlenirken sadece uyuşturucu ile sınırlı kalınmamalı, sigara ve alkolün de madde bağımlılığı kapsamında anlatımı sağlanmalıdır.

Eğitici eğitimine büyük özen gösterilmeli, bu eğitimde mutlaka uzman düzeyinde kişiler görev almalıdır.

Eğitim programları yerel koşullara uygun olmalıdır.

Eğitimde basın ve yayın kuruluşlarının setkileme gücü unutulmamalı, bu güç mutlaka etkin olarak kullanılmalıdır.

Göze ve kulağa etkin bir şekilde hitap edebilen afiş, broşür, poster, video, film ve slayt gibi eğitim materyali üretilmelidir.

Öğrenci, öğretmen ve anne-baba zincirinin kırılmadan devamını sağlamak amacıyla sık sık görüşme imkanının yaratılması sağlanmalıdır.

Uyuşturucu kullanmayan, ancak sorunları nedeniyle potansiyel uyuşturucu kullanabilecek durumda olan öğrenciler tespit edilerek, bunların mutlaka psikolojik danışma ve rehberlik birimlerine veya psikiyatri uzmanına ulaştırılması sağlanmalıdır. İmkan yoksa, aileler bu durumdan haberdar edilmelidir.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber