Erdoğan'dan kayıt dışı ekonomiyle mücadele genelgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonominin rekabet gücünün artırılması ve kamu finansmanının sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının ancak kayıt dışılığın azaltılması ile mümkün olacağını bildirdi.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele için hazırlanan ve 2008-2010 yılını kapsayan "Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı" bugünkü Resmi Gazetede yayımladı.

Eylem Planına ilişkin olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bir genelge de yayımlandı.

Genelgede gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin iktisadi sorunları içerisinde kayıt dışı ekonomi ile mücadele büyük önem taşıdığı belirtildi.

Ekonominin rekabet gücünün artırılması ve kamu finansmanının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması ancak kayıt dışılığın azaltılması ile mümkün olduğu vurgulanan genelgede, "Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede başarı kazanılması ve kayıt dışılığın azaltılması; kurumlar arası işbirliği ve eş güdümün sağlanması ve etkin bir izleme ve değerlendirme sisteminin oluşturulmasında, başta kamuoyu olmak üzere tüm tarafların desteği gerekmektedir" denildi.

Genelgeye göre, Eylem Planı, "Güçlü bir toplumsal ve siyasi iradeyle tüm kesimlerin katıldığı kapsamlı bir mücadele stratejisi oluşturulması, kayıt dışı ekonominin zararlarına yönelik olarak toplumun bilinçlendirilmesi, kayıt altına girmenin teşvik edilmesi, mevzuat ve işlemlerin basitleştirilmesi, etkin bir denetim ve ceza sisteminin geliştirilmesi, kuruluşlar arasında veri paylaşımının güçlendirilmesi ve ilgili kuruluşlar arasında etkin bir koordinasyon sağlanması amacıyla" hazırlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sorumlu kuruluş olarak belirlendiği "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı", Maliye,Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sanayi ve Ticaret bakanlıkları, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine ve Gümrük müsteşarlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu, Enerji Piyasası, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası düzenleme kurumları ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile koordinasyon içerisinde yürütülecek. Gerek duyulan hallerde sendikalarla, meslek kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, ekonomik ve sosyal taraflarla da işbirliği yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber