DTP'li vekil Aysel Tuğluk'a hapis cezası ve DTP'li Tuncel için yine hapis cezası istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 11:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

DTP'li vekil Aysel Tuğluk'a hapis cezası

Batman'da DTP il kongresinde yaptığı konuşma nedeniyle yasa dışı örgütün amacının progandasını yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Demokratik Toplum Partisinin 16 Mayıs 2006 yılındaki Batman'daki kongresinde yaptığı konuşmada, yasa dışı örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan DTP Dİyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk, 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. DTP'nin Batman'da düzenlediği il kongresinde 16 Mayıs 2006 yılında yaptığı konuşmada "Sayın Başbakan diyorki, PKK'yı terörist ilan edin sizinle görüşelim. Biz PKK'yı terörist ilan etsekde bu sorun çözülmez. Sizin terörist olarak nitelendirdiğiniz insanlar kimine göre kahramandırlar. Bizim barış talebimize karşın sınıra askerler yığıldı. Abdullah Öcalan'a terörist dersek halkın karşısına çıkamayız. Kürt halkı tercihini demokratik mücadele ile ortaya koydu. Ama bir halka kendi dilini bile özgürce geliştirme hakkı tanımazsanız bu politikanız şiddete zemin sunar. dediği gerekçesiyle 3 yıldan beri Diyarbakır 4.ağır ceza mahkemesinde 3 yıldan beri yargılanan aysel Tuğluk ile ilgili yargılamaya bugün devam edildi.

Duruşmada, Tuğluk'un avukatı Sabahattin Acar ile Fethi Gümüş hazır bulundu. Avukatlar, müvekkillerinin milletvekili olması ve dokunulmazlıkları bulunması nedeniyle yargılanmanın durdurulması talebinde bulundular. Kısa bir ara veren mahkeme Aysel Tuğluk'u 3713 sayılı terörle mücadele yasasının 7-2 maddesi uyarınca suçun işleyiş biçimi, suçun işlendiği zaman, meydana gelen zararın ağırlığı failin kastındaki yoğunluk gözönüne alınarak Aysel tuğluk'u cezanın alt sınırından uzaklaşarak 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık hakkında verilen cezada mahkeme takdiri hiçbir indirim yapmadı. Sanığın ileride tekrar suç işlemeyeceği hususunda mahkemede olumlu kanaat oluşmaması ve pişmanlığının gözlenmemiş olması nedeniyle lehine hiçbir hüküm uygulanmasına yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme ayrıca verilen ceza hükmünün bir örneğininde TBMM başkanlığına gönderilemsine oy birliğiyle karar verdi.

Savcı vekil Tuncel için yine ceza istedi

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılanmasına devam edildi. Duruşmada dinlenen tanık Sebahat Tuncel'in kadınlarla ilgili bir çalışma nedeniyle Kuzey Irak'a gitmesine aracılık ettiğini söyledi. Savcı, Tuncel hakkında yine 15 yıl hapis cezası istedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Milletvekili Sebahat Tuncel katılmadı. Duruşmada Sebahat Tuncel'in Kuzey Irak'a gitmesine aracılık ettiği öne sürülen Abdullah Demirbaş tanık olarak dinlendi. 28 Mart 2004 seçimlerinde Diyarbakır Sur ilçesinden SHP belediye başkanı seçildiğini söyleyen Demirbaş, daha sonra DEHAP'a geçtiğini kaydetti. Sebahat Tuncel'i DEHAP'tan ve partideki kadın çalışmalarından dolayı tanıdığını ifade eden Demirbaş, "Ben belediye başkanı olduğum için birçok yerin belediye başkanlarıyla diyalogum vardı. Sanırım yaz aylarıydı, Sebahat Tuncel Kuzey Irak'ta kadın sorunlarıyla ilgili çalışma yapmak istediğini söyledi. O dönem benim partim Dahok'taki belediyeyle olan ilişkilerimi biliyordu. Doktor Serbest Arif Raşit Dahok belediye başkanıydı. Bizim belediyemiz oraya çocuk grubu göndermişti. Onlar da bizim çocuk festivaline çocuk göndermek için çaba göstermişlerdi" dedi.

İki belediyenin karşılıklı işbirliği ve dayanışma konularında karar aldığını da belirten Demirbaş, "Bu ilişkilerimizi parti genel merkezine de bildiriyorduk. Sebahat Tuncel bu temelde bizimle görüşme yaptı. Ben de Doktor Raşit'i arayarak Sebahat Tuncel'in Dahok'a geleceğini, kendisinin partimiz çalışanı olduğunu ve bu temelde kendisine destek olmasını istedim. Ayrıca Dahok'ta Kürt Yazarlar Sendikası'nın başkanı Hasan Sileveni'yi de tanıyordum. Onunla da görüşmek istediğini söyledim ve Sebahat Tuncel'i Dahok Belediye Başkanı Serbest Raşit'in yanına gönderdim. Tuncel Dahok'a gitmişti. Orada çalışmalar yapmıştı. Ne kadar kaldığını bilmiyorum" diye konuştu. Tuncel'in bu çalışmalarının sonuçlarını aldıklarını anlatan Demirbaş, şunları söyledi:

"2007 yılında Bağlar belediyemiz bir kadın konferansı yaptı. Orada KDP'nin kadın kolları başkanı Şirin Amedi ve Dahok kadın belediye meclis üyeleri de konferansa katılmışlardı. Ben kendisinin bu amaçla

gittiğini biliyorum. Oradan gelen kişiler de yaptığımız temaslarda Sebahat Tuncel'in çalışmalarından bahsetmişlerdi. Tanıştıklarını söylemişlerdi. Benim bilgim bundan ibaret."

Tuncel'in vekili Ercan Kanar'ın "Ne zaman görüştüklerini hatırlıyor musunuz?" sorusuna ise Demirbaş, "Tuncel'in benimle görüşmesi yaz aylarıydı. 204 yılı Mayıs - Haziran olabilir. Öyle hatırlıyorum. Biz o dönemde eğitim semineri çalışmasını yürütüyorduk" diye cevap verdi.

SAVCI YİNE CEZA İSTEDİ

Cumhuriyet savcısı ise, "Savunma tanığı olarak dinlenen Abdullah Demirbaş, sanıklardan Sebahat Tuncel'in Kuzey Irak'a yasal çalışmalarda bulunmak amacıyla gittiğini belirtmekte ancak ne zaman gittiğini, ne kadar süre kaldığını, hangi faaliyetlerde bulunduğunu, sanığın beraberinde de gitmediğinden bilmemektedir. Dosyadaki mevcut delil durumuna göre sanıkların atılı suçu işledikleri anlaşıldığından, daha önce verdiğimiz mütalaa doğrultusunda karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

"SEÇİMDEN SONRA TALEPTE BULUNACAĞIZ"

Tuncel'in avukatı Mahmut Ali Kaşifoğlu ise, "Müvekkilim milletvekilidir. Görüşme şansımız azdır. Seçimlerden sonra görüşüp mahkemeden taleplerde bulunacağız" diye konuştu. Mahkeme sanık avukatlarının araştırılmasını istedikleri hususları mahkemeye bildirmeleri için avukatlara süre vererek duruşmayı erteledi.

15 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Mütalada, Tuncel'in suç tarihinde DTP delegesi olduğunu kendisine ait pasaport ile yasal yollardan 12 Haziran 2004 tarihinde Şırnak Habur sınır kapısından Kuzey Irak'a geçtiğini, PKK/ Kongra- Gel silahlı örgütünün 2004 yılı Temmuz ayında Kuzey Irak'taki kamplarında yapılan PKK / KONGRA-GEL /PRD Kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetle katıldığını anlatmıştı. 20 Ağustos 2004 yılında Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı 5 kasım 2006 tarihinde de Bağcılar DTP binasında PKK/ Kongragel terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin toplantı yaptıklarına dair alınan istihbari bilgiye istinaden yapılan aramada, sanığın Bağcılar DTP ilçe binasında toplantı yapıldığı sırada

yakalandığını belirten Savcı, "Sanığın PKK/ Kongra-Gel terör örgütü üyesi olduğunun, daha önce örgüt adına faaliyetlerde bulunan tanık İbrahim Çakmaz'ın mahkeme aşamasında değişmeyen ifade ve teşhisleri ile ve tüm dosya kapsamın ile anlaşılmıştır" demişti. Tuncel'in "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını isteyen Savcı, TCK'nın 53. maddesinde yer alan "belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" hükmünün de uygulanmasını istemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber