Ortaöğretimde sınıf geçme sistemi değişti

Haber Giriş : 08 Aralık 2004 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nde bazı değişiklikler yaparak, eğitim camiasında eleştirilen bazı konularda yeni düzenlemeye gitti. Eski yönetmelikte öğrencilerin sadece 1 dönem notu olması halinde sınıf geçebilme imkanları, ortadan kaldırıldı. Kurul raporuyla ve çeşitli nedenlerle okula devam etmeyerek, sadece 1 dönem notu olan öğrencilere 2 dönem notu olması zorunluluğu getirildi. Yeni yönetmelikte öğrencinin sınıf geçebilmesi için 2 dönem notunun olması artık şart. Yetkililer, 10. sınıf öğrencilerinin birinci dönem okula devam edip, ikinci dönem okula devam etmediklerine ve sınıf geçtiklerine işaret ederek, yeni uygulamayla öğrencilerin okuldaki eğitim-öğretime devamlarının sağlanmasının amaçlandığını kaydettiler. ÖSS'ye hazırlanan öğrenciler, eski yönetmeliğin bu hükmü çerçevesinde 2. dönem rapor alarak, okula devam etmeyerek sınıf geçebiliyorlardı. Böylece öğrencilerin uzun süreli devamsızlığının önüne geçildi. Lisede halen 20'si özürlü, 25'i raporlu toplam 45 gün devamsızlık imkanı bulunuyor.

Bakanlık, ortaöğretimi daha kaliteli ve nitelikli hale getirmek için lisede sınıf geçmeyi zorlaştırdı. Yayınlanan yeni yönetmelikte, eskiden lise 2. sınıfta 8-9 zayıfı da olsa bir üst sınıfa sorumlu geçme uygulamasını 2 dersle sınırlandırdı. Ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin alan seçimindeki not ortalaması da 3.00'ten 2.50'ye düşürüldü. Lise 1. sınıftaki öğrenci not ortalaması 2.5 olduğu takdirde istediği alanı tercih edebilecek. Mevcut durumda bir sınıfta öğrencilerin çoğunluğu başarısız olduğunda sınavı yenileme öğretmenin yetkisine bırakılmışken, yeni düzenlemede sınavın tekrarlanması zorunlu hale getiriliyor. Böylece öğrencilerin yüzde 51'inin başarısız olduğu bir sınavın tekrar edilerek öğrenciye yeni bir şans, öğretmene de soruları daha doğru sorma imkanı veriliyor.

SORUMLU GEÇME UYGULAMASI

Öğrencinin lise 2. sınıfta kaç dersten zayıfı olursa olsun 3. sınıfa sorumlu geçme uygulaması kaldırıldı. Lise 2. sınıfa da lise 1. sınıfta olduğu gibi en fazla 2 dersten sorumlu geçme uygulaması getirildi. Ayrıca üst sınıftan aynı dersten başarılı olunduğunda, alt sınıftaki dersin sorumluluğunun kaldırılması uygulamasına son verildi.

9. sınıftan 10. sınıfa geçecek olan öğrenciler için seçecekleri alana ilişkin kaynaklık eden 9. sınıf derslerin ortalamasının 3.00 olma zorunluluğu vardı. Yapılan değişiklikle ortalama puan 2.50'ye çekildi. Böylece öğrencinin sayısal veya sözel alanlarda okumasının önündeki not yüksekliği engeli, 2.50'ye çekilmesi sonucu kısmen de önlendi. Öğrenciler, ilköğretimdeki yöneltme esas ve ölçütleri de dikkate alınarak kendisinin ve velisinin görüşü doğrultusunda ilgili müdür yardımcısı, sınıf rehber öğretmeni ve rehber öğretmen tarafından ilgi, istek, yetenek ve derslerdeki başarı durumlarına göre alanlara yönlendiriliyor. Geçecekleri alana kaynaklık eden derslerin her birinden başarılı olanların istediği alana ve alana kaynaklık eden derslerden başarısız bulunup bu derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalaması en az 2.50 olan öğrenciler, belirledikleri alana gidebilecekler. Örneğin; 9. sınıftan 10. sınıfa geçenler, aldıkları alan derslerinin istedikleri alana kaynaklık eden derslerin ortalamasının 3.00 olması eski yönetmelik hükmüydü. Şimdi bu ortalama 2.50'ye düşürüldü. Öğrencinin istediği alana gidememesinin önündeki engel de kaldırılmış oldu. Yönetmelik değişikliğinde Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin hazırlık sınıflarında seviye belirleme için yapılan sınavda başarılı olma şartı da 2.00'den 3.00'e yükseltildi. Yenilikler içerisinde lise öğrencilerine yeniden 'bütünleme' hakkı tanıyan düzenleme, okullar kapandıktan hemen sonra yapılan 'Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları' bundan sonra eylül ayına ilk haftasına alındı. Eğitim uzmanlarınca, eski uygulamada başarısız olan öğrencinin bir yılda başarılı olamadığı dersten, okul kapandıktan birkaç gün veya bir iki hafta sonrasında nasıl başarılı olacağı yönünde bir eleştiri getiriliyordu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber