Ergenekon'da Akfırat savunmasını yaptı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2009 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
- ''Ergenekon'' davasının 50. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın duruşmasına, tutuklu sanıklardan Hayrettin Ertekin ve Erkut Ersoy dışındaki 39'u katıldı. Duruşmada, tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk, Zeki Yurdakul Çağman ve İsmail Eksik de hazır bulundu.

Duruşmada, tutuklu sanıklardan Mehmet Adnan Akfırat'ın savunmasının alınmasına geçildi.


Ergenekon'da Akfırat savunmasını yaptı

?Ergenekon? davası kapsamında tutuklu yargılanan İşçi Partisi (İP) Merkez Karar Kurulu üyesi Mehmet Adnan Akfırat, 2003 yılında MİT tarafından hazırlanan ve ?Ergenekon Şeması? olarak adlandırılan şemanın, emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün o dönemde Genelkurmay Başkanı olması için imal edildiğini öne sürdü.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunmasını yapan Akfırat, sözlerine ?MİT'in 2003 yılında hazırladığı şemada adı açık olan kişilerden biriyim? diyerek başladı.

Görülmekte olan davanın MİT tarafından hazırlanan bu şemaya dayandığını öne süren Akfırat, ?Bu şema, büyük bir suçtur. Türkiye'nin bütünlüğüne karşı işlenmiş bir suçtur. Hiç kimse Tuncay Güney'in arkasına saklanarak bu şemayı yapmanın sorumluğundan kurtulamaz? dedi.

Bu şemayla dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun hedef alındığını öne süren Akfırat, MİT'in bu şemayı hazırlamasını eleştirdi.

Akfırat, MİT'in şemayı, 10 Temmuz 2003 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiğini kaydettiğini, ancak mahkemenin sorması üzerine bu şemanın Genelkurmay Başkanlığı'nda bulunmadığının bildirildiğini ifade etti.

?ÖZKÖK, ŞEMAYI CEBİNE KOYUP GİTMİŞ?

Şemanın dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e gönderildiğini iddia eden Akfırat, ?Öyleyse Hilmi Özkök şemayı kendisine gönderilmiş özel bir mektup gibi cebine koyup gitmiş. Böyle bir devlet olur mu? Bu neyi gösteriyor? Hilmi Özkök, bu şemayla özel bir ilişki içine giriyor. Bunu gösteriyor? diye konuştu.

Tuncay Güney'in mülakatında TSK ile İP'in suçlandığını, bu suçlamaların kayda geçmesi için Güney'in 2001 yılında sorgulandığını iddia eden Akfırat, Tuncay Güney'in de el yazısıyla bir şema hazırladığını savundu.

Akfırat, söz konusu dönemde ABD'nin Irak'a müdahale yapmayı planladığını, Bülent Ecevit'in başkanlığındaki hükümetin buna karşı olduğunu, Genelkurmay Başkanlığı'nda da bu konuya ilişkin oluşturulan bir çalışma grubunun Türkiye'nin çıkarlarını korumak için bir tampon bölge oluşturmayı düşündüğünü anlatarak, bu şartlar altında da harekatın yapılamayacağını savundu.

Söz konusu şemanın Türkiye'nin bu kararlığını bertaraf etmek amacıyla hazırlandığını öne süren Akfırat, o dönem Genelkurmay Başkanı olan Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, Türkiye'nin çıkarları açısından Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanı olmasını uygun bulmadığını öne sürdü.

?YALMAN'IN GENELKURMAY BAŞKANI YAPILMASI PLANI?

Akfırat, ?Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da daha sonra açıkladığı gibi, Kıvrıkoğlu'nun görev süresinin uzatılması, bu zaman içinde Hilmi Özkök'ün emekli olması ve Aytaç Yalman'ın Genelkurmay Başkanı yapılmasının planlandığını? iddia etti.

Adnan Akfırat, ?Bu şema, Orgeneral Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanı olması için imal edilmiş bir şemadır? dedi.

Mahkemenin söz konusu şemada bazı kişilerin adlarının kapalı kalması yönünde karar alarak, şemanın iftira suçu oluşturabileceğini bildirdiğini öne süren Akfırat, davanın iddianamesinin özetinin MİT tarafından 2003 yılında hazırlanan 11 sayfalık belge olduğunu savundu.

İddianamede TSK'nın çok değerli pek çok komutanının suçlandığını öne süren Akfırat, ?İddianamenin bir tek Hilmi Özkök'ü övdüğünü? öne sürdü.

Akfırat, şemanın sorumlularının ortada olduğunu, haklarında soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

?Bu şema, bu davanın tertip olduğunun en önemli delilidir? diyen Akfırat, düzenleyenlerin bunun bir tertip olduğunun anlaşılmaması için ortaya çıkmasını istemediklerini iddia etti.

Akfırat, Tuncay Güney'in 2001 yılında alınan ifadesinde kendisine söylenenleri anlattığını, bu ifadenin de tertibin bir parçası olduğunu ileri sürdü.

ABD'nin iki önemli gazetesinde 2001 yılının Şubat ayında bir hafta arayla iki haber yayımlandığını, bu haberlerde Irak sınırında TSK'nın komutanlarının kaçakçılık yaptığının söylendiğini, dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun da düzeltme gönderdiğini anlatan Akfırat, ?Bu haberlerden bir hafta sonra Tuncay Güney de verdiği ifadesinde aynı şeyleri söylüyor. Hatta sorgucu soruyor, 'Bizimkiler yapıyor, CIA'nın üzerine atıyorlar değil mi?' diyor. Güney de öyle olduğunu söylüyor. Kendi suçlarını TSK'ya karşı bir operasyon için kullanıyorlar? diye konuştu.


Ergenekon davasına yarın devam edilecek

- Ergenekon davasına, yarın devam edilecek.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen davanın bugünkü bölümü tamamlandı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

Yarınki duruşmada, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi (İP) Merkez Karar Kurulu üyesi Mehmet Adnan Akfırat'ın savunmasını sürdürmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber