Vücut, sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra normalleşmeye başlıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2009 18:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzman Dr. İsmail Eroğulları, tiryakinin sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra normal çalışma temposuna girdiğini, ancak hiç sigara içmemiş biri ile felç geçirme ve kalp krizi riskinin aynı seviyeye ulaşmasının 15 yılı bulduğunu söyledi.

Özel Antalya Yaşam Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği ve Sigara Bırakma Merkezi sorumlusu Uzm. Dr. İsmail Eroğulları, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada 1,2 milyar insanın sigara içtiğini ifade ederek, "Tüm dünyada sigara içenlerin yüzde 47'si erkek, yüzde 12'si kadın. Dünyada her gün 15 milyar adet sigara tüketilmekte ve her 10 saniyede bir insan tütün ve tütün mamüllerine bağlı nedenlerden ölmektedir. Türkiye'de ise erkeklerin yüzde 62,8'i, kadınların da yüzde 24,3'ü sigara içmektedir." dedi.

Sigarayı bırakan bir kişinin vücudundaki değişikliklere değinen Eroğulları, "Sigarayı bırakan bir insanda 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner. 8 saat sonra vücut kendini tamire başlar. Karbon monoksit düzeyi düşerken oksijen seviyesi normale yükselir. 24 saat sonra karbon monoksit vücuttan tamamen atılır. Akciğer sigaranın neden olduğu mukusu (balgamı) temizleye başlar. Kalp krizi geçirme şansı azalır." diye konuştu.

Vücudun 48 saat sonra tat ve koku hissinde artış kaydettiğini ve vücuttaki nikotinin tamamen temizlendiğini vurgulayan Dr. Eroğulları, 72 saat sonra ise akciğer kapasitesinin arttığını ve solunumun daha kolay hale geldiğine işaret etti. Ancak vücuttaki dolaşımın ve yürümenin rahat hale gelmesi için 2 hafta-3 ay arasında bir süreç gerektiğini ifade eden Eroğulları, şunları aktardı: "Akciğerin, 1-9 ay sonra kendini temizleme kabiliyeti artar. Enfeksiyon riski, öksürük, geniz akıntısı ve nefes darlığı azalır. 1 yıl sonra kalp krizi riski, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner. 10 yıl sonra akciğer kanserinden ölme riski, hiç içmeyenlerin yarı seviyesine iner. 15 yıl sonra felç geçirme ve kalp krizi riski, hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner."

Sigarayı bırakmak için insanların mutlaka bir uzmandan yardım alması gerektiğine dikkat çeken Dr. Eroğulları, böylece sigarayı bırakmanın daha kolay ve hızlı gerçekleşebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber