Megep kapsamında anadolu liselerine atanan öğretmenler eski okullarına gidebilecekler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Şubat 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?MEB Yargı Kararını Uygularken de Hatalı Davranıyor? başlıklı haberimizde; Anadolu Türü Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarına sınavsız öğretmen atamalarına karşı açılan bir davada; Danıştay 2. Dairesinin verdiği yürütmenin durdurulması kararı üzerine Milli Eğitim Bakanlığının bu öğretmenleri Anadolu Türü Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarına atanmadan önceki okullarına atamak yerine atandıkları okulun meslek lisesi kısmına atadıklarını ve bu uygulamanın Hukuki ve Norm kadro, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmelikleri açısından sakıncalarını açıklamıştık.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü aşağıdaki resmi yazı ile ?öğretmenlerin yargı kararı dikkate alınarak eski görev yerlerine atanmak isteyenlerin dilekçe ile başvurmaları hâlinde, valiliklerce eski görev yerlerine atama işlemlerinin gerçekleştirilmesini gerekmektedir.? açıklamasında bulunmuşlardır.

Bu açıklama hukuka aykırıdır. Çünkü İptal veya yürütmeyi durdurma kararları ile ortadan kalkan bir işlemin bazıları için kalkmıştır, bazıları için ise kalkmamıştır denilmesi olanaksızdır. Ayrıca keyfiyet de mümkün değildir. Bu yüzden iptal veya yürütmeyi durdurma kararlarının etkisi geneldir: İptal veya yürütmeyi durdurma kararı ile hukuka aykırı işlem ortadan kaldırılınca, hukuka aykırı olmayan, yani sakat işlemin yapılmasından önceki duruma dönülür. İdareler iptal veya yürütmeyi durdurma kararı ile ortadan kalkmış olan idari işlemin yapılmasından önceki durumu aynen ve tamamen ve eski durumun sağlanması için idari tasarrufları tesis ve idari eylemleri ifa etmekle yükümlüdürler.

Bu nedenlerle hukuka uygun işlem tesis etmeyen yetkililer hakkında dava sahibi Eğitim-sen Sendikasının suç duyurusunda bulunması halinde hapis cezalarına varan kararlar verilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber