Askerde İken Yerleştirmesi Yapılanların Durumu

Sitemize sık sık "askerde iken yerleştirmesi yapılanların durumu ne olacaktır" şeklinde sorular ulaşmaktadır. Aslında bu soruları bir çok kez memurlar.net'te manşet haber olarak işlemiştik. Ancak, konunun, gelen soru yoğunluğu nedeniyle Danıştay kararları çerçevesinde bir kez daha ele almanın uygun olacağı görülmektedir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 11 Aralık 2004 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62'in ci maddesine göre, ataması (Dikkat: yerleştirilmesi değil), ikamet ettiği il'e yapılanların bir sonraki gün, ikamet ettiği ilden başka bir il'e yapılanların ise 15 gün içinde ilgili yere gidip başlamaları gerekmektedir. Diğer taraftan yine 62. madde de, kabul edilebilir bir mazareti olanların atamalarının 2 ay daha ertelenebileceği hüküm altına alınmıştır. Mevzuatımızda bu şartlar dışında yarıca bir süre yoktur.

Ancak, mahkemelerde açılan davalar sonucu, yukarıda yer verilen kanuni durumun aksine ancak yerleştirmesi yapılan adayın menfaatine olacak şekilde yargı kararları bir kesinliğe ulaşmıştır. İtiraz sonucunda, Danıştay Başkanlığı, askerlik durumunun mazaret durumunu da aşan bir durum olduğunu belirtilmiş ve askerde iken yerleşen adayların atamalarının askerlik sonrası göreve başlatılmasına karar vermiştir. Danıştay'ın bu kararı artık istikrar kazanmıştır. Bu emsal kararın dilekçe ekine konarak idari yargıda dava açılması halinde, dava kazanılacaktır.

Bu istikrar kazanmış kararlara rağmen kamu kurumları hala askerde iken yerleşen adayların atamalarını yapmamaktadır. Bu çerçevede bu durumdaki adayların şu yolu takip etmesi gerekmektedir: Öncelikle hemen kamu kurumuna yazılı olarak başvuruda bulunup, "askerde olduğunu ve atamasının asker dönüşünde yapılmak üzere saklı tutulması gerektiğini" talep etmeleri gerekmektedir. Kamu kurumları bu talebe olumsuz cevap verecektir. Bu halde 60 gün içinde (cevap verilmemesi halinde dilekçenin verildiği tarihten itibaren 60. gün sonunda) idari mahkemelerde dava açılması gerekmektedir. Davaya, Danıştay'ın bu kararı ek olarak konulmalıdır. Danıştay'ın söz konusu kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber