Ortaeğitim müfredatının ayrıntıları belli oldu

Haber Giriş : 11 Aralık 2004 01:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ortaöğretim müfredatının ayrıntıları belli olmaya başladı. Önümüzdeki yıldan itibaren önce pilot illerde uygulanmaya başlanacak olan ortaöğretim müfredatında temel amaç, öğrenciyi araştırmaya, neden-sonuç ilişkisi kurdurtarak, sorgulamaya itme olarak belirlendi.

Müfredata göre, öğrenciler lise birinci sınıfa kadar hiç dil bilgisi dersi verilmeyecek. Bu ders daha çok yaşamsal, hikayesel ve romansal tarzda işlenecek, öğrenciye kelime ve dil zenginliği kazandırılacak. Öğrencinin fizyolojik gelişiminin de dikkate alındığı müfredat çalışmalarında, lise 1'den sonraki dönemlerde gramer (dilbilgisi) öğretilecek. Bu doğrultuda haftada 4 saat olan Edebiyat dersine Dil ve Anlatım isimli yeni bir dersle toplam 7 saate çıkartılacak olan yeni program, 9-12.sınıflar olmak üzere 4 yıllık lise eğitimine göre hazırlandı. Dil ve Anlatım ile Edebiyat dersleri ayrı verilecek ve bu derslerin değerlendirmeleri de ayrı olacak. Öğrencilere dünya edebiyatından ve Türkiye dışındaki çağdaş Türk edebiyatlarından örnekler serbest okuma parçaları olarak verilecek.

Eski programda öğrenciye coğrafi bilgileri bütün olarak kavratmaktan uzak tutan yöntem terk edilerek, coğrafyanın temelinde insan faktörüyle birlikte doğaya ait konuların bütünsel ve sarmal bir yaklaşımla ele alınacak. Coğrafi bilincin kazandırılması planlanan müfredatta, konular öğrenci seviyelerine göre verilecek. Coğrafi bilgiler, öğrencilerin günlük yaşamda ve ileriki süreçlerde kullanabilecekleri tarzda yer bilgisi konularına dayalı olacak. Bilgi hazır olarak verilmeyecek, daha çok öğrencilerin bilgiyi yapılandırmasına yönelik bir program yaklaşımı benimseniyor.

onular sınıflardan ziyade, sınıf dışı ve konularla doğru orantılı arazi çalışmalarını içerecek. Coğrafya konuları dünya algısı ve ülke yaklaşımı kazandırmak için temel nitelikler belirlenerek, ülke ve bölge analizlerine imkan veriyor. Olaylar ve konular ülkesi, bölgesel ve küresel olarak dünya algısı kazandıracak nitelikte ele alınacak. Öğrenci merkezli bir sistemin öngörüldüğü konuların işleniş biçimi uygulamalı olacak. Harita okur-yazarlığı, sorgulama becerisi coğrafi bilgiyi değerlendirme ve sunma becerisi sağlanacak.

2005-2006 yılından itibaren liselerin 4 yıla çıkartılmasıyla birlikte Matematik dersi 4 yıla yayılacak. Lise 2'de verilen logaritma, türev gibi konular, günlük yaşama dayandırılarak, örnek yazılımlar halinde verilecek ve sorular bu yönde geliştirilecek. Öğrencinin algılama ve somutlaştırma yetisi sağlanacak. Çözme, akıl yürütme, ilişkilendirme, iletişim kurma, duyuşsal ve psikomotor gelişim gibi becerileri hedefleyen yeni programda, zihinsel becerilerin kazandırılması hedefleniyor. Matematikte öğretilen ve formüllere dayalı konular, günlük yaşamda nerelerde ve nasıl kullanıldığı öğrencilere anlatılacak ve ders kitaplarında bu konulara ilişkin sorularda bu yönde şekillendirilecek. Eski programda öğretmenlerin cevap vermekte bazen zorlandığı örneğin, "Öğretmenim bu konu bizim ne işimize yarayacak?" gibi sorulara rahat bir şekilde cevap vermeleri amaçlanıyor. Uzmanlar bu sayede öğrencinin matematiğe olan meraklarının artacağını ve matematiğin gerçek, yararlı bir disiplin olduğunu keşfetmeleri sağlanacak.Öğrenci neyi neden öğrendiğini sorgulayan, olaylar hakkında neden-sonuç ilişkisi kurabilen bireyler olarak yetiştirilecek. Matematik programında konuların sınıflara göre dağılım şöyle olacak:

"Lise 1. Sınıf: Mantık, Kümeler, Fonksiyon ve Sayılar
Lise 2. Sınıf: Polinomlar, İkinci Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler, Polinom Fonksiyonları, Trigonometri ve Karmaşık Sayılar
Lise 3. Sınıf: Logaritma, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık, Matris
Determinat, Tüme Varım ve Diziler ve Seriler
Lise 4. Sınıf: Fonksiyon, Limit ve Süreklilik, Türev ve İntegral."
İha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber